Egészségpolitika

Új modell a kórházi vírusterjedésre

2013. JANUÁR 29.

A Finn Akadémia tudósai új számítási módszereket fejlesztettek ki, melyek lényegesen gyarapították ismereteinket a kórházban szerzett baktériumok terjedéséről és fejlődéséről. Ezek az módszerek, melyek randomizált algoritmusokon alapulnak, lehetővé teszik, hogy gyorsabban és hatékonyabban elemezzük a nagymennyiségű genetikai adatot, mint korábban. Az új eredmények birtokában lehetővé vált, hogy jobban kövessük a kórházi fertőzéseket, javítva az ellenük folyó harc sikerének esélyeit.

Az új módszerek segítségével modelleket dolgoznak ki a baktériumok és vírusok evolúciójára. "Alapvető tényező a kórházban szerzett fertőzések esetében az okozó baktérium evolúciójában a vízszintes géntranszfer. Ez azt jelenti, hogy számos különböző sejtfolyamat gének transzportál az azonos és különböző fajok leszármazásai vonalainak egyedei között, így a baktériumok rezisztenssé válnak az antibiotikumokkal szemben, és a virulencia faktor gyorsan terjed a populációban ", magyarázza Jukka Corander professzor, csoportvezető.

Ez az úgynevezett bakteriális rekombináció sokkal bonyolultabbá teszi az evolúciós analízis elvégzését. A Harvard Egyetem és a Wellcome Trust Sanger Institute kutatóival közösen kifejlesztett intelligens randomizált algoritmusok éppen ezt könnyítik meg, olyannyira, hogy az elemzés valós idejű lehet, míg a korábbi, leggyakrabban használt számítási módszerekkel a munka több hónapig is eltarthatott.

A kidolgozott módszereket a közelmúltban alkalmazták egy nemzetközi tanulmányban. Kiderült, hogy az MRSA baktériumok (pl. methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus törzsek) genetikai variációjának több mint a fele horizontális gén-transzferrel jön létre.
"A vizsgálati eredmények alapján képesek vagyunk előzetes becsléseket tenni abban az esetben, ha egy bizonyos MRSA baktérium törzs belép egy országba, és elkezd terjedni a kórházakban. Ez az első alkalom, hogy sikerült bizonyítani, hogy a horizontális genetikai variáció és a mutációs genetikai változás kölcsönhatása jelentősen eltérhet különböző földrajzi helyeken, sőt, még az egyes kórházak esetében is," mondja Corander.

Az MRSA egy világszerte elterjedt baktérium, amely különösen kellemetlen a kórházakban. Ellenáll a legtöbb antibiotikumnak, és évente több tízezer ember halálát okozza egyedül az USA-ban. Óvatos becslések szerint az MRSA fertőzések éves költsége több milliárd dollár.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Nem tudni, mennyi a kórházi fertőzés Magyarországon

Szócska Miklós letiltotta, azóta sem közlik az adatokat

Hírvilág

A klinikusok elől is titkolják az adatokat?

Az újságírók miatt titkosították az NNSR-t

Agykutatás

Az agyi plaszticitás kulcsa

A felnőtt korban született neuronok jóval a neurogenezis hanyatlása után is hozzájárulnak az agy flexibilitásához, állapította meg a Journal of Neuroscience tanulmánya.