Gondolat

Krónikás is voltam a Semmelweis Egyetemen

2013. ÁPRILIS 18.

Donáth Tibor Professzor Úr neve minden orvosnak ismerős. Ki csak tankönyvekben, ki személyesen, sőt vizsgákon találkozott vele.
2013. április 17-én a Semmelweis Szalonban sokak számára ismeretlen arcával mutatkozott be, az 1993-2012 évek krónikájával, ahogyan ő látta, megélte ezeket a sok változást hozó éveket.
Az évenként csoportosított írásokat az adott év „jelmondatát” megfogalmazó képeslap vezeti be, sokat elárulva a Professzor Úr akkori gondolataiból, érzéseiből.
Az írások változatosak, tudósítások az egyetem életéről, emberekről, történésekről. A rendezvény szellemisége azonban a kötet végén található meditációkhoz állt inkább közelebb. Képet kaphattunk a Professzor Úr fiatal kori álmairól és terveiről, zenei (Schubertnek álcázva) és irodalmi (Heine álarcában) próbálkozásaival. Kacsaringós út vezetett az anatómiáig, de aztán Kiss Ferenc professzort megismerve már nem volt kérdéses, melyik tudományra teszi fel az életét. Sok orvosnemzedék köszönheti szilárd anatómiai ismereteit végső soron ennek a sorsdöntő találkozásnak.
Ízelítőül egy gondolata a kritikáról, mindannyiunk okulására:

„…ahogy Northrop Frye mondja, a kritika az alkotóerő másodfokú utánzata. A kritikától való elfordulás a civilizált életforma elszegényedését eredményezi, mert a kritika tartja fenn az emberiség kulturális emlékezőképességét. Az, hogy a múlt nagy alkotói és alkotásai ma is élőek, a kritikának köszönhetők. A kritikának azonban meg kell tanulnia, amit az etika már tud: nevezetesen nem teheti meg, hogy azt kiáltsa ki autentikusnak, amit ő kedvel és nem autentikusnak, amit nem szeret. Elemzésében objektív értékítéletre kell törekednie, különben a kritika nemcsak félrevezető, de destruktívvá is válik.”

Még további jó egészséget és tartalmas munkálkodással eltöltött éveket kívánunk a Professzor Úrnak!

A könyv a Semmelweis Kiadó gondozásában jelent meg és az egyetem könyvesboltjában vásárolható meg.

2013. 04. 18.
dr. Lipták Judit

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Anatómiai színház

Milorad Krstic festőművész Das anatomische Theater című projektjében a 20. század történelmét nézi végig, kiemeli azokat a történéseket és műveket, amelyek szerinte a modern ember lélektanát és társadalmi létét alapvetően meghatározták.

Hírvilág

Hát nem egy Leonardo!

A Római Birodalomban tiltották az emberek boncolását. A XIII. végén és a XIV. század elején már megengedték a kivégzettek testének alapos vizsgálatát.

Hírvilág

Újgenerációs e-anatómiaatlaszt fejlesztettek Szegeden

Szeged, 2021. szeptember 24., péntek (MTI) – Oktatásra is alkalmas, interaktív, háromdimenziós, VR-ban is megjeleníthető újgenerációs e-anatómiaatlaszt fejlesztettek a Mozaik Kiadó és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Anatómiai és Fejlődéstani Intézetének munkatársai uniós támogatással – tájékoztatta a szegedi cég az MTI-t.