Gondolat

Ugyanannyi pénzből "több" egészséget! – Interjú dr. Sinkó Eszterrel

2011. AUGUSZTUS 15.


Közfinanszírozott egészségügyi rendszerek esetében az alapdilemma mindig az, hogyan lehet a rendelkezésre álló erőforrásokat oly módon allokálni, hogy abból az állampolgárok a lehető legtöbb egészségnyereséghez jussanak, eközben pedig minden rászoruló számára biztosítani lehessen az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférést – mondta dr. Sinkó Eszter a Szakmai Kollégium Menedzsment és Egészség-gazdaságtan tagozat vezetője.

Éppen ezért például szofisztikált irányelvek kellenek ahhoz, hogy innovatív egészségügyi eljárásokat, illetve termékeket gyorsan, de szakmai szempontokat (hatásosság, hatékonyság, hozzáférés) sem nélkülözve fogadhasson be a TB a közfinanszírozotti körbe. Az ellátórendszert meg kell próbálni elfogadható színvonalon fenntartani, ennek érdekében azonban a felmerülő kihívásokra jó válaszokat kell adni – összegezte Sinkó Eszter, Semmelweis Orvostudományi Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának egyik igazgatóhelyettese.

– Melyek a tagozat feladatai?

Folytatva az előző gondolatsort, a tagozat és hozzá kapcsolódóan a tanács elsősorban a jó válaszok megtalálásában nyújthat segítséget, e szerepkör az, amiben a tagozat az egészségügyi kormányzat leghasznosabb partnere lehet. A tagozat segíthet az egészségügy többi szereplőinek is, hogy a döntéshozatalhoz szükséges információk az eddiginél teljesebben álljanak a rendelkezésükre.

– Milyen jelentőséggel bír Ön szerint a tagozat megalakulása?

Az új tagozat nagy fegyvertény mindazoknak, akik létrehozatalában szerepet vállaltak, de meggyőződésem szerint az összes szereplő nyer vele, mivel ennek következtében megalapozottabb döntések születhetnek. Biztosan foglalkozni kell a befogadáspolitika korszerűsítésével, például azzal, hogyan lehet innovatív eljárásokat, termékeket a közfinanszírozásba rövid idő leforgása alatt befogadni annak érdekében, hogy ugyanabból a pénztömegből több egészségnyereséget vásárolhassunk. A Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (META) e cél érdekében korábban már kidolgozott egészség-gazdaságtani irányelvet, azóta finomodott, csiszolódott a technológia értékelés módszertana is, azért az irányelv megújítása napirenden van.

Azzal, hogy az orvosi technológia folyamatosan megújul, a döntési kényszer is állandósul; valami mellett vagy ellen mindig dönteni kell. Az értékelés folyamán fel kell mérni, a technológiai újítás következtében hogyan változik a beteg állapota, számba kell venni az illeszkedő költségeket is, utána pedig meg kell nézni, az új technológia hogyan helyezkedik el a régiek sorába, eredményesebb-e vagy drágább, a befogadási küszöbérték alapján egyáltalán megéri-e befogadni stb. Mi ebben a folyamatban módszertani segítséget kívánunk nyújtani a hatóságoknak, hogyan kell az értékelést helyesen elvégezni, de magukat a befogadásról szóló döntéseket az illetékes minisztériumnak kell meghozni az OEP-pel karöltve.

– Melyek a tanács feladatai?

Egyik legfontosabb, adminisztratív feladata, hogy a tanács megvizsgálja, a vezetői pályázatok kiírásai megfelelnek-e az előírásoknak, illetve – s ezt egyelőre kevesen tudják – el kell bírálnia a pályázatra jelentkezett jelöltek alkalmasságát is a pozíciók betöltésére. Emellett meg kell vitatnia a rendszerszinten formálódó szakmai elképzeléseket, véleményt kell formálnia arról is, hogy a tervezett átalakítások milyen irányba viszik az egészségügyet, beleértve az esetleges hiányosságok feltárást is. Eddigi gyakorlatunk alapján, a tagozat és a tanács közösen dönt. A tanácsba gyakorló menedzsereket is delegáltak a szervezetek.

Az éves munkatervet várhatóan a nyár végén állítjuk össze, most a feltétlen elvégzendő feladatainkra koncentrálva először a Semmelweis Tervet vitattuk meg, és erről készülünk a napokban egy állásfoglalást kiadni. Érintenünk kell a pályázati kiírások rendszerét is, néhány módosító javaslattal hamarosan „kijövünk”. A GYEMSZI alatt fognak működni a térségi egészségszervezési központok, amelyek segítik az intézményi menedzsmentet az átalakulásban, e folyamatba szeretnénk bekapcsolni az eddig meglévő hazai és nemzetközi tapasztalatokat.

– Ismertetné röviden szakmai életrajzát?

1979 végeztem el a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemet az elméleti gazdaságpolitika szakon. Az Orvostovábbképző Intézetben kutatóként dolgoztam (1980-1983), majd a Szociális Intézetek Központjában a statisztikai osztályt vezettem. Később az egészségügy központi irányításában makrogazdasági tervezéssel foglalkoztam, az egészségügyi reform első hullámakor az akkori Szociális és Egészségügyi Minisztérium Reformtitkárságának munkatársaként az egészségügyi intézményrendszer irányításának, finanszírozásának átalakítása volt a szakterületem (1988-1992).


Sinkó Eszter
Az Egészségbiztosítási Önkormányzat választott tagja voltam az önkormányzat működésének teljes időtartama alatt (1993-1998). Egyik vezetőjeként dolgoztam a Sedgwick Noble Lowndes multinacionális cég Magyarországon működő képviseletében, amely az egészségügy és nyugdíj területén kormányzati tanácsadással foglalkozott (1993-1995). Jelenleg a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának egyik igazgatóhelyettese vagyok. 2000-ben a London School of Economics and Science egyetemen PhD kutatásokat végeztem. Fő érdeklődési területem az egészségügy működésének egészségpolitikai értékelése.

– Mondana néhány mondatot családjáról, hobbijáról?

Az utazások mindig feltöltenek, felüdítenek, így jobban bírom a munkahelyi terhelést és könnyebben elviselem a megszaporodott stresszhelyzeteket is. Alapvetően az aktív kikapcsolódás híve vagyok, így a tengerparton is gyakran töltöm úszással az időt. Laikusként érdeklődöm az építészet iránt, ezért kiváltságosnak érzem magam, hogy Budapesten élhetek, mivel nap, mint nap gyönyörködhetek a változatos stílusjegyeket felvonultató épület-, és palota együttesekben. A szecessziós épületeket különösen elbűvölőnek tartom. Egész családom szeret utazni.

2011. 07. 13.

eLitMed

Kapcsolódó anyagok: Ellenkezés várható a struktúra átalakítása miatt


Több tízmilliárdos elvonás az egészségügyből


Csatlakozzál az Egészségünkért Együtt Civil Kezdeményezéshez!


Nem csak válság sújtotta övezet


Átalakuló egészségipar: blockbuster helyett nichebuster


Sok vagy kevés? A magyar egészségügyi kiadások értékelése


LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2009;19(04-05) Az egészség-gazdaságtani elemzések és az objektív támogatáspolitikai rendszer dilemmái Magyarországon


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.