Hírvilág

A fiútestvérek késleltethetik a lányok érését

2011. AUGUSZTUS 15.

Ausztrál kutatók 273 személy megkérdezése után azt találták, hogy az idősebb fiútestvérek jelenléte átlagban egy évvel késlelteti a menstruáció megjelenését a lányoknál, míg a fiatalabb fiútestvérek megléte a szexuális aktivitás kezdetét késleltették a nőknél.

Eddig is ismert volt a fiútestvérek jelenlétének hatása a lányokra. Annak érdekében, hogy megállapítsák, ez befolyással bír-e családalapítási sikereikre, a kutatók 197 nőt és 76 férfit (18 és 75 év közöttiek) kérdeztek meg. Az eredmény: tíz kivételével mindegyiküknek volt testvére.

Ez a kutatás segít, hogy jobban megértsük a családi dinamika befolyásoló hatását a fejlődésben - mondta Fritha Milne, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem viselkedési ökológusa.

A kutatók megpróbálták megmagyarázni a menstruáció és a szexuális aktivitás későbbi megjelenését, így kizárták az olyan tényezőket, mint a társadalmi-gazdasági osztály. Azt feltételezik, hogy az idősebb fiútestvérek talán a lányok fiziológiai érését késleltették, stresszt alkalmazva több szülői figyelmet elszívva. Ezzel ellentétben a fiatalabb fiútestvérek talán a lányok viselkedési érésére hatottak: követelték nővérük gondoskodását.

Más statisztikák, mint a terhességek száma vagy az első terhesség idején meglévő életkor, nem mutatták ki a fiútestvérek hatását. A hatás hiánya talán a mai nők hosszabb függetlenségének köszönhető - korábban megtapasztalják a gyermeknevelést, mondták a tudósok. Az elő-anyasági idő alatt, a nők tapasztalatokat gyűjthetnek, melyek segítséget nyújtanak jövendő családjuknál, legyőzve a fiútestvér negatív hatását.

Az előző tanulmányok azt mutatják, hogy azok a fiúk és a lányok, akik egy vagy két fiútestvér után születtek, jelentősen kisebb súllyal jöttek a világra, mint azok, akiknek nem volt idősebb testvérük. Fiút szülni többe kerül az anyának, mint lányt: a fiú babáknak tíz százalékkal több ételre van szükségük, és a fiúmagzatot tovább hordja az anya a méhben. Születéskor a fiúk átlagban nehezebbek, mint a lányok.

„A jövőbeli kutatásoknak a főbb mechanizmusokra kellene koncentrálniuk, így felderíthetjük, hogy miért és hogyan késleltetik a fiútestvérek a lánytestvéreik szexuális érésének és aktivitásának megjelenését” - mondta el Milne.Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyag: A menarche, a menstruáció és a migrén

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Gyömrői Edit – pszichoanalízisen innen és túl

Hosszú életútja végigkísérte a 20. századot, pályáját rekordmennyiségű lakóhely-, nyelv-, név- és szakmaváltás kísérte.

Gondolat

Nem tükörkép hasonmások Az ikrek világa

FAZEKAS Erzsébet

Az iker-testvérek számát 125 millióra becsülik a világon. Statisztikák szerint minden 333 szülésre esik egy olyan, amikor egy terhesség után két baba jön világra.

Gondolat

Lukrécia öngyilkossága

NÉMETH István

Bizonyos esetekben az öngyilkosságot elkövető személy, mint a körülmények áldozata, egyfajta tragikus hőssé, erkölcsi példaképpé magasztosulhatott az utókor szemében, akinek a tette immár nem emberi gyengeségnek vagy megfutamodásnak, hanem éppen ellenkezőleg, a bátorság, az állhatatosság, a szilárd jellem meggyőző bizonyítékának minősült.

Gondolat

A kifutó veszélyei

Az evészavarok az elmúlt évtizedben kitüntetett figyelmet kaptak a pszichiátriai szakirodalomban. Ennek fő oka, hogy az anorexia nervosa és a bulimia nervosa viszonylag gyakori mentális betegségekké váltak, de újfajta evészavarokról (például: izomdiszmorfia, orthorexia nervosa, purgáló zavar) is egyre több kutatás születik.

Gondolat

„Kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget”: tavaszi gyógyító hiedelmek

Az érdekességre törekedve tekintjük át a magyar nyelvterület tavaszi gyógyító szokásait.