Hírvilág

A fény dinamikus áramlása

2013. SZEPTEMBER 24.


Hévézi Endre építész, festő, polihisztor mintegy negyven festményét, kollázsát és tűzzománcát mutatják be azon a kiállításon, amely a művész 90. születésnapja alkalmából kedden nyílik a londoni Balassi Intézetben.

A Londonban élő művész visszatekintő tárlatán a régebbi alkotások néhány reprodukciója mellett kiállítják az elmúlt három-négy évben készült olajképeit is.

Gyerekkora óta érdekeli a festészet, de hogy meg tudjon élni, építésznek tanult a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1945 után került ki Dániába, ahol a festés mellett több nagyobb megbízást kapott, többek között egy Silkeborg melletti templom oltárképét festette meg.
Dániában és 1950 után Angliában is kezdetben posztimpresszionista tájképeket alkotott. "Olajképeimen a lényeg a fény dinamikus áramlása" - hangsúlyozta a művész.

Nemrég tért át az absztrakt festészetre. "Az elmúlt három évben új vonalat kezdtem el követni, geometrikus képeket festek". A kis négyszögekből felépülő alkotásokon a fénynek ugyanaz a szerepe, mint korábbi munkáin. Ezek a képek olyan címet kaptak, mint például A kör négyszögesítése - hangsúlyozta.

A művész azt is elmondta, hogy az elmúlt évek épületépítészeti munkái között szerepelt mások mellett a londoni Szent István Ház mozaikjainak a létrehozása. Emellett üvegfestményt és kerámiákat is alkot. "Beleütöm az orromat mindenbe, ezermester kontár vagyok" - fogalmazott.

Az október 11-ig látható tárlat kollázsait papírból és vízfestékből készítette, a darabokat vastag plasztik-habos papírra egymás után ragasztotta rá, a kollázsoknak így háromdimenziós hatásuk van. Tűzzománcai festményjellegűek, az eljárás során Hévézi Endre a zománcport rászitálta a felületre, majd magas hőfokon kiégette, a nagyobb képeket réz, a kisebbeket ezüstfelületre hozta létre.

Hévézi Endre 1923-ban született Szegeden. 1945 után költözött Dániába, 1947 és 1949 között több kiállítása volt Dániában és Svédországban. 1950-ben telepedett le Angliában, ahol első önálló kiállítása 1968-ban volt a londoni Drian Galleryben. Munkái több csoportos tárlaton szerepeltek Tokiótól Vancouverig. Alapító tagja volt a British Society of Enamellers-nek, a brit tűzzománckészítők társaságának.

Az Egyesült Államokban és Európában több magángyűjtemény őrzi alkotásait, köztük a lincolni Usher Galéria, a Varsói és a Magyar Nemzeti Galéria, valamint az Iparművészeti Múzeum.

A kiállítást kedden Csák János londoni magyar nagykövet nyitja meg.


2013. szeptember 24.,

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A pihentető alvás fontossága

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével.

Klinikum

Az olasz koronavírus megbetegedés 2019 kitörése – ajánlások a klinikai gyakorlat alapján

A közlemény a The Societa Italiana di Anestesia Analgesia Rianimazionee Terapia Intensiva (SIAARTI), az Airway Research Group és The European Airway Management Society közreműködésével készült.

Klinikum

A humán immunrendszer rendszerelvű megközelítése

A nukleotidpolimorfizmusok kutatása révén kiderült, hogy az autoimmun betegségek kialakulásában nagyon kis hatáserősséggel nagyon sok genetikai lokusz közreműködik, és itt is kiderült, hogy egy-egy kórkép molekuláris heterogenitása – pl. SLE esetén – milyen óriási. E betegségek kezelését forradalmasította a biologikumok rendszerimmunológiának köszönhető bevezetése.

Gondolat

Haldokló beteget ápolni embert próbáló feladat

Gyógyíthatatlan vagy rossz kórjóslatú betegek felvilágosítása, ellátása címmel oktatja az egészségügyi szakdolgozókat dr. Domján Andrea jogász, vezető ápoló az Interakció az Egészségügyben című modul keretében a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum egészségügyi szakdolgozóknak szervezett OKJ-s képzésein.

Klinikum

Van-e értelme a HBA1c- érték standardizálásának?

BECHER Péter