Gondolat

Sanzonciklotron a Nyitott Műhelyben

2013. NOVEMBER 21.

November 11-én a Nyitott Műhelyben lemezbemutató koncertet tartott egy női kamaraegyüttes, a HANEM zenekar. Bár összetétele alapján a zenekar félprofinak mondható, művészetükben csepp amatőr vonás sincs. A hölgyek bámulatosan rövid idő alatt, 2011 óta kovácsolódtak össze, de már gazdagították a magyarországi sanzonelőadás és -újraalkotás világát.

Nádori Lídia alapító tag, termékeny műfordító, emellett zongorázik és énekel. Bíró Kriszta az Örkény Színház művésze, prózai szerepei mellett énekel is. Murányi Márta, a legszínvonalasabb hanganyaggal rendelkező dalnok, énekszakot végzett Bécsben. Rick Zsófi újságíró 7 évig egy klezmerzenekart vezetett. Sváb Ági, a sok minden iránt érdeklődő nyelvész-zenész bőgőzik, gitározik, és természetesen ő is énekel.

A zenekar jellegzetessége, hogy klasszikus slágereket aktualizál politikai tartalommal, rendszerint feminista éllel, felelevenítve a protest song hagyományait is. Előadástechnikájuk lendületes, forgószínpadszerű, jók énekben és hangszeren, villámgyorsan váltogatják a stílusokat, kiszólásokkal avatják be a nézőt.

A szövegíró Parti Nagy Lajos művei természetesen jó ajánlólevélnek fognak bizonyulni. A Fülkefor és vidéke című „mesesorozat” a kortárs magyar próza kiemelkedő alakjának aktuálpolitikai érzékenységét is igazolja. Norbert Glanzberg ukrán származású zeneszerző, a Jiddis szvit alkotója két dallal szerepel a repertoárban.

Az Ismerős alakom című dal Bíró Kriszta előadásában Edith Piafot idézi, ugyanő énekli a sodró lendületű, forgóhinta-szerű Sirupage -ot. A Volver című dallal Murányi Márta a vokális anyag egyik sarokkövét rakja le.

Kákonyi Árpád fiatal, termékeny zeneszerzőnek Parti Nagy Pékszombat című versére írt dalát Bíró Kriszta adja elő. A tangóőrület korából való Törőcsik Mari kedvelt száma, a Ne nézzen úgy rám, Sally Géza és Erdődy Elek szerzeménye, Rick Zsófi remek cselédre-stilizálásával. Hasonló módon parodisztikus Murányi Márta a Rendes férj eléneklésénél. DeFries Károly, a drága Carlo, osztrák és olasz szülők magyar gyermeke, itt a szöveget is önmaga írta. Híres szlogenje: „Egy rendes férj, az közvitéz”.Meg kell jegyezni, hogy az eredeti magyar sanzonok és operettrészletek is létjogosultak komoly koncerteken, mindig hordoznak valami örök érvényű vagy korra jellemző tartalmat - ha megfelelő az előadásmód. Nem helyes egy dalt elvetni azért, mert nem valamelyik pluralista demokráciának hazudott diktatúráról szól.

Bíró Kriszta Gilbert Bécaud-nak, a magasfeszültségű francia sanzonénekesnek állít emléket az Elmondanám című számmal (szintén Parti Nagy Lajos magyar szövegével). Itzak Manger czernowitzi költő versét Chava Alberstein dalszerző és énekesnő zenésítette meg: a Tsigaynerl című jiddis dal tágítja a kört Murányi Márta előadásában. Gyújtsunk rá - China Forbes amerikai énekesnő és zeneszerző lezserre vett ringatódalát Rick Zsófi énekli.

Itt ismét egy háziszerzővel, Szlukovényi Katalin költővel találkozunk, akinek verseiről Parti Nagy Lajos is elismerően nyilatkozott.

Friedrich Hollaender német kabarészínész és zeneszerző 1926-ban Claire Waldoff számára írta a Raus mit den Männern.. . kezdetű dalt. Mondanivalója lényege, hogy a férfiak takarodjanak ki a parlamentből, és jöjjenek helyükre a nők. Szükségszerűen megszülető gondolat ez a parlamentarizmus történetében. A magyar szöveg Szlukovényi Kataliné. Nádori Lídia színészi alakítása itt Kander Kabaréjára emlékeztet, nagyon szuggesztív.

Végül a Hazám, hazám című ária átiratának előadása hangzik el (Idegen szív), Máthé Zsolt szövegével. „Egy mai nő, aki imádja a hazáját, a kultúráját, nyelvét, lépten-nyomon abba ütközik, hogy ilyen-olyan okból idegennek kezelik, és ez rettenetesen frusztrálja....” - nyilatkozta egy helyen Nádori Lídia.

Sas Gábor
eLitMed.hu 2013.11.21

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Kapcsolódó anyagok

Agykutatás

Ki kapjon jogosítványt stroke után?

A kérdés inkább az, hogy kinél kell elvégezni az alkalmassági vizsgálatot, állapították meg belgiumi kutatók 27 vizsgálat eredményeinek áttekintése alapján.

Gondolat

Karinthy öndiagnózisa

NAGY Zsuzsanna

Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül címmel írta meg saját betegségének felfedezését, tüneteinek kialakulását.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

Agykutatás

Pszilocibin-kiváltotta élmények hatása

A referált tanulmány szerzői a John Hopkins Egyetem kutatói, akik számos más intézettel együttműködésben folytatnak kutatásokat a pszilocibin hatásáról egészséges önkéntesek részvételével. A pszilocibin (a hallucinogén gombák hatóanyaga)hosszú távú pozitív élményeket okozó hatásáról régóta ismerünk anekdotikus beszámolókat, a tudományos vizsgálatok száma azonban elenyésző.

Gondolat

Nincs szakember, aki dolgozzon! - Interjú dr. Demeter Jánossal

A jelenlegi egészségügyi kormányzat tisztában van azzal, hogy nincs több pénz az egészségügyre, és szakemberhiány alakulhat ki. Ezért tervezik a nagytérségi ellátórendszer elindítását. Ez lenne a megoldás, azaz az erők centralizálása. A költséges, drága gyógyítási eljárásokat egy-egy centrumba kell csoportosítani, s így olcsóbban működhetnek. A nagytérségi egységek gazdálkodhatnak saját lehetőségeik felett – mondta dr. Demeter János, a szakmai kollégium szülészet és nőgyógyászat, asszisztált reprodukció tagozatvezetője.