Gondolat

Sanzonciklotron a Nyitott Műhelyben

2013. NOVEMBER 21.

November 11-én a Nyitott Műhelyben lemezbemutató koncertet tartott egy női kamaraegyüttes, a HANEM zenekar. Bár összetétele alapján a zenekar félprofinak mondható, művészetükben csepp amatőr vonás sincs. A hölgyek bámulatosan rövid idő alatt, 2011 óta kovácsolódtak össze, de már gazdagították a magyarországi sanzonelőadás és -újraalkotás világát.

Nádori Lídia alapító tag, termékeny műfordító, emellett zongorázik és énekel. Bíró Kriszta az Örkény Színház művésze, prózai szerepei mellett énekel is. Murányi Márta, a legszínvonalasabb hanganyaggal rendelkező dalnok, énekszakot végzett Bécsben. Rick Zsófi újságíró 7 évig egy klezmerzenekart vezetett. Sváb Ági, a sok minden iránt érdeklődő nyelvész-zenész bőgőzik, gitározik, és természetesen ő is énekel.

A zenekar jellegzetessége, hogy klasszikus slágereket aktualizál politikai tartalommal, rendszerint feminista éllel, felelevenítve a protest song hagyományait is. Előadástechnikájuk lendületes, forgószínpadszerű, jók énekben és hangszeren, villámgyorsan váltogatják a stílusokat, kiszólásokkal avatják be a nézőt.

A szövegíró Parti Nagy Lajos művei természetesen jó ajánlólevélnek fognak bizonyulni. A Fülkefor és vidéke című „mesesorozat” a kortárs magyar próza kiemelkedő alakjának aktuálpolitikai érzékenységét is igazolja. Norbert Glanzberg ukrán származású zeneszerző, a Jiddis szvit alkotója két dallal szerepel a repertoárban.

Az Ismerős alakom című dal Bíró Kriszta előadásában Edith Piafot idézi, ugyanő énekli a sodró lendületű, forgóhinta-szerű Sirupage -ot. A Volver című dallal Murányi Márta a vokális anyag egyik sarokkövét rakja le.

Kákonyi Árpád fiatal, termékeny zeneszerzőnek Parti Nagy Pékszombat című versére írt dalát Bíró Kriszta adja elő. A tangóőrület korából való Törőcsik Mari kedvelt száma, a Ne nézzen úgy rám, Sally Géza és Erdődy Elek szerzeménye, Rick Zsófi remek cselédre-stilizálásával. Hasonló módon parodisztikus Murányi Márta a Rendes férj eléneklésénél. DeFries Károly, a drága Carlo, osztrák és olasz szülők magyar gyermeke, itt a szöveget is önmaga írta. Híres szlogenje: „Egy rendes férj, az közvitéz”.Meg kell jegyezni, hogy az eredeti magyar sanzonok és operettrészletek is létjogosultak komoly koncerteken, mindig hordoznak valami örök érvényű vagy korra jellemző tartalmat - ha megfelelő az előadásmód. Nem helyes egy dalt elvetni azért, mert nem valamelyik pluralista demokráciának hazudott diktatúráról szól.

Bíró Kriszta Gilbert Bécaud-nak, a magasfeszültségű francia sanzonénekesnek állít emléket az Elmondanám című számmal (szintén Parti Nagy Lajos magyar szövegével). Itzak Manger czernowitzi költő versét Chava Alberstein dalszerző és énekesnő zenésítette meg: a Tsigaynerl című jiddis dal tágítja a kört Murányi Márta előadásában. Gyújtsunk rá - China Forbes amerikai énekesnő és zeneszerző lezserre vett ringatódalát Rick Zsófi énekli.

Itt ismét egy háziszerzővel, Szlukovényi Katalin költővel találkozunk, akinek verseiről Parti Nagy Lajos is elismerően nyilatkozott.

Friedrich Hollaender német kabarészínész és zeneszerző 1926-ban Claire Waldoff számára írta a Raus mit den Männern.. . kezdetű dalt. Mondanivalója lényege, hogy a férfiak takarodjanak ki a parlamentből, és jöjjenek helyükre a nők. Szükségszerűen megszülető gondolat ez a parlamentarizmus történetében. A magyar szöveg Szlukovényi Kataliné. Nádori Lídia színészi alakítása itt Kander Kabaréjára emlékeztet, nagyon szuggesztív.

Végül a Hazám, hazám című ária átiratának előadása hangzik el (Idegen szív), Máthé Zsolt szövegével. „Egy mai nő, aki imádja a hazáját, a kultúráját, nyelvét, lépten-nyomon abba ütközik, hogy ilyen-olyan okból idegennek kezelik, és ez rettenetesen frusztrálja....” - nyilatkozta egy helyen Nádori Lídia.

Sas Gábor
eLitMed.hu 2013.11.21

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

Idegtudományok

Ki kapjon jogosítványt stroke után?

A kérdés inkább az, hogy kinél kell elvégezni az alkalmassági vizsgálatot, állapították meg belgiumi kutatók 27 vizsgálat eredményeinek áttekintése alapján.

Egészségpolitika

A tudományegyetem nem tud piacra dolgozni – Veszélyt jelent hazánkra nézve a Fudan Egyetem budapesti campusa

Az európai modern egyetemek három fő eszméje, a pénzügyi függetlenség, az önkormányzatiság és a curriculum szabadsága. Az utóbbi 20-30 évben komoly kritika érte az intézményeket, hogy nem elég gyorsak és nem kellően szolgálják a gazdaságot, elégítik ki a munkaerőpiaci igényeket. Hogy hatékonyabban kellene szolgálniuk az innovációt és az ipari, technológiai fejlődést. A piac és a politika olvasatában a legfőbb szempont ugyanis, hogy a befektetett pénz, tőke minél gyorsabban megtérüljön. Ez a világon mindenütt a szó szoros értelmében egyfajta „szabadságharc” a két domináns erővel szemben. Hiszen az egyetem egy dolgot biztosan nem engedhet el, az pedig az autonómia.

Gondolat

Spiritualitás és a pszichiátria

A pszichiátria mentális betegekkel foglalkozik, akiknek életéből az értelemmel telítettség és a cél elveszett. E betegek felépülése úgy is értelmezhető, hogy új célokat és értelmet kell, hogy találjanak, leginkább a barátok és a család támogatásával, akik osztoznak ezen értékekben. Az érték- és hiedelemrendszerbeli osztozás biztosítja az egyén számára az élet egyensúlyát, és azt a hajlandóságot, hogy ezen támogatásokkal adaptív módon küzdjön az élet során. Alapvető jelentőségű tehát, hogy az egyén megszerezze és használja azokat a készségeket, melyekkel saját jólétüket elősegítő spiritualitásukat felszínre tudják hozni.