Gondolat

Védett adatbázist a HIV pozitív betegek számára! – Interjú dr. Kárpáti Saroltával

2011. AUGUSZTUS 15.


A nemibetegellátás újraszervezése az egyik legfontosabb feladatunk. Ma a fiatal párok 20-30 százaléka meddő, mely nagy részben a fel nem ismert, de a szexuális úton terjedő fertőzések és a kismedencébe felszálló, nem megfelelően kezelt gyulladás következménye. Rendkívül fontos a bőrtumorok prevenciója. Egyre gyakoribbak a bőrbetegségek, ezért lényeges az emberek részletes felvilágosítása, de nem csak a bőrtumorok, hanem az összes bőrgyógyászati betegség esetén. Ehhez kapcsolódik a szűrővizsgálatok végzése, melynek minden progresszivitási szinten kiemelt feladatnak kell lennie. Javasolt, pl, hogy bármilyen panasszal is jelenik meg a beteg a rendelőben, meg kell vizsgálni bőrdaganatra – mondta dr. Kárpáti Sarolta a Bőr-és nemibetegségek szakmai kollégium tagozatvezetője.

- Hogyan látja szakmája helyzetét?

Összetett szakma a bőrgyógyászat, a területen belül beszélnünk kell allergo-immunológiáról, nemi úton terjedő infekciókról, bőr onkológiáról, bőr infektológiáról és általános bőrgyógyászatról. Ezen subspecialitások helyzete intézményenként eltérő. Összességében a bőrgyógyászat a progresszivitás csúcsán álló egyetemeken megfelelően képviselt, rendelkezik mindazokkal az orvosi ellátási lehetőségekkel, melyek a súlyos betegek vizsgálatához, kezeléséhez, gyógyításához szükségesek. Évek óta tanszékvezető kinevezésére vár a Pécsi Bőrklinika, mely az állás végleges betöltéséig a kialakult bizonytalan status miatt nehezebb időszakot jelent a Klinika életében. A nagytérségi, megyei kórházak ellátási kapacitása, felszereltsége, szakember ellátása változó az országban. Fontos feladat ezeket a központokat minden ellátási területen megerősíteni – mondta dr. Kárpáti Sarolta a Semmelweis Egyetem Bőr-Nemikórtani és Dermatoonkológiai Klinika vezetője. - Az utánpótlás kérdése elsősorban a kisebb városi kórházakban illetve bőr-és nemibeteggondozó intézetekben helyenként nehézségekbe ütközik. Kiemelten fontos a szakkollégium részéről a bőr-és nemibeteggondozók státusának megerősítése. Jelenleg 123 gondozóintézet adja a hazai bőrbetegellátás alapját. Ezekben ma elsősorban a nemibeteg ellátást illetve bizonyos szűrővizsgálatokat (bőrtumorok) illetve a mindennapi bőrbetegségek ellátását kell zökkenőmentesen megvalósítani. Megtartanánk azokat a részállásban dolgozó kis bőrgyógyászati rendelőket, melyek ugyan nem nyújtanak teljes körű szolgáltatást sem időben, sem orvosi kapacitásban, de az ott lakó emberek részére a mindennapi bőrproblémák illetve a krónikus bőrbetegségek gondozásában megfelelő ellátást adnak és a betegek rendszeres utaztatása elkerülhető. Ezeket a kis gondozókat időnként ellenőriznie kell egy magasabb progresszivitási szinten álló szervnek.

- Melyek a legégetőbb megoldandó feladatok?

A nemibetegellátás újraszervezése az egyik legfontosabb feladatunk. Ma a fiatal párok 20-30 százaléka meddő, mely nagy részben a fel nem ismert, de a szexuális úton terjedő fertőzések és a kismedencébe felszálló, nem megfelelően kezelt gyulladás következménye. Rendkívül fontos a bőrtumorok prevenciója. Egyre gyakoribbak a bőrbetegségek, ezért lényeges az emberek részletes felvilágosítása, de nem csak a bőrtumorok, hanem az összes bőrgyógyászati betegségben. Ehhez kapcsolódik bizonyos szűrővizsgálatok végzése, melynek minden progresszivitási szinten kiemelt feladatnak kell lennie. Javasolt, pl, hogy bármilyen panasszal is jelenik meg a beteg a rendelőben, meg kell vizsgálni bőrdaganatra.A nagyon súlyos bőrgyógyászati betegségekben szenvedőknek meg kell határozni régiónkénti betegútját. Gondolok itt például a bőrön is jelentkező súlyos gyógyszer mellékhatások okozta tünetekre, bőrdaganatra, súlyos allergo-immunológiai kórképekre, hólyagos, örökletes és ritka betegségekre. Ki kell alakítani e betegségek diagnosztikus centrumait a következő 5-10 évben.

