Gondolat

A HIV-pozitívak transzplantálhatóságát is szabályozni kell! – Interjú dr. Langer Róberttel

2011. AUGUSZTUS 15.


Jövőre csatlakozunk az Eurotransplanthoz. Létre kell hozni addigra egy adatbázist, nemzeti transzplantációs regisztert, valamint a szakterülethez kötődő regiszterek felügyeletét. Ki kell alakítani egy adatbázist, amelyben össze lehet fogni a centrum adatokat és a donorszervek adatait – mondta dr. Langer Róbert, a Transzplantációs Szakmai Kollégium tagozatvezetője.

- Hogyan látja szakmája helyzetét?

A transzplantáció eseti finanszírozású, éppen ezért a szervátültetések nem érintettek a teljesítmény volumenkorlátban. A szervátültetések nagy részét kitevő veseátültetés alternatív költsége a dialízis, de a kezelés kezdetétől számított fél-egy év múlva olcsóbb a transzplantáció, mint a dialízis-kezelés. Nem aggódom a jövőért, a transzplantációval spórolunk – folytatta dr. Langer Róbert, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója.

Évi kb. 450 transzplantációs műtétet végeznek az országban, és annak hozadékai még a járulékos költségek, az immunszupresszív kezelés, a kivizsgálás, utókezelés. A transzplantációs tagozatban feladatunk a szövet- és sejtátültetés kérdésköre is, és nagy felelősség, hogy azt a kérdést is megoldjuk.
A szaruhártya-átültetések, érgraftok, csontátültetések vonatkozásában, illetve a köldökzsinórvér felhasználás tekintetében nincs egységes nemzeti regiszter, pedig szabályozottan kellene ellenőrizni, hogy hány átültetés történik. Nemzetközi jelentési kötelezettségek is vannak, Magyarország évek óta nem jelent.


Langer Róbert
Magyarországon 1972-ben került sor először a szövet- és szervátültetés kérdéskörének átfogó jogi szabályozására. Ez Európában is az egyik első volt és a folyamatos módosítások révén ma is korszerű szabályozást jelent.

- Melyek a legégetőbb megoldandó feladatok?

A jelenlegi transzplantációs centrumok kapacitását kellene növelni. 1993-ban megtörtént a dializálás privatizációja, és megnövekedett a betegek száma. Míg 1988-ban 500 beteget dializáltak, napjainkban 6000 beteget, és ez a szám tovább növekszik. Zárt a kassza, ezért heroikus küzdelmet jelent a finanszírozás.

Az Eurotranszplanthoz való csatlakozás új reményt ad arra, hogy új dimenzióba kerül a szervátültetés országunkban. Ez elsősorban egy minőségi változást, esélyegyenlőséget jelent speciális betegcsoportok számára és fokozott immunológiai előnyt mindenkinek. Magyarán hosszabb ideig működhetnek majd a beültetett szervek. Természetesen azt várjuk, hogy az átültetések száma is nőni fog. A tüdő- és májátültetést illetően jelenleg is számíthatunk már külső segítségre, speciális egyezmények révén. Idén három sürgős májátültetés történt az Eurotransplant segítségével, átlagosan két napon belül itt volt a máj.

A jövő évben csatlakozunk az Eurotransplanthoz, és akkorra egy adatbázisra, gyakorlatilag nemzeti transzplantációs regiszterre van szükség, valamint a szakterülethez kötődő regiszterek felügyeletére. Ki kell alakítani egy adatbázist, amelyben össze lehetne fogni a centrumadatokat és a donorszervek adatait. Ezeknek a kompetenciaszintjét kellene meghatározni, azt, hogy ki milyen adatokhoz férhet hozzá. Az adatbázist ki akarjuk terjeszteni a szövet-és sejtátültetésre is, és tervezzük, hogy összefogunk a nephrologusokkal. Átjárható rendszernek kell lenni, biztosítani a technikai feltételeket az adatáramlás összehangolásához. Ki kell kérni a társszakmák véleményét.

Törvényi változtatásra van szükség, hogy a hazai törvények kompatibilisek legyenek az Eurotransplanttal. A szakma folyamatos változása miatt fel kell újítani a szakmai irányelveket is. Tervezetet adtunk be elképzeléseinkről, pl. arról, hogy jelenleg külföldi orvos nem vehet ki szervet, ez az Eurotransplant számára értelmezhetetlen, nincsenek határok. A régi szabályozás tarthatatlan! Azt a törvényt is módosítani kell, hogy csak érzelmi rokonnak lehet vesét adni. Annak érdekében kell megváltoztatni, hogy létre jöhessen a keresztdonáció vagy az úgynevezett dominó-transzplantáció. Aztán például új törvény kell a HIV-pozitív betegek transzplantálhatóságával kapcsolatban. Ezek a betegek eddig nem voltak transzplantálhatók, de ma már az az álláspont, ha szerológiailag negatívak, vagyis nem fertőznek, akkor lehetséges lenne az átültetés.

- Milyen javaslatai vannak a Semmelweis Tervre?

Pozitív visszajelzést kapott tavaly a szakma. Az államtitkár eljött az egyik konferenciára, ahol megfogalmazhattuk igényeinket. Valószínű ennek a következménye például, hogy szakmai kollégiumot kapott a transzplantáció. Nagy különbségek vannak az országban az ellátás terén, ezért nagy reményeket fűzök a nagytérségi ellátó központokhoz.

- Milyen munkát tervez a tagozat és a tanács tagjaival?

Szoros együttgondolkodást tervezek ennek az interdiszciplináris szakmának a jobbítása érdekében.

- Ismertetné szakmai és egyéni életútját?

A Semmelweis Egyetemen végeztem 1992-ben, 1997-ben sebészetből, 2008-ban nephrológiából tettem szakvizsgát. Németországban és Az Egyesült Államokban 3-3 évig dolgoztam a transzplantáció területén. 2003-ban PhD. fokozatot szereztem, 2009 óta igazgatója, 2010 óta professzora vagyok a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának. Négy gyermekünk van. A családom a hobbim. Szeretek sportolni, különösen úszni, kajakozni és kerékpározni. Kedvelem a jó zenét és a jó könyveket.

2011. 06. 10.


eLitMed; Császi Erzsébet


Kapcsolódó anyagok: Hypertonia és nephrologia - 2010;14(5) A vesetranszplantáció helyzete Magyarországon, 2010
Az intézmény - összevonások is nehezítik a szervtranszplantációt
Koordinált donáció
Két élődonoros szervátültetés egy recipiensen
Hypertonia és nephrologia - 2010;14(1) Hemodializált vesebetegek transzplantációval kapcsolatos attitűdjének vizsgálata
Mi okozza az átültetett szervek kilökődését?

Az elhunyt teste nem a rokonok tulajdona

Szervadományozás – európai módra

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2004;14(8-9) A szervadományozással kapcsolatos lakossági vélemények Magyarországon
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2006;16(5) A kadáver donorokból történő szervkivétel jogi, etikai és társadalmi vonatkozásai Magyarországon


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.