Gondolat

A császári család orvosa

2015. SZEPTEMBER 22.


Sokgyermekes, szegény családban született, a híres nagyenyedi Bethlen Kollégiumban tanult, majd az erdélyi Tordán érettségizett. Rajongott a természetért, mindene volt a természetjárás, növény- és rovargyűjtés. Tanulmányait nehéz anyagi körülményei miatt nem tudta folytatni, segédjegyzőként kezdett dolgozni egy kis faluban. Végül sikerült annyi pénzt összegyűjtenie, hogy megkezdhesse orvosi tanulmányait Kolozsváron, majd később Budapesten és Bécsben. Az egyetemet félbe kellett szakítania az első világháború alatt, amikor katonaorvosként szolgált. A háború után az egyetemet befejezve Isaszegen helyezkedett el körorvosként.

Miután feladta orvosi praxisát, 1932-ben feleségével kivándorolt Afrikába. Szomáliában telepedtek le, de két év múlva az elviselhetetlenül forró szavannai klíma miatt Etiópiába (Abesszíniába) költöztek. A császári család orvosa lett, és az etióp hadsereg egészségügyi szolgálatát is megszervezte.

1937-ben Tanzániában, az ország északkeleti részén, a Kilimandzsáró melletti Meru-hegy lábánál fekvő városban, Arushában telepedett le. Évtizedeken át gyógyította a maszáj és kikuju törzs tagjait, a trópusi betegségek, főként a malária gyógyításával foglalkozott, de munkájának fontos része volt a rák elleni küzdelem. Utóbbi elismeréséül az Angol Királyi Rákkutató Intézet levelező tagjává választotta. Kapcsolatban állt a Nobel-békedíjas Albert Schweitzerrel, arushai otthonában többször meglátogatta Ernest Hemingway is.

1970-ben a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem aranydiplomával tüntette ki, 1972-ben a Román Orvostudományi Akadémia tagja lett. 1978. november 8-án halt meg Arushában, hamvai a város temetőjében nyugszanak.

Sáska László orvosi és természettudományi közleményei angol, német és magyar szaklapokban jelentek meg, de a két világháború között úti beszámolóit, ismertető cikkeit közölte a Magyar Vadászújság, a Természettudományi Közlöny és az Enyedi Hírlap is. Szenvedélyes vadász és természetbúvár volt, egy afrikai növényt (Amorphophollus abessinicus Sascai) és két állatfajt (Oxus Saskai és a Piona angulata var. Saskai) fedezett fel. Fél évszázados munkássága elismeréseként a Semmelweis Orvostudományi Egyetem jubileumi Arany­diplomával tüntette ki 1970-ben.

Özvegye, Mojzsis Mária 1988-ban a Magyar Földrajzi Múzeumnak ajándékozta Afrikai gyűjteményét. Természettudományos megfigyeléseinek egy részét Életem Afrika című önéletrajzi művében (1969) olvashatjuk. A könyvet ifjabb Xántus János földrajztudós rendezte sajtó alá, fia, Xantus Gábor pedig Életem Afrikában címmel dokumentumfilmet készített belőle. Orvosi szakmunkája (Maláriától a rákig) 1939-ben jelent meg. Kiadatlan munkáiból 2001-ben Nagyenyedtől az Egyenlítőig címmel készült kötet. 2005-ben avatták fel mellszobrát Érden, a Földrajzi Múzeum szoborparkjában.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Gondolat

Dali betegségei

NAGY Zsuzsanna

Dali gyerekkorában számtalan traumát szenvedett. Nemi identitása is bizonytalanná vált.

Klinikum

A "Gamification" alkalmazásának lehetőségei

ÉBERFI Zsuzsanna, ENGELHADT Fanni, KUTOR Norbert

ABSZTRAKT A játék kiemelt szerepet tölt be mindennapjainkban, számos olyan egyedi elemmel rendelkezik, amelyek megkülönböztetik más tevékenységformáktól, s biztosítják helyét életünkben. A klasszikus játékok mellett egyre inkább teret nyernek az internetes szerepjátékok is, így cikkünkben bemutatjuk ezen játékok és játékosaik világát, s kitérünk a játszás szociális, kognitív és érzelmi hatásaira és a virtuális játék-függőség kérdésére is. Ezen úgynevezett modern játékok mechanikai és dinamikai elemeinek felhasználásával valósítható meg a ’gamification’ nevet viselő módszer, amely egyik legsikeresebb eszköze lehet az oktatás színvonalasabbá, élvezetesebbé és hatékonyabbá tételére a legfiatalabb generációk számára. A ’gamification’ szükségességét a megváltozott nevelési attitűdök, az elavultnak tekinthető oktatási módszerek, az internet térhódítása valamint az általános intelligencia mellett az érzelmi kompetenciák fejlesztésének igénye jelzi.