Gondolat

Nincs szakember, aki dolgozzon! - Interjú dr. Demeter Jánossal

2011. AUGUSZTUS 15.


A jelenlegi egészségügyi kormányzat tisztában van azzal, hogy nincs több pénz az egészségügyre, és szakemberhiány alakulhat ki. Ezért tervezik a nagytérségi ellátórendszer elindítását. Ez lenne a megoldás, azaz az erők centralizálása. A költséges, drága gyógyítási eljárásokat egy-egy centrumba kell csoportosítani, s így olcsóbban működhetnek. A nagytérségi egységek gazdálkodhatnak saját lehetőségeik felett – mondta dr. Demeter János, a szakmai kollégium szülészet és nőgyógyászat, asszisztált reprodukció tagozatvezetője.

- Hogyan látja szakmája helyzetét?

Tragikus helyzet alakult ki 2007-ben, amikor minden harmadik budapesti szülészetet bezárták. Ez érintette a Perinatális Intenzív Centrumokat (PIC) is. Mind a mai napig időnként előfordul, hogy helyhiány miatt vidékre kell küldeni az ellátásra szoruló koraszülötteket.

- Melyek a legégetőbb problémák, a legfontosabb megoldandó feladatok?

A jelenlegi egészségügyi kormányzat tisztában van azzal, hogy nincs több pénz az egészségügyre, és szakemberhiány alakulhat ki. Ezért tervezik a nagytérségi ellátórendszer elindítását. Ez lenne a megoldás, azaz az erők centralizálása. A költséges, drága gyógyítási eljárásokat egy-egy centrumba kell csoportosítani, s így olcsóbban működhet. Egy nagytérségi egység gazdálkodhat a saját lehetőségei felett. Csak így lehet, mert nincs ember, aki dolgozzon és nincs pénz a berendezések működtetésére sem. A betegeknek kényszermegoldást jelent a centrumokba történő utazás, de nincs más megoldás. Kevés az orvos, a nővér, a kapacitás, a pénz. A szakkollégiumnak meg kell határozni az optimális ellátási szinteket. Budapesten is tervezni kell a betegutakat. A Honvédkórház - Állami Egészségügyi Központ Budapest lakosságának egyharmadáért és a közép-magyarországi régió lakosságának egy részéért lesz felelős. Ha megtörténik a kórházak államosítása, akkor csak egy tulajdonos lesz és könnyen megoldhatók a vitás kérdések. Fontosnak tartom, hogy egy kézben legyen egy-egy intézmény és ne politikai csatározások mentén szerveződjön.

Nyitott a szakma a változásokra. A vezetői pozíciókban lévők is látják a nehézségeket. Régen 6-8 orvos pályázott egy pozícióra, most csak egy. Nehéz a helyzet az anyagi megszorítások miatt.

Nincs utánpótlás a szülész-nőgyógyász szakmában. Míg régen népszerű volt, ma üres állások várják a fiatalokat. Emellett az anyagiak is riasztóak. Köztudott, hogy a sebészek és a szülészek hét évvel kevesebb ideig élnek, mint más szakmákban dolgozók.

A legfontosabb feladat a meglévő lehetőségek racionális kihasználásával a pillanatnyi működőképességet fenntartani, hogy összeszedjék magukat a kórházak a későbbi fejlődés érdekében.

1994-2006 között Pest-megyében egységes rendszer működött a koraszülések és a daganatos betegségek ellátásában. A most bevezetésre kerülő rendszer működtetéséhez elengedhetetlenül szükséges az adott terület valamennyi egészségügyi intézményének teljes körű ismerete. Az esetleges kapacitások elosztásáról ezek után lehet dönteni.

- Mit jelent szakmájának a Semmelweis Terv?

Az adott tárgyi és anyagi feltételek mellett egy igényesebb ellátás lehetősége.

-Milyen munkát tervez a tagozattal és a tanáccsal?

Megalakult a tanács, prof. dr. Pajor Attila a vezetője. A tagozat a minisztériumi apparátus és a tanács között helyezkedik el. Ötödik ciklus óta dolgozom a kollégiumban, s látok reményt arra, hogy meghallgatást kapjon a szakma.

- Mi a véleménye az abortusztörvényről?

Az abortusztörvényt társadalmunk jelenlegi helyzetében megfelelőnek tartom.

- Ismertetné szakmai életútja legfontosabb eseményeit?

1951-ben születtem, a Pécsi Orvostudományi Egyetemen végeztem, nős vagyok, két lányom, „két és fél” unokám van, azaz a hármadik útban van, júliusban születik meg. A Szabolcs utcai Orvostovábbképző Intézetben dolgoztam, szülészet és urológiai szakvizsgám van, 1992 óta kandidátus vagyok, 1993 óta a Rókus kórház osztályvezető főorvosa, jelenleg Pest megyei főorvos vagyok. 2007 óta a Honvédkórház - Állami Egészségügyi Központ főorvosaként dolgozom, megbízott osztályvezető - helyettesként, s egy hónapja kinevezett osztályvezetőként. A Szakmai Kollégiumnak 1995 óta vagyok tagja.

Batthyányi-Strattmann László-díjjal és Semmelweis-díjjal ismerték el munkám.


eLitMed; Császi Erzsébet


Kapcsolódó anyagok: Egységes ellátási nívó is kell

Merre megy a magyar beteg?
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2011;21(05) Orvosi mobilitás Magyarországon, sebész és szülész-nőgyógyász szakorvosok példája alapján

Megharmadolódott a csecsemőhalálozás - Interjú dr. Balla GyörggyelHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).