Gondolat

A konzervatív reumatológiától a molekuláris reumatológiáig - Interjú dr. Poór Gyulával

2011. AUGUSZTUS 15.


A következő évek legfőbb kihívása az, hogy Magyarországon milyen széles körben tudjuk elterjeszteni ezt a tudásalapú, XXI. századi reumatológiát. Természetes, hogy ne csak alkalmazói, hanem aktív részesei is legyünk ennek a folyamatnak, hozzátéve saját kutatási és ellátásszervezési eredményeinket – mondta dr. Poór Gyula a szakmai kollégium reumatológia tagozatvezetője.

- Hogyan látja szakmája helyzetét?

Szűkebb szakterületem a reumatológia az elmúlt évtizedben fantasztikus fejlődést produkált. Az alapkutatás az ízületi és csontfolyamatok számos kulcslépését fejtette meg, és az ennek eredményeképpen megszületett célzott hatású molekulák rövid időn belül a klinikai gyakorlat szerves részévé váltak. Erre a legjobb példa a gyulladásos mozgásszervi betegségekben kiemelkedő jelentőségű citokinek felfedezése, és az azokat gátolni képes biológiai gyógyszerek megszületése. Szinte pillanatok alatt jutottunk el a tüneti terápiától a patogenetikai szintű kezelésig, és ezáltal a konzervatív reumatológiától a molekuláris reumatológiáig – felelte dr. Poór Gyula az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet főigazgatója.

- Melyek a következő évek legfőbb kihívásai?

Az, hogy Magyarországon milyen széles körben tudjuk elterjeszteni ezt a tudásalapú, XXI. századi reumatológiát. Természetes, hogy ne csak alkalmazói, hanem aktív részesei is legyünk ennek a folyamatnak, hozzátéve saját kutatási és ellátásszervezési eredményeinket.

- A Semmelweis Terv keretében mit javasol a szakmai kollégium részéről?

A Semmelweis Terv első lépésként regionális szükségletek, kapacitások, betegutak, valamint progresszivitási és finanszírozási szintek felmérését foglalja magában. A reumatológiai betegellátásban is markánsan ki kell emelni a legmodernebb diagnosztikai és terápiás eljárásokat alkalmazó magasabb szintű egységeket, és ezek mellé természetszerűleg magasabb finanszírozást szükséges rendelni.


Poór Gyula
- Milyen tervei vannak a szakmai kollégiumi tagsággal kapcsolatban?

A szakmai kollégiumnak több mint húsz éve vagyok tagja, így pontosan tudom, hogy a kollégium hosszú távú teljesítménye elsősorban attól az elvárástól és mozgástértől függ, melyet az egészségügyi kormányzat számára kijelöl. Ugyanakkor tagozatunknak meghatározó szerepe és felelőssége lesz abban, hogy a hazai reumatológiai ellátás milyen mértékben zárkózik fel a letisztult európai irányelvekhez. Ennek a napi ügyintézésben és egy nemzeti reumatológiai program kidolgozásában és véghezvitelében egyaránt meg kell nyilvánulnia.

- Végezetül kérem, ismertesse szakmai és személyes életútját!

Az ORFI főigazgatójaként elégedettséggel tölt el, hogy vezetésem alatt a szakmai sikerek mellett az intézet az elmúlt tíz évet teljes gazdasági-pénzügyi egyensúlyban élte át, a nem kevés nehézség ellenére. A Semmelweis Egyetem és a Marosvásárhelyi Orvos- és Gyógyszerésztudományi Egyetem vezető professzoraként szeretném láttatni a fiatalokkal, hogy ez a szakterület mennyi örömet tud ma adni annak, aki komolyan foglalkozik vele. Nagyon örülök annak, hogy egyéb feladataim nem nyomták el a kutatói érdeklődésemet, mely még a kilencvenes években a Mayo Klinikán alakult ki bennem és az akadémiai doktori disszertációmhoz vezetett. Több akadémiai bizottságnak vagyok tagja, és nagy megtiszteltetés volt részemre, amikor 2009-ben az MTA levelező tagjának jelöltek. Szabadidőmben teniszezem, művészeti és zenei eseményekre járok, sőt gyakran magam is a zongora mellé ülök. Mindehhez természetesen elengedhetetlen a feleségem és három gyermekünk által biztosított, hittel és szeretettel megélt családi háttér.

2011. 06. 06.

eLitMed


Kapcsolódó anyagok: Ca&Csont - 2003;6(1) Nemzeti törésmegelõzõ és kockázatjavító program
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2008;18(11) Szemléletváltozás a reumatológiában – A reumatológia tankönyve Szerkesztette: Poór Gyula
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2007;17(10) A rheumatoid arthritis modern kezelési és gondozási lehetőségei Magyarországon
Húzóágazat lehetne a balneoterápia - Interjú dr. Bender Tamással
A Csont és Ízület Évtizede 2000-2010
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Egészségpolitika

Vége a TVK 16 éves uralmának – újraszabták a kórházi finanszírozást

A teljesítmény-volumenkorlát elve szerinti számolás tizenhét év után megszűnik a szakellátásban.Bevezetik az éves keretet a finanszírozásban, illetve szakmákra lesz kiosztva ez a pénz. Az idén életbe lépett változás megkérdezett szakértőink szerint leginkább átnevezés, de nem jelent átütő változást. Igaz, várhatóan megszűnik a kórházak mozgástere abban, hogy a jól és kevésbé jól fizetett területek között „játszanak”.

Klinikum

A korunk népbetegsége: az elhízás

A túlsúly problémája mára népbetegséggé nőtt ki magát: akár orvosként, akár betegként (vagy esetleg mindkét oldalról) szembesülünk az elhízás egészségromboló hatásaival, a kérdéskör nem hagyhat közömbösen bennünket.