Gondolat

Indokolatlan az energiaitalok fogyasztása

2011. AUGUSZTUS 15.


Napjainkban különösen a fiatalok fogyasztják előszeretettel az energiaitalokat. Vásárolják, ha buliba készülnek, ha vizsgák előtt állnak, vagy csak azért, mert megszomjaztak. Vajon milyen összetevőkből állítják össze az italokat és mennyi energiát adnak fogyasztójuknak? – kérdeztük dr. Lugasi Andreától, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató-helyettesétől. Az energiaitalok fogyasztásáról dr. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor Utcai kórház toxikológusa szintén elmondta véleményét.

Az energiaitalok legjellemzőbb összetevője a koffein, a light, ill. cukormentes termékeken (ezekben mesterséges édesítőszer van) kívül mindegyikben található valamilyen egyszerű, gyorsan feszívódó szénhidrát, cukor, ezen kívül glükuronolakton, inozit, taurin, vitaminok, leggyakrabban B1, B2, B6, aromák és színezékek, továbbá az utóbbi időben számos növényi kivonat is megjelenik a termékekben, úgy, mint guarana (amely szintén koffeint szolgáltat), ginzeng, Ginkgo biloba, aloe, stb. – felelte a főigazgató.

- Mely összetevőik károsak és miben mutatkozik meg károsító hatásuk?

A legjelentősebb élettani hatással a koffein rendelkezik, hatása az elfogyasztott mennyiségtől jelentősen függ. A koffein stimulálja az ideg- és kardiovaszkuláris rendszert, csökkenti a fáradtságot, növeli a pulzusszámot, a véráramlást, légzésszámot, hangulatjavító hatása van, fokozza a koncentráló-képességet. Az energiaitalok bizonyos összetevői felerősíthetik a koffein hatását, továbbá a koffein könnyen túladagolható. Ebben az esetben befolyásolhatja az idegrendszer működését, fokozódik az ingerlékenység, szorongás, nyugtalanság, zavartság, fejfájás, álmatlanság léphet fel. Növeli a légzésszámot, az izmokban görcsöket, remegést, túlfeszülést eredményez, hatással van a légzésre, látászavart, fülcsengést, fokozott bőrérzékenységet, erős szívdobogást, és ritmuszavart, hasi fájdalmakat, hányingert, hányást, fokozott vizelet-elválasztást és ebből eredően a szervezet kiszáradását, és lázat is okozhat.

A koffein-érzékeny egyéneknél kisebb mennyiségek is a túladagolás tüneteit okozzák. A rendszeres energiaital-fogyasztás által előidézett mesterséges pörgés jelentősen megterheli a szervezetet, kontrollálatlan cselekvésre késztet, felborítja a normál életritmust, ami újabb és újabb energiaitalok fogyasztására ösztönöz. Az ördögi kör vége egy kimerült, energiáját veszett szervezet lesz, mely hosszútávon ez egészség károsodását eredményezi. A túlzott koffeinbevitel terheseknél, (és szoptatás esetén a csecsemő számára is) problémát okozhat, mivel bejut a placentába, és az anyatejbe is, növeli a spontán abortusz és a koraszülés kockázatát, a magzat intrauterin növekedési zavarával járhat.

- Tizenéves fiatalok is fogyasztják a serkentő italt. Rájuk milyen hatással van?

Gyermekek esetében különösen problémás, hogy kevés tudományos vizsgálat áll rendelkezésünkre, így nem ismerjük a koffein minimális biztonságos szintjét. Mivel ez a kor a gyors növekedés és intenzív agyfejlődés szakasza, a szervezetnek szüksége van megfelelő alvásra, pihenésre és táplálkozásra. A koffein-bevitelből eredő fokozott aktivitás azt eredményezi, hogy a szervezet kimerül, és így nincsenek meg a fejlődéshez szükséges optimális feltételek, és fokozottabb a dehidráció, a kiszáradás veszélye is. Gyermeknél és serdülőkorban jellemző a fokozott hajlam a koffein-intoxikációra, és fiataloknál gyakori a kombináció az alkohollal. Irodalmi adatok szerint a túlzott koffein-bevitel egyéb kockázatos magatartásokkal jár együtt, azaz hajlamosabbak kockázatosabb helyzetekbe is belemenni. A koffein és alkohol együtt történő fogyasztása jelentős egészséget veszélyeztető helyzet, mivel a koffein nem kompenzálja az alkoholfogyasztás okozta koordinációs és látászavarokat, ugyanakkor a fogyasztókra irreális helyzetértékelés és kockázatvállaló magatartás jellemző. Ugyanakkor kevés tudományos vizsgálattal rendelkezünk arra vonatkozóan, hogy az energiaital egyéb összetevői, pl. a taurin és a glükuronolakton, ill. a növényi kivonatok a koffeinnel és egymással kombinálódva, milyen egészségügyi hatással rendelkeznek

- Milyen szabályok vonatkoznak bevizsgálásukra?

Az energiaital, mint önálló élelmiszerkategória, jelenleg nem jelenik meg a jogszabályokban, így az ellenőrzésére az élelmiszerek ellenőrzésére vonatkozó általános követelmények vannak életben. Tekintettel arra, hogy a hagyományos élelmiszerek ellenőrzése jelenleg az agrártárca piacfelügyeleti hatóságának hatáskörébe tartozik, nem rendelkezünk információval arra vonatkozóan, hogy történnek-e ellenőrzések ezen a területen. Fontos megemlíteni, hogy az energiaitalok esetében egy elemmel bővül a termék címkéjén kötelezően megjelenítendő információk listája, ez pedig egy felirat, hogy "magas koffeintartalmú" a termék, abban az esetben, ha koffein-tartalom eléri a 150 mg-ot literenként, továbbá a koffein mennyiségét is meg kell adni a címkén. Tekintettel arra, hogy az energiaitalok döntő hányadában, adagonként, azaz 250 ml-ben 80 mg körüli a koffein-tartalom, az említett felirat csaknem valamennyi terméken megtalálható. Sajnos azonban vannak a piacon nagyobb koffein-tartalmú termékek is, amit az OÉTI által végzett laboratóriumi vizsgálatok is alátámasztanak. Ezek az energiaitalok 300 mg koffeint tartalmaznak 2,5 dl-ben. Ez a mennyiség, figyelembe véve egy csésze kávé koffein-tartalmát, ami átlagosan 60-80 mg, 4-5 csésze kávénak felel meg. Így a nagy koffein-tartalmú energiaitalok fogyasztása, különösen, ha nem egy, hanem több adagot is elfogyaszt naponta az illető, már felvetik a koffein intoxikáció lehetőségét. Természetesen a kisebb koffein-tartalmú energiaitalok esetében is fennállhat a túlzott koffein-bevitel kockázata, hiszen ezekből elfogyasztva 3-4 dobozzal, már szintén jelentős mennyiségű koffein beviteléről van szó.

- Iskolákban is árusítanak energiaitalt?

Az OÉTI 2008-ban táplálkozás-egészségügyi környezetvizsgálatot végzett 3099 általános és középiskolában. Ezek közül 1331-ben volt iskolai büfé, 980-ban pedig italt, ételt árusító automata. Rendkívül kedvezőtlen tapasztalat volt, hogy a válaszadó iskolák büféinek közel negyedében volt valamilyen energiaital, a legnagyobb aranyban a nyugat-dunántúli és észak-alföldi régiókban, ahol a büfék egyharmada árusított ilyet. Energiaitalt kínált az automaták 3 százaléka, a legmagasabb arányban a dél-dunántúli régió iskoláiban (6 százaléka). Úgy véljük, nem helyes és egyáltalán nem kívánatos az oktatási intézményekben energiaitalokat árusítani, mert így a különösen veszélyeztetett fiatal korosztály nagyon könnyen hozzájut a számára nem előnyös, egészségtelen termékhez. Az iskolai táplálkozás-egészségügyi környezetvizsgálatunk eredményeiről az OÉTI weboldalán megtalálható anyagban bővebb információkat is talál (https://oeti.hu/download/iskolai_taplalkozas-egeszsegugyi_kornyezet_felmeresenek_elso_eredmenyei.pdf).

- Mennyi ideig adnak energiát az italok?

Valójában nem szolgáltatnak túl sok energiát. Mivel az energiaitalokban leggyakrabban szőlőcukor formájában van a cukor, 30 perc - 1 óra között van a csúcsa, így 2 óra alatt kiürül a vérből. A hatást inkább a koffein okozza, ami azonban nem energiát ad, hanem a fent részletezett hatásokkal rendelkezik.

- Kiknek nem ajánlott fogyasztása?


Az energiaital fogyasztását semmilyen körülmény nem indokolja, senki ne igya azt divatból, vagy üdítőital, víz helyett. 18 év alattiaknak, koffein-tartalmú ital fogyasztásához nem szokott egyéneknek, koffein-érzékenyeknek egyáltalán nem ajánljuk az energiaitalok fogyasztását. A szülők ne adjanak gyermekeiknek energiaitalt, és figyeljenek arra, hogy ne is fogyasszanak ilyen terméket. A rendszeres testmozgás, a változatos, mértéktartó közös étkezések, valamint a megfelelő mennyiségű alvás a motorja a fiatalkori aktivitásnak. Kiszámíthatatlan, és előre megjósolhatatlan következményekkel járhat az energiaitalok alkohollal, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel, kábítószerekkel, egyéb tudatmódosító szerekkel együtt történő fogyasztása. Várandós nők és szoptató anyák kerüljék az energiaitalok fogyasztását. A túlzott koffeinbevitel az anyatejen keresztül a csecsemő szervezetébe juthat, egészségére, nyugalmára hatással lehet. Különösen fontos, hogy a sportolók ne fogyasszanak energiaitalt folyadékpótlás gyanánt, mivel ellentétes hatást érhetnek el vele. Igaz ugyan, hogy a koffein hatására javul az állóképességi teljesítmény, azonban az energiaital nem egyenlő a sportitallal. A magas koffeintartalom dehidrációhoz vezet, ez a sportban fokozottan veszélyes, és esetleg még az egyéb élelmiszerekkel, különösen az étrend-kiegészítőkkel nem kedvező kölcsönhatások alakulhatnak ki.

- Mit ajánlanak az energiaitalok helyett az energia, erő, szellemi frissesség fenntartására?

Amennyiben a cél a folyadékpótlás, akkor a legjobb folyadék a víz, hosszan tartó, kimerítő fizikai aktivitás, pl. sportolás esetén pedig sportitalokat javasolt fogyasztani. Helyette az egészséges életmód, a rendszeres fizikai aktivitás, az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű nyugodt alvás az, ami az energiát, az erőt, a szellemi frissességet biztosítja, és ennek értéke, hosszú távú haszna felbecsülhetetlen. Ez év tavaszán, egy közös rendezvényen az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, valamint az Oxiológiai-Sürgősségi, Honvéd- és Katasztrófa-orvostani Szakmai Kollégium közös felhívást tett az energiaitalok fogyasztásának mérséklése érdekében. Ebben a felhívásban a szakemberek aggodalmukat fejezték ki az egyre nagyobb mértékű - különösen a fiatalság körében tapasztalható - energiaital-fogyasztás kapcsán, és tanácsokat, ajánlásokat sorakoztattak fel a túlzott energiaital, ill. koffein-bevitel kedvezőtlen egészségügyi hatásainak elkerülésére. A felhívás szintén megtalálható intézetünk weboldalán (https://www.oeti.hu/download/energiaitalok_felhivas.pdf), ill. az elhangzott előadások összefoglalói megtekinthetők a következő linken: https://www.mebih.hu/index.php/hu/szakmai-rovat/taplalkozas/505-felhivas-energiaitalok-fogyasztasaval-kapcsolatosan.html.

- Mi okozza az energiaitalok fogyasztása során a legnagyobb gondot? –kérdeztük dr. Zacher Gábor a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet toxikológus orvosát.A legfőbb problémát az energiaitalok túlzott fogyasztása jelenti – mondta a toxikológus. – Már a 10-12 éves fiatalok is fogyasztják, akiknek különösen káros. Ugyanis az italok koffeintartalma 70-120 milligramm, míg egy adag kávéé 40-120 milligramm. Kétszáz milligrammnyi koffein szapora szívverést, hányingert, szédülést okozhat. Világszerte emelkedett az energiaitalok eladása, tavaly 25 százalékkal több fogyott belőlük, mint tavalyelőtt. A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal szakmai állásfoglalása szerint nem ajánlja fogyasztásukat 18 éven aluliaknak és várandósoknak. Ehhez csatlakoztak orvosszakmai szerveztek is.

- Nem számolnak a fiatalok a koffeintartalommal, pedig nincsenek hozzászokva. Hogyan reagál a gyermek és a felnőtt szervezte a túlzott koffeinfogyasztásra?

-Újabban kisebb kiszerelésben, de a 2,5 decilitereshez hasonló erősségű italokat forgalmaznak, az úgynevezett shotokat. Egy-egy buliban könnyen „elcsattan”, pedig jóval több koffeint tartalmaz, mint amennyi a nagyobb kiszerelésben van és ez nem játék. Különösen nem, ha alkohollal együtt isszák. S számolni kell az italok nagy a cukortartalmával, mely károsítja a fogazatot és nincs jó hatással a fejlődésre. A felnőtteknek nagyobb a koffeintoleranciájuk, mert ők hozzászoktak, míg egy fiatalról ez nem mondható el. Egy felnőtt szervezete akár 300-500 milligramm koffein is tolerál, de egy gyereknél ennyi rosszullétet okozhat, akár koffeinmérgezést is. A mérték megszabhatja a károsodást. Koffeinfüggőségről beszélünk, ha valaki három éven át, napi 150 milligramm koffeint fogyaszt. De nem csak a fiatal korosztály használja az élénkítőszert, hanem az edzőtermekben erősítők is az edzés fokozására, koffeintabletta formájában. Egy koffeintablettában 250-300 milligramm koffein is van, mely hatására fél óra helyett 1 órát tudnak futni a futógépen, de utána rosszul lesznek tőle, szívritmuszavaruk, hányingerük lesz.

- Kezelt ilyen tünetekkel beteget?

- Volt olyan betegem, aki az altató hatásának ellensúlyozására ivott energiaitalt, de szapora szívműködést, rossz közérzetet okozott neki.


eLitMed.hu, Császi Erzsébet

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

Ökológia

Big Pharma és Big Ag

BRYS Zoltán

A gyógyszergyárak gyakorlatát számos magas színvonalú kritika érte az elmúlt évtizedben, ezzel szemben a Big Ag viszonylag kevesebb figyelmet kapott orvostudományi folyóiratokban. Számos betegséggel összefüggésbe állítható a táplálkozás. Jelentőségénél fogva hasonlóan kiemelt szakmai figyelmet érdemelne.