Gondolat

Artérián keresztüli embolizáció a gyomorfekély gyógyítására

2011. AUGUSZTUS 15.


Azokban a gyomorfekélyekben, ahol az endoszkópos beavatkozás nem képes kezelni a vérzést, az artérián keresztüli embolizáció lehet a biztonságos megoldás, mely csökkenti a műtétek szükségességét, és a halálozási arányt – olvasható a Gastrointestinal Endoscopy folyóirat legfrissebb számában.

A fekélybetegség a gyomor, vagy a nyombél nyálkahártyáját érintő felmaródás. A nyálkahártya normális esetben védekezik az azt károsító tényezők, így a gyomorsav ellen, amennyiben ez a védő funkció zavart szenved, gyulladás és fekély alakul ki. A fekélybetegség súlyos szövődménye a vérzés, mely akár életveszélyes is lehet. Az orvosi és endoszkópos lehetőségek ellenére a fekélybetegek mintegy 13 százalékában a vérzést nem lehet csillapítani, illetve kiújul. Ez sürgős sebészeti beavatkozást tesz szükségessé, azonban ennek halálozási aránya igen magas, mintegy 30 százalék körüli. A transzartériás embolizáció (TAE) nyújthatja a probléma alternatív megoldását.

A TAE során a verőerekben keltenek vérrögöket, ami elzárja a sérült eret, ezáltal szűntetve a vérzést. A speciális összetételű alvadáskeltő alkalmazásának hatásfoka 52-98 százalék, ismételt kezelésre csak az esetek 10-20 százalékában kerül sor. Tiffany Cho-Lam Wong és a Hong Kongi Egyetem munkatársai a TAE és a hagyományos sebészet eredményeit hasonlították össze: a TAE sikerrel csökkentette a sürgős műtétek számát anélkül, hogy a halálozást nőtt volna.

A munka során a Hong Kongi Egyetem Walesi Herceg Kórházának archívumában szereplő felső emésztőtraktusi vérzéseket tanulmányozták, abból a szempontból, hogy a sikertelen endoszkópos beavatkozást követően TAE-ra, vagy műtétre került-e sor? A vizsgált 24 órás kimenetelek között a halálozási arány, a vérzés kiújulása, az újabb beavatkozás szükségessége, és a szövődmények aránya szerepelt. A tanulmányozott esetek közül 32-nél alkalmaztak embolizációt, míg 56-an műtéten estek át. A TAE célpontja 25 betegnél a gyomor-nyombél artéria, 4-nél a bal gyomorartéria, 2-nél a jobb gyomorartéria, 1-nél a lépet ellátó verőér volt. Vérzéskiújulás a TAE-csoportban 11 betegnél (34,4 százalék), a műtétes csoportban 7 betegnél (12,5 százalék) jelentkezett. A szövődmények aránya TAE esetén 40,6 százalékban, operáció esetén 67,9 százalékban jelentkeztek. A 30 napos halálozási arány a két módszerben nem mutatott számottevő különbséget (25, illetve 30,4 százalék). Szintén hasonló volt a kórházban eltöltött napok száma (17,3, illetve 21,6 nap), valamint a vérátömlesztés szükségessége (15,5, illetve 14,2 százalék). A két csoport minden egyéb paraméterben (például: életkor, társbetegségek) hasonló eloszlást mutatott.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2008;18(3) A nyombél- és gyomorfekély kezeléseÍgéretes vakcina a gyomorfekély és a gyomorrák ellen

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Klinikum

Orvosok és nővérek kiégésprevenciója a COVID-19-járvány idején és azon túl

A vezetők folyamatos odafigyelése és a többféle megközelítést alkalmazó, szervezeti szintű beavatkozások a leghatékonyabbak az orvosok kiégésének kezelése érdekében, de az egyéni szintű módszerek is jelentős hatékonysággal bírnak. A kiégésben szenvedő orvosoknak azonban mindenképpen érdemes szakemberhez fordulniuk, hangsúlyozza David Fessel és Cary Cheris kiégést megelőző mikrotechnikákat tárgyaló szakirodalmi áttekintése (Coronavirus Disease 2019 [COVID-19] and Beyond: Micropractices for Burnout Prevention and Emotional Wellness; J Am Coll Radiol).

Idegtudományok

Encephalitis lethargica

Az encephalitis lethargicában elhunytak agyának boncolása hyperaemiás agyhártyákat, ödémás agyat és az agytörzs vörös elszíneződését mutatta; a legkifejezettebb eltérések von Economo szerint a substantia nigrában voltak felfedezhetők, azonban jellemző volt a széleskörű, diffúz vérzés és gyulladás is. A krónikus szakaszban elhunytak agyában atrófia és perzisztens gyulladás, az agytörzsben pedig neuronpusztulás és gliózis, valamint neurofibrillum-lerakódás volt kimutatható.

Idegtudományok

A prolaktin a CGRP interakciója migrénben

Régóta ismert tény, hogy a migrén gyakoribb nőkben, mint férfiakban. Noha a jelenség pontos háttere nem ismert, egyre több adat utal arra, hogy a nem specifikus hormonszintek fontos szereplői lehetnek a történetnek. Például az agyalapi mirigy által kiválasztott prolaktin, melynek szintjét a gonadalis hormonok szabályozzák, a calcitonin gene-related peptide-del (CGRP-vel) interakcióba lépve fokozza annak migrént kiváltó hatását, állítja Avona és munkatársainak az Annals of Neurology-ben megjelent cikke.

Hírvilág

Megmentik a betegeket a bénulástól

Magyarországon az emberek 60 százaléka keringési zavarokban hal meg, leggyakrabban a szív-koszorúér és az agyi erek megbetegedésben. A stroke-helyzetről kérdeztük dr. Csiba Lászlót, a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum Neurológiai Klinikájának igazgatóját