Hírvilág

3200 polgármester figyeli aggódva

2011. NOVEMBER 11.

Az önkormányzati érdekszövetségek nem sztrájkkal vagy tüntetéssel, hanem tárgyalóasztal mellett akarják meggyőzni a kormányzatot arról, hogy számos ponton elfogadhatatlan az új önkormányzati törvény tervezete – jelentette ki Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, Gödöllő polgármestere pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

A szövetség elnöke több országos érdekvédelmi szervezet vezetőjének jelenlétében úgy fogalmazott: 3200 polgármester figyeli aggódva, hogy mi fog történni az új önkormányzati törvény elfogadása után, mert a jelenlegi tervezet a kormány centralizációs törekvéseit, illetve egy egypólusú közigazgatási rendszer kiépítését rejti magában.

"Többször is jeleztük aggodalmunkat, javaslatokat is tettünk, de ezt eddig alig vették figyelembe" - fűzte hozzá Gémesi György, aki az új törvény kritikus pontjai között említette a közoktatás, az egészségügy és a kistelepülési hivatalok átalakítását (ez utóbbiak estleges megszüntetését), valamint a járási hivatalok létrehozását.

Kijelentette: a MÖSZ szerint a közoktatás államosítása elfogadhatatlan, mert az iskola a közösségek összetartó ereje, s az azok működtetésében mutatkozó bajok forrása nem a települési vezetők hozzá nem értése, hanem az igen alacsony állami normatíva. Az önkormányzati szövetség épp ezért választhatóvá tenné, hogy egy-egy település vissza akarja adni az iskoláját az államnak vagy sem.
Gémesi György leszögezte, hogy a szervezet támogatja az egészségügy egységes rendszerben és egységes tulajdoni szerkezettel történő rendbetételét, mint ahogy a járási hivatalok kialakítását is, de ez utóbbi szerintük megvalósíthatatlan a rendelkezésre álló idő alatt.
Véleménye szerint a polgármesterek zöme egyelőre nem látja, hogy mitől lenne olcsóbb és hatékonyabb az új önkormányzati rendszer, a centralizációs törekvésekkel pedig nem értenek egyet, ezért - mint mondta - a tervezet parlamenti tárgyalása során mindent elkövetnek a készülő jogszabály "felpuhításáért".

Nánási Éva, a Jegyzők Országos Szövetségének (JOSZ) elnöke a sajtótájékoztatón aggodalmának adott hangot a kétezernél kevesebb lakosú települések önkormányzatainak tervezett összevonása miatt. Mint mondta, vélhetően 500 hivatal szűnhet meg, de azt senki sem tudja, hogy az összevonások, illetve a járási hivatalok létrejötte miatt milyen "köztisztviselői mozgásokkal" kell majd számolni.
"A bürokrácia csökkentése nem azonos a létszámcsökkentéssel" – jegyezte meg, arra utalva, hogy a helyi önkormányzatoknál jelenleg dolgozó szakemberek egy része akár fölöslegessé is válhat, holott például ma sem a jegyzőkön múlik, hogy egy-egy ügy elintézéséhez olykor tizenhatféle igazolást kell benyújtaniuk a polgároknak.
A jegyzői szövetség elnöke a szervezet nevében jelezte: kétségei vannak a tekintetben, hogy az összevonásra ítélt kis hivatalok mennyire hajlandók együttműködni, s szerinte az önkormányzatok és a járási hivatalok közötti feladatmegosztásban is sok még a homályos pont.
Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke úgy fogalmazott: félő, hogy a bankszektor nem fogja finanszírozni az önkormányzatokat 2012-től, ha nem látja világosan az "új felállást", illetve ha nem válik nyilvánvalóvá, melyik önkormányzat hogyan gazdálkodik. Mivel a TÖOSZ birtokában van ez utóbbi ismereteknek, a szövetség kész segíteni az átmenetet – közölte Schmidt Jenő.

Szabó Gellért, a Faluszövetség elnöke a falvak és a városok közötti különbségtétel, illetve a falusi rendszer "szétoperálása" ellen emelt szót. Közölte, hogy a kistelepülések polgármesterei rendkívül indulatosak, mert szerintük az állam félreállítani készül a kétezernél kevesebb lakosú falvak polgárait.
A Faluszövetség elnöke "skizoidnak" nevezte a hivatalok átszervezését követő állapotot, s magyarázatként hozzátette: az érintett családok nem tudják majd, mit intézhetnek helyben és mit másutt, miközben lehet, hogy különböző korú gyermekeiket különböző iskolákba kell majd hordaniuk.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...

PharmaPraxis

A gyógyszerész mint menedzser

Mint minden munkahelyen, ahol emberek dolgoznak együtt, a gyógyszertárban is szükség van arra, hogy valaki ellássa a vezetői szerepkört. De mi tesz egy gyógyszerészt egyben sikeres vezetővé, mai szóval: menedzserré, aki jól koordinálja a vele dolgozó technikusok munkáját, megszervezi, irányítja és kontrollálja a gyógyszertár vagy a klinikai munkacsoport működését?

Gondolat

Spiritualitás és a pszichiátria

A pszichiátria mentális betegekkel foglalkozik, akiknek életéből az értelemmel telítettség és a cél elveszett. E betegek felépülése úgy is értelmezhető, hogy új célokat és értelmet kell, hogy találjanak, leginkább a barátok és a család támogatásával, akik osztoznak ezen értékekben. Az érték- és hiedelemrendszerbeli osztozás biztosítja az egyén számára az élet egyensúlyát, és azt a hajlandóságot, hogy ezen támogatásokkal adaptív módon küzdjön az élet során. Alapvető jelentőségű tehát, hogy az egyén megszerezze és használja azokat a készségeket, melyekkel saját jólétüket elősegítő spiritualitásukat felszínre tudják hozni.

Gondolat

Közös jelek, bábeli zűrzavar -- beszélgetés Boros Mátyás képzőművésszel

Régóta rajzoló ember vagyok, a családi legenda szerint a rácsos ágyban kezdődött. Az idők során akarva-akaratlanul kialakítottam olyan biztos pontokat, formákat, amelyeket rajzolás közben bármikor elő tudok venni.