- Mi a véleménye a Semmelweis Tervről?

Röviden: a terv egy váz, amit szakmánként ki kell tölteni. A terv által felkínált azonnali pénzügyi, gazdasági intézkedések között a nemibeteg (STD beteg) ellátás megerősítését kérjük. A szakellátók finanszírozása kapcsán a progresszív intézetek finanszírozását, azaz a legsúlyosabb betegek ellátását javasoljuk kiemelten segíteni. Szeretnénk megszervezni és működtetni egy mai körülmények között fenntartható és a mai igényeknek megfelelő intézményrendszert. Fejleszteni kívánjuk az informatikai rendszert.

Népességpolitikai szempontból rendkívül jelentős, hogy a szexuális úton terjedő infekciók teljes körű szűrését az azonnali pénzügyi, gazdasági intézkedések között jelentessük meg. Nehéz a lappangó fertőzést hordozó betegeket felderíteni, ezért erősíteni kell a bőr-és nemibeteg gondozó rendszert. Nagyon fontos, hogy a megbélyegzésre, kirekesztésre módot adó venerológiai betegek: HIV, gonorrhoea, szifilisz megfelőlen kódolt finanszírozását elérjük. Ki kell szűrni az olyan betegeket, akiket neurológiai, mozgásszervi betegségekkel kezelnek és nem gondolnak rá, hogy szexuálisan terjesztett fertőzés, akár vérbaj miatt alakultak ki másodlagos betegségeik. Vannak ismerten HIV pozitív beteg, akik nem járnak ellenőrzésre. Kiemelten védett adatbázist kell létrehozni nyilvántartásukra. Rendkívül nehéz a jelenlegi, bár zárt egészségügyi körben, de egy szinten mégiscsak hozzáférhető adatbázisban dolgozni. Ebben a betegségcsoportban az emberi lélek legmélyebb rétegeibe próbálunk a betegség epidemiológiát felderíteni, megvédeni a vétlen, de fertőző vagy lappangva fertőzött fiatalokat.

Szeretnénk az informatikát a betegek felvilágosítása, méginkább a lakosság szolgálatába állítani, racionálisan megszervezni a sürgősségi bőrbetegellátást, meghatározni a súlyos bőrbetegek betegútját.

Racionális, célratörő gyógyszerpolitikát szeretnénk és a súlyos esetek részére a feltétlenül szükséges, esetenként pénzigényes ellátás biztosítását.

A minőségfejlesztés során a géppark modernizálása a legfontosabb, különösen a fényterápiához szükséges eszköz beszerzése. Ez nagyon limitált, de vannak egyéb olyan eszközök, berendezések, melyek elengedhetetlenek az alapellátásban.

A minőségfejlesztés az oktatást, a fiatalok megtartását és a továbbképzését biztosító
életpályát jelenti, mely megvalósítása a jövő gyógyításának záloga. Ezek a legfontosabb céljaink.

Magyarországon nagy hagyománya van a bőrgyógyászati kutatásoknak, s minden erőnkkel azon kell lenni, hogy megtartsuk és fejlesszük az innovatív tudományos vonalat.

- Kérem, ismertesse szakmai életrajzát!

1975-ben végeztem a Semmelweis Egyetemen, 1978-ban szakvizsgát tettem bőr-nemibetegségek - kozmetológia tárgyakból. 1988-ban kandidáltam, 1995-ben habilitáltam. 1995 –ben nyertem el a Magyar Tudományos Akadémia doktora minősítést. 2009 óta vagyok a Német Tudományos Akadémia tagja.

2004 óta vezetem a Semmelweis Egyetem Bőrklinikáját, a bőrgyógyászati ambuláns és fekvőbeteg ellátást. Irányítom a bőrgyógyászat egyetemi oktatását magyar, angol és német nyelven, valamint a szakmai továbbképzést, a rezidens képzést, és a hallgatói tudományos munkát. PhD. iskolát.

271 publikációm jelent meg és 1688 az idézettségem. Tagja és tisztségviselője vagyok több tudományos társaságnak, szerkesztőbizottsági tagja több hazai és nemzetközi folyóiratnak.

- Mondana néhány mondatot családjáról, hobbijáról!

Férjem könyvtáros-informatikus, egyetemen oktat, lányom jogász. Szeretek sportolni, különösen úszni és kerékpározni, olvasni. Régebben szívesen zongoráztam, ma már inkább csak hallgatom a klasszikus szenét. Nagyon kedvelem a rózsákat, pici rózsakertemben nevelek néhány szép tövet belőlük.

2011. 07. 01.

eLitMed; Császi ErzsébetHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.