Hírvilág

A D-vitamin véd az emlőráktól

2011. AUGUSZTUS 15.

Egyre több bizonyíték támasztja alá a D-vitamin-pótlás védőhatását számos rosszindulatú betegséggel szemben. Egyik korábbi lakosságszintű vizsgálatban kimutatták, hogy a serdülőkorban és fiatal felnőtt korban több D-vitamint fogyasztó nők később ritkábban betegednek meg emlőrákban.

Ugyanez a kutatócsoport most azt vizsgálta, hogy ez a védőhatás mennyiben áll összefüggésben a daganat hormonreceptor-statusával. A D-vitamin és az emlőrák incidenciája közötti összefüggés elemzésekor megkülönböztették a D-vitamin forrásait (táplálkozás vagy napozás), valamint a daganatsejteken az ösztrogénreceptor (ER) és a progeszteronreceptor (PR) jelenlétét.

A serdülőkori és fiatal felnőtt kori D-vitamin-ellátottság (tőkehalmájolaj, tej, vitaminkészítmények és napfény-expozíció formájában) összefüggésben állt az emlőrák alacsonyabb kockázatával. Ez érvényes volt a receptorstatustól függetlenül.
Az ER- és PR-pozitív daganatok esetében tapasztalták a legerősebb összefüggést, valószínűleg azért, mert ebbe a csoportba tartozott a legtöbb alany.

A vizsgálat eredményei igazolják, hogy a D-vitamin csökkenti az emlőrák kockázatát, függetlenül a receptorstatustól. Mind a táplálékkal bevitt, mind a napozás során termelődő D-vitamin védőhatásúnak bizonyult.

Az American Academy of Pediatrics a közelmúltban napi 200 NE-ről 400 NE-re emelte a javasolt napi D-vitamin-bevitelt. A National Osteoporosis Foundation az 50 évesnél fiatalabb felnőttek számára 400–800 NE, az 50 évesnél idősebbek számára pedig 800–1000 NE D-vitamin fogyasztását javasolja.
Érdemes tehát a betegeknek nem csak multivitamint, hanem ezen kívül kalciumot és D-vitamint tartalmazó készítmény szedését ajánlani. A javasolt maximális napi D-vitamin-bevitel 2000 mg.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:
Am J Epidemiol 2008 Oct 15; 168:915.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

D vitamin és kálcium pótlás polycisztás ovárium szindrómában szenvedők betegek esetében

D-vitamin és kálcium pótlással kiegészített kezelés hatékonyan csökkenti a hyperandrogenizmus tüneteit, jótékonyan hat a menstruációs ciklus zavarait és eredményesen csökkenti testtömegindexet.

Klinikum

A magyarok az elsők: az 1. D-vitamin nap

A D-vitamin sejtfelszíni receptorai minden szövetünkben jelen vannak, hogy több mint ezer gén működésére hat az anyag, így nem csoda - vagy épp maga a csoda - hogy a D-vitamin-ellátottság a lehető legszélesebben befolyásolja egészségünket, sőt, születendő gyermekeink egészségét is.

Hírvilág

A problémás D-vitamin Napozás, pótlás, melanoma

Tényleg, előfordul-e a hiánya, és ez milyen következményekkel jár? Mennyi az optimális vérszint? Hogyan vigyünk be többet? Mi a helyzet a napozással és a vitaminpótlással? És a bőrrák? …

Hírvilág

A csontritkulás világnapja

A csontritkulás (latinul osteoporosis) világnapját 1999 óta tartják október 20-án a WHO indítványára.

Klinikum

D-vitamin hiányos állapot

Interjú Dr. Szekeres Lászlóval, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnökevel, a D-vitamin szerepéről és az új klinikai adatokról...