Hírvilág

29,8 milliárd forint jut idén béremelésre

2013. MÁJUS 10.Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint 29,8 milliárd forint jut idén az egészségügyi ágazatban dolgozók béremelésére - erről az elnök a Figyelő XXVI. Medicina konferenciáján beszélt csütörtökön Budapesten.

A kamarai elnök elmondta, hogy az idén márciusban kezdődő bértárgyalások végeredményeként ő azt az információt kapta, hogy 29,8 milliárd forint jut idén béremelésre az egészségügyben. Hozzátette: azt az anyagot látta, ami már túl van a közigazgatási egyeztetésen.

Éger István közölte: vagy-vagy állapot született a tárgyalásokon, hiszen ugyan kapnak béremelést, de például a mozgóbér-befagyasztás feloldására tett kamarai javaslatokat nem vette figyelembe a tárca.
A nyugdíj korú egészségügyi dolgozók továbbfoglalkoztatásával kapcsolatban a konferencián a kamarai elnök azon a véleményen volt, hogy még mindig sok a nyitott kérdés a nyugdíjszámítással kapcsolatban, az ügyintézés "elhúzódó és botrányoktól sem mentes" - fogalmazott.

Éger István kitért az orvoselvándorlásra is. Mint mondta, az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt évekhez képest növekedett a kérelmezők száma.
A kamarai elnök bejelentette, hogy a MOK teljes körű, kérdőíves felmérést indít tagjai körében. A kérdések a pszichés és fizikai terhelésre és a munkakörülményekre vonatkoznak majd.

Cserháti Péter, az egészségügyért felelős helyettes államtitkár a béremelésre reagálva azt mondta, hogy az erről szóló kormánydöntést hamarosan nyilvánosságra hozzák.
A helyettes államtitkár előadásában kitért a tárca előtt álló feladatokra. Egyebek között kiemelte a népegészségügyi programok folytatását, a közétkeztetés és az ivóvíz minőségének javítására irányuló lépéseket. Mint mondta, át kell gondolni a jövőre esedékes oltóanyag-beszerzést, és változás lesz a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz beszerzés és támogatás területén.

Előadásában megemlítette az alap-, a járó- és a fekvőbeteg-ellátás területén szükséges lépéseket. Ezek között szerepelt az alapellátás többletfinanszírozása, az alapellátási ügyelet felülvizsgálata és egy kistérségi betegút tervének kidolgozása.
A szakellátás területén az egynapos ellátás erősítését, a légimentés és a mentőszolgálat fejlesztését emelte ki.

A kórházi ellátás fontos területe az integráció és a várólisták csökkentése lesz. Megemlítette az európai uniós forrásokra való pályázatokat is, ezekből - mint mondta - jelentős források nyerhetők.
Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgatója szintén az európai uniós forrásokról beszélt előadásában.

Úgy vélte, nehéz dolga lesz az ágazatnak a következő európai uniós költségvetési ciklusban, mert a 2014-2020-ig szóló büdzsében nincs külön ágazati forrás, szemben az előző hétéves ciklus 460 milliárdjával szemben.
A kórházaknak egyfajta közös módszertanra lesz szükség a sikeres pályázatokhoz, ezért minden intézménynek stratégiai fejlesztési tervet kell készítenie 2020-ig.
MTI 2013. május 9., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

PharmaPraxis

Antimikrobás szerek a patikai gyakorlatban

TÓSAKI Árpád

A baktériumfertőzés esetén alkalmazható készítmények széles tárháza áll a gyógyítók rendelkezésére. Egyes csoportjaik eltérő hatásmechanizmussal pusztítják el a kórokozókat. Jelen cikkben a baktériumok sejtfalszintézisére ható gyógyszerekkel ismerkedünk meg részletesebben.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Klinikum

Átoltottságot növelő stratégiák

Az Egyesült Államok 10 milliárd dollárral támogatta a Covid-19 elleni oltások fejlesztését, az USA állami szervei ezért is fontosnak tartják az átoltottság növelését. Tavaly novemberi adatok szerint az amerikai lakosság 40%-a nem akarta beoltatni magát, és az oltást nem akarók mindössze 46%-a mondta, hogy esetleg megfontolja a vakcinációt, ha majd több információ áll rendelkezésre. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy az oltásfelvételt promotáló kommunikációs szakmai csoportoknak hatalmas munkát kell elvégezniük: ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba, az átoltottságnak el kell érnie a 80%-ot.