Egészségpolitika

Okostelefonos alkalmazás segíthet a Parkinson-kóros betegek mozgásképességének megtartásában

2015. AUGUSZTUS 29.

Sok beteg a Parkinson-kór előrehaladott stádiumában ki van téve nagy kockