Gondolat

Szubtilis acélszobrok

2012. JÚLIUS 12.

A IX. Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion legjobb alkotásait bemutató kiállítás nyílt csütörtökön a Dóm téren; az augusztus végéig látható tárlat a Szegedi Szabadtéri Játékok kísérőrendezvénye.

Árvai István, a K-ARTS KÉSZ művészeti gyűjtemény vezetője elmondta, hogy a bemutatott alkotások jelentős része június 18. és július 3. között készült a KÉSZ-csoport kecskeméti acélszerkezet-gyártó telephelyén, ahol 2004 óta rendezik meg a ma már az egyetlen hazai ipari háttérrel rendelkező művészeti alkotótábort.

A tábor egyediségét az adja, hogy a nagyüzem teljes ipari arzenálja, eszközparkja a művészek rendelkezésére áll, nagy teljesítményű hegesztőgépekkel, plazmavágókkal, hengerítő géppel dolgozhatnak és az acélalapanyagok nagyon széles palettáját használhatják fel.

Nagy T. Katalin művészettörténész kifejtette, hogy a szobrászat a leginkább anyag- és technikafüggő képzőművészeti ág, ezen belül is az acél- és vasszobrászat a legbonyolultabb. Acélból ugyanakkor változatos művek készíthetők, alkalmas a különböző plasztikai kísérletekre az egészen finomtól a monumentálisig. Modern technikai eszközök, gépek segítségével szabadon alakítható, szemben a hagyományos szobor alapanyagokkal.

Az alkotótáboron résztvevő magyar és külföldi alkotók között volt olyan szobrász, aki előre, mérnöki precizitással megtervezte kreációját, és akadtak olyan alkotók is, akiket inkább az érzelem vezetett és a helyszínen találták ki műveiket

MTI
2012. július 12.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A Nap, a kert és összetört angyalok

"A véletlenszerű lényegivé tételére törekszünk…"- írja Klee, ki nem csak nagy festő, de teoretikus is volt.

"A szimbólumok vigasztalják a
szellemet, hogy beláthassa: számára
nem a földi lét az egyetlen lehetőség"

Gondolat

A tibeti orvoslás és Kőrösi Csoma Sándor Dr. Nemes Csaba orvostörténelmi sorozata II.

Ha találunk is racionális elemeket a fejlődésre képtelen, varázslással teli tibeti gyógyításban, rendkívül komplex és teljesen elvont, irreális kórtani elméleteik...

Gondolat

"Hisz még nem hullottál az éjbe le" - Gulácsy Lajosról

NAGY Zsuzsanna

Csontváry és Gulácsyt tartják a magyar művészetben a szürrealizmus előfutárának.

Gondolat

A filozófus, "idegesítő figura"

NAGY Zsuzsanna

Interjú dr. Bánfalvi Attilával arról, hogy igazából mi fáj a betegnek.

Gondolat

A velünk maradó Buda Béla

Elhunyt dr. Buda Béla, korunk európai jelentőségű gondolkodója, a LAM folyóirat és az eLitmed portál állandó szerzője, támogatója, szakértője, szellemi atyja.