Egészségpolitika

Robot járókeret idősek számára

2015. MÁJUS 29.

A járási nehézségekkel küzdő Idős embereket gyakran megfélemlítik a forgalmas közterületek. Ez a felismerés vezetett egy EU kutatás-fejlesztési projekt létrehozásához, amely egy robot járókeret létrehozását célozza, amely irányítani képes az időseket a bevásárlóközpontok, múzeumok és más középületek területén, így növelve az autonómiájukat. A bevásárló központok, repülőterek, múzeumok és kórházak tipikusan olyan összetett, bonyolult környezetek, ahol azoknak az idős embereknek, akik kognitív hanyatlásban szenvednek, jelentős nehézség volna járkálni segítség nélkül. A manapság használt járókeretek közül jelenleg egy sem olyan „intelligens”, hogy segítsen nekik eligazodni ezeken a gyakran zsúfolt helyeken.
Ez a felismerés vezetett a DALI projekthez, amely egy kognitív robot járókeretet (c-Walker) fejlesztett ki, amit a meglátogatott célterületen le lehet tenni, fel lehet venni, s amely finoman, egyszersmind biztonságosan irányítja az idős személyt az épületben, s az épületek között. A készülék elvégzi a szükséges korrekciós intézkedéseket, miközben a felhasználó áthalad egy zsúfolt területen, segít elkerülni az akadályokat, vagy a nem kívánt eseményeket.
"A c-Walker célja, hogy a fizikai és kognitív támogatást nyújtson időseknek. Biztonságot nyújthat nekik nyilvános környezetben," magyarázta Luigi Palopoli, egyetemi tanár, az olasz Trento University-ről, aki koordinálja a DALI (Devices Assisted Living) programot. "A készülék tele van hi-tech megoldással, de a felhasználóknak nem feltétlenül kell törődni ezzel. A felhasználó – átélése szerint – egy "standard " sétálókerettel kerül kapcsolatba, néhány kiegészítővel, mint pl. a kijelző vagy karkötő, és nincs szüksége semmiféle számítástechnikai ismeretre. A robot egyszerűen csak vezeti őket, ami egy szép, biztonságos élmény. "

A shoppingolás az idősek számára ajánlott tevékenység, mint egy hasznos módja az autonóm mobilitás gyakorlásának. Ezen felül a szociális interakciók gyakorlására is jó lehetőséget nyújt számukra. Nem véletlen, a bevásárló központokban való mobilitás segítése a DALI projekt egyik legfontosabb célja. Az idős ember magához veszi a c-Walkert a bejáratnál, kiválasztja a számára legmegfelelőbb profilt egy egyszerű érintőképernyőn, és a boltokat, amelyeket meg kíván látogatni. A c-Walker ekkor felajánlja az optimális útvonalat, menetrendet, és vezeti őket vizuális, akusztikus és érintési (tapintási) jelekkel.
A c-Walker különböző megoldásokat használ (RFID címkék, láthatatlan QR kódok és kamerák) a környezetbeli lokalizációhoz. Továbbá kapcsolódni tud távoli érzékelőkhöz, mint például a térfigyelő kamerák, és a térségben levő más c-Walker-ekhez, így ismeretet szerezhet a területen levő esetleges anomáliákról, zsúfoltságról, vagy veszélyekről. A készülék fel van szerelve a fékekkel és a motoros kerekekkel. A c-Walker segítséget is tud kérni, ha szükséges.
A DALI fejlesztése során már nagyon sok próba-felhasználó segítségét igénybe vették. A tudósok fókuszcsoportokban beszéltek több mint 50 idős emberrel Spanyolországban és az Egyesült Királyságban, akik kifejtették speciális mobilitási igényeiket, így e segítő funkciókat be lehetett építeni a robotba. A c-Walkert később bentlakásos otthonokban is vizsgálták a Ciudad Real-ban, Spanyolországban és Trento-ban, Olaszországban. A visszajelzések segítségével alakult ki a prototípus.
Azáltal, hogy a fejlesztés során inkább szoftveres, mint mechanikus megoldásokra törekedtek, sikerült a c-Walker árát a kezdeti több tízezer euróról 2 000 euróra csökkenteni.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Az Európai Uniónak hatékonyabb eszközökre van szüksége a közegészségügyi vészhelyzetetek kezelésére

A koronavírus-járvány megmutatta, hogy az Európai Uniónak hatékonyabb eszközökre van szüksége a közegészségügyi vészhelyzetetek kezeléséhez, fogalmaz az Európa Parlament pénteki állásfoglalása.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Dementia-ellátás a COVID-19 járvány idején

A SARS-CoV-2 vírus agresszív terjedésével a halálos áldozatok száma világszerte növekszik. Nemzetközi adatok alapján a legtöbb halálos fertőzés az idősebb korosztályban történik, akiknél gyakran valamilyen más egészségügyi probléma is fennáll.

Egészségpolitika

Robot társ időseknek

Az EU által finanszírozott kutatók által fejlesztett személyre szabható robot társ jelenleg kerül bemutatásra Európa-szerte, és azt remélik, hogy megtalálja az utat az idős emberek otthonaiba két-három éven belül. A robot társ potenciálisan nagymértékben javítja az idősebbek életminőségét, s mindazokét, akik emlékezet vagy mobilitási problémákkal küzdenek.

Egészségpolitika

Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Egészségpolitika

A közösségi média használata javítja az idősek közérzetét és megszünteti izolációjukat

Idősebb emberek képzése a közösségi média használatára növeli kognitív kapacitásukat, javítja ön-kompetenciájukat, és jótékony átfogó hatása van a mentális egészségre és jól-létre, állítja egy új, fontos tanulmány az Egyesült Királyságban. A kétéves projektet az Európai Unió támogatta, és az University of Exeter vezette, a Somerset Care Ltd-vel és a Torbay & Southern Devon Egészségügyi és Szociális NHS Trust-el együttműködve. Sérülékenyebb idősebb felnőttek egy csoportjának speciálisan kialakított számítógépeket adtak, valamint szélessávú kapcsolatot, és képzést, hogyan kell használni mindezeket.

Egészségpolitika

A szociális média az idősebbekért

A szociális média használata az idős embereknek értékes addicionális támogatást nyújthat, abban az esetben, ha megbetegednek - olvasható az University of Luxemburg egy új kutatásának eredményeiben. A publikációban Dr. Anja Leist az egyetem INSIDE kutató csoportjának tagja megállapítja, hogy az internet nyújtotta új típusú szociális kapcsolat-lehetőségek szisztematikus alkalmazása a klinikai gyakorlatban ígéretesnek tűnik.