Egészségpolitika

Új modell a kórházi vírusterjedésre

2013. JANUÁR 29.

A Finn Akadémia tudósai új számítási módszereket fejlesztettek ki, melyek lényegesen gyarapították ismereteinket a kórházban szerzett baktériumok terjedéséről és fejlődéséről. Ezek az módszerek, melyek randomizált algoritmusokon alapulnak, lehetővé teszik, hogy gyorsabban és hatékonyabban elemezzük a nagymennyiségű genetikai adatot, mint korábban. Az új eredmények birtokában lehetővé vált, hogy jobban kövessük a kórházi fertőzéseket, javítva az ellenük folyó harc sikerének esélyeit.

Az új módszerek segítségével modelleket dolgoznak ki a baktériumok és vírusok evolúciójára. "Alapvető tényező a kórházban szerzett fertőzések esetében az okozó baktérium evolúciójában a vízszintes géntranszfer. Ez azt jelenti, hogy számos különböző sejtfolyamat gének transzportál az azonos és különböző fajok leszármazásai vonalainak egyedei között, így a baktériumok rezisztenssé válnak az antibiotikumokkal szemben, és a virulencia faktor gyorsan terjed a populációban ", magyarázza Jukka Corander professzor, csoportvezető.

Ez az úgynevezett bakteriális rekombináció sokkal bonyolultabbá teszi az evolúciós analízis elvégzését. A Harvard Egyetem és a Wellcome Trust Sanger Institute kutatóival közösen kifejlesztett intelligens randomizált algoritmusok éppen ezt könnyítik meg, olyannyira, hogy az elemzés valós idejű lehet, míg a korábbi, leggyakrabban használt számítási módszerekkel a munka több hónapig is eltarthatott.

A kidolgozott módszereket a közelmúltban alkalmazták egy nemzetközi tanulmányban. Kiderült, hogy az MRSA baktériumok (pl. methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus törzsek) genetikai variációjának több mint a fele horizontális gén-transzferrel jön létre.
"A vizsgálati eredmények alapján képesek vagyunk előzetes becsléseket tenni abban az esetben, ha egy bizonyos MRSA baktérium törzs belép egy országba, és elkezd terjedni a kórházakban. Ez az első alkalom, hogy sikerült bizonyítani, hogy a horizontális genetikai variáció és a mutációs genetikai változás kölcsönhatása jelentősen eltérhet különböző földrajzi helyeken, sőt, még az egyes kórházak esetében is," mondja Corander.

Az MRSA egy világszerte elterjedt baktérium, amely különösen kellemetlen a kórházakban. Ellenáll a legtöbb antibiotikumnak, és évente több tízezer ember halálát okozza egyedül az USA-ban. Óvatos becslések szerint az MRSA fertőzések éves költsége több milliárd dollár.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Nem tudni, mennyi a kórházi fertőzés Magyarországon

Szócska Miklós letiltotta, azóta sem közlik az adatokat

Hírvilág

A klinikusok elől is titkolják az adatokat?

Az újságírók miatt titkosították az NNSR-t

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.