Gondolat

A konzervatív reumatológiától a molekuláris reumatológiáig - Interjú dr. Poór Gyulával

2011. AUGUSZTUS 15.


A következő évek legfőbb kihívása az, hogy Magyarországon milyen széles körben tudjuk elterjeszteni ezt a tudásalapú, XXI. századi reumatológiát. Természetes, hogy ne csak alkalmazói, hanem aktív részesei is legyünk ennek a folyamatnak, hozzátéve saját kutatási és ellátásszervezési eredményeinket – mondta dr. Poór Gyula a szakmai kollégium reumatológia tagozatvezetője.

- Hogyan látja szakmája helyzetét?

Szűkebb szakterületem a reumatológia az elmúlt évtizedben fantasztikus fejlődést produkált. Az alapkutatás az ízületi és csontfolyamatok számos kulcslépését fejtette meg, és az ennek eredményeképpen megszületett célzott hatású molekulák rövid időn belül a klinikai gyakorlat szerves részévé váltak. Erre a legjobb példa a gyulladásos mozgásszervi betegségekben kiemelkedő jelentőségű citokinek felfedezése, és az azokat gátolni képes biológiai gyógyszerek megszületése. Szinte pillanatok alatt jutottunk el a tüneti terápiától a patogenetikai szintű kezelésig, és ezáltal a konzervatív reumatológiától a molekuláris reumatológiáig – felelte dr. Poór Gyula az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet főigazgatója.

- Melyek a következő évek legfőbb kihívásai?

Az, hogy Magyarországon milyen széles körben tudjuk elterjeszteni ezt a tudásalapú, XXI. századi reumatológiát. Természetes, hogy ne csak alkalmazói, hanem aktív részesei is legyünk ennek a folyamatnak, hozzátéve saját kutatási és ellátásszervezési eredményeinket.

- A Semmelweis Terv keretében mit javasol a szakmai kollégium részéről?

A Semmelweis Terv első lépésként regionális szükségletek, kapacitások, betegutak, valamint progresszivitási és finanszírozási szintek felmérését foglalja magában. A reumatológiai betegellátásban is markánsan ki kell emelni a legmodernebb diagnosztikai és terápiás eljárásokat alkalmazó magasabb szintű egységeket, és ezek mellé természetszerűleg magasabb finanszírozást szükséges rendelni.


Poór Gyula
- Milyen tervei vannak a szakmai kollégiumi tagsággal kapcsolatban?

A szakmai kollégiumnak több mint húsz éve vagyok tagja, így pontosan tudom, hogy a kollégium hosszú távú teljesítménye elsősorban attól az elvárástól és mozgástértől függ, melyet az egészségügyi kormányzat számára kijelöl. Ugyanakkor tagozatunknak meghatározó szerepe és felelőssége lesz abban, hogy a hazai reumatológiai ellátás milyen mértékben zárkózik fel a letisztult európai irányelvekhez. Ennek a napi ügyintézésben és egy nemzeti reumatológiai program kidolgozásában és véghezvitelében egyaránt meg kell nyilvánulnia.

- Végezetül kérem, ismertesse szakmai és személyes életútját!

Az ORFI főigazgatójaként elégedettséggel tölt el, hogy vezetésem alatt a szakmai sikerek mellett az intézet az elmúlt tíz évet teljes gazdasági-pénzügyi egyensúlyban élte át, a nem kevés nehézség ellenére. A Semmelweis Egyetem és a Marosvásárhelyi Orvos- és Gyógyszerésztudományi Egyetem vezető professzoraként szeretném láttatni a fiatalokkal, hogy ez a szakterület mennyi örömet tud ma adni annak, aki komolyan foglalkozik vele. Nagyon örülök annak, hogy egyéb feladataim nem nyomták el a kutatói érdeklődésemet, mely még a kilencvenes években a Mayo Klinikán alakult ki bennem és az akadémiai doktori disszertációmhoz vezetett. Több akadémiai bizottságnak vagyok tagja, és nagy megtiszteltetés volt részemre, amikor 2009-ben az MTA levelező tagjának jelöltek. Szabadidőmben teniszezem, művészeti és zenei eseményekre járok, sőt gyakran magam is a zongora mellé ülök. Mindehhez természetesen elengedhetetlen a feleségem és három gyermekünk által biztosított, hittel és szeretettel megélt családi háttér.

2011. 06. 06.

eLitMed


Kapcsolódó anyagok: Ca&Csont - 2003;6(1) Nemzeti törésmegelõzõ és kockázatjavító program
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2008;18(11) Szemléletváltozás a reumatológiában – A reumatológia tankönyve Szerkesztette: Poór Gyula
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2007;17(10) A rheumatoid arthritis modern kezelési és gondozási lehetőségei Magyarországon
Húzóágazat lehetne a balneoterápia - Interjú dr. Bender Tamással
A Csont és Ízület Évtizede 2000-2010
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Agykutatás

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Klinikum

A humán immunrendszer rendszerelvű megközelítése

A nukleotidpolimorfizmusok kutatása révén kiderült, hogy az autoimmun betegségek kialakulásában nagyon kis hatáserősséggel nagyon sok genetikai lokusz közreműködik, és itt is kiderült, hogy egy-egy kórkép molekuláris heterogenitása – pl. SLE esetén – milyen óriási. E betegségek kezelését forradalmasította a biologikumok rendszerimmunológiának köszönhető bevezetése.