Gondolat

Az ékírásos szerelmeslevél

2014. JÚLIUS 29.

A hasonlóság miatt a magyar olvasók számára Az ékírásos szerelmeslevél fontos regény lehet. A szocialista Csehország személyközi viszonyokból megrajzolt képe, mely bő ötven évet ölel fel. Szinte minden jelenet két vagy csak néhány szereplő között zajlik; ezekből a jól megírt mikrotörténésekből épül fel a kötet. A cselekmény vázát egy család története adja.

A szerző, a prágai Tomáš Zmeškal, a különböző családtagok történetének leírását szisztematikusan váltogatja két külső (egyfajta feloldó, megszakító, reflektáló? - nehéz jól megragadni) szállal: egy az elmebetegség jeleit mutató pszichiátriai beteg meséivel, és később egy Nyugaton felnőtt és a rendszerváltozás után visszatérő fiatal cseh kalandjaival. Mindkét szereplő részt vesz a család életében is. A pszichiátria beteg csak egy röpke szimbolikus találkozás erejéig, míg a fiatal cseh már közvetlenül. A kötet második felében össze is ér a két szál.

Filmszerű. Jelenetekre bontja a történetet a szerző: az első, házasságkötési fejezet bomlik ki részleteiben, és utazik időben előre és vissza, és végül kiköt a feleség szüleinek házasságkötésénél. Élethűek, sokakat megérinthetnek az embertelenség és az emberség képei is. A szőttest erősíti, hogy számos szimbólum (pl. homok, sajátos tolvaj-tulajdonos találkozások) más-más történetekben is felbukkannak. A szerző - némi humorral még önmagát is beleszövi a történetbe, a pszichiátriai klinikán az egyik beteg feketebőrű, és az orvosok vitájának egyik tárgya, hogy megtanulhat-e jól csehül. A szerző szintén feketebőrű: kongói apától és cseh anyától származik.

Tomas Zmeskal
Tomáš Zmeškal

A pszichiátria klinikán egy másik beteg, a 'külső szál", a szakács szájából elhangzó történetek többnyire mese-, vagy sci-fi-szerűek. Több ilyenben előkerül a tehetetlenül szálló finom homok, amely talán a szereplők sorsát hivatott megjeleníteni. Ám a fő történet mégis csak a házaspár Josef és Kveta története, a többi ezek kifejtéseként vagy kiegészítéseként értelmezhető. A szerelemházasságot az egyik hatalomra került fiatalkori barátjuk szakítja meg, aki bebörtönözi a férjet, a nőt pedig megalázó szexuális kapcsolatba tereli. A férj tíz éves börtönbüntetését követően visszatér a családhoz. Mind a férjjel a börtönben történtek, mind a feleség viszonya megbeszéletlen marad, és terheli a teljes családot. Később a lányuk házassága is zátonyra fut, a fiatal férj agresszívé válik.

Josef és Kveta szerelmét veszi körben megannyi apróbb történés és mese, a több apró külön történetszál közül talán még a szakács, a lányuk és a hatalmi visszaélések sorozatát elkövető jogász történetei emelhetőek ki. Minden fontos cseh társadalmi jelenséget és eseményt érint: hatalmi visszaélés (rendőri, orvosi, titkosrendőrségi, igazság-szolgáltatási), családon belüli erőszak, besúgóhálózat, 68-as események stb.

Az ékírásos szerelmeslevél Škvorecký díjat és az Európai Unió Irodalmi díját is megnyerte. A kiváló fordítás miatt is könnyen elképzelhető, hogy sokak számára fontos olvasmánnyá válik a regény hazánkban is. Különösen ajánlható a 70-es évek után született nemzedéknek, akik bár közvetlen nem tapasztalták meg a szocializmus visszásságait, de szüleik révén meghatározó szerepet tölt be az ő életükben is..

Jó látni, ahogy a cseh irodalom törekszik a múlt konfliktusainak mind alaposabb feltárására, az azokkal való szembenézésre.

Tomáš Zmeškal: Az ékírásos szerelmeslevél
Fordította: Csoma Borbála
Budapest, Typotex Kiadó, 2013 , 340 oldal, 3800 Ft
ISBN 978 963 279 2774

eLitMed.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Spiritualitás és a pszichiátria

A pszichiátria mentális betegekkel foglalkozik, akiknek életéből az értelemmel telítettség és a cél elveszett. E betegek felépülése úgy is értelmezhető, hogy új célokat és értelmet kell, hogy találjanak, leginkább a barátok és a család támogatásával, akik osztoznak ezen értékekben. Az érték- és hiedelemrendszerbeli osztozás biztosítja az egyén számára az élet egyensúlyát, és azt a hajlandóságot, hogy ezen támogatásokkal adaptív módon küzdjön az élet során. Alapvető jelentőségű tehát, hogy az egyén megszerezze és használja azokat a készségeket, melyekkel saját jólétüket elősegítő spiritualitásukat felszínre tudják hozni.

Gondolat

Pénelopé szertefoszló vászna

Gondolatok Gyimesi Júlia Pszichoanalízis és Spiritizmus című kötete kapcsán. A pszichológiatörténet viszonylag keveset foglalkozott a spiritizmus a lélektan kialakulásában betöltött szerepével. A kötetből kitűnik, hogy ez a hatás nem elhanyagolható.

Gondolat

Szellemi bűvészmutatványok – Darwinnal

Ha Darwin feltámadna, nem lehet tudni, mennyire örülne mai konjunktúrájának. Ma minden teli van vele. Az evolúció szent szó, amely egyfajta aduként, jolly-jokerként mindenre ráhúzható...

Hírvilág

Ambiciózus zsiráfok árnyékában
Judith Schalansky: Darwinregény

Az írónő realista művet írt, ábrázolásmódja kísérlet is. Eredetiségét az adja, hogy a cselekmény egészét természetrajzi metaforák sorozata övezi, biológiai analógiák és példabeszédek szövedékében bontakozik ki a regény társadalmi tartalma. Medúzák, csigák, darvak, denevér, hörcsög sőt kampós péniszű kandúr adják a példázatokat érzékletes leírással.

Hírvilág

Seherezádé még most is él

A szerző a megszokott kellékeket rávetíti a kultúrtörténet egyik legnagyobb kincsére, az Ezeregyéjszaka meséire. Nem a klasszikus meséket (Seherezádé kerettörténete, Szinbád utazásai, Ali Baba és a negyven rabló, Aladdin és a csodalámpa, stb.) tölti fel hipermodern tartalommal, hanem a mesefolyamat megteremtéséhez couleur locale-nak tekinti a fantasztikumot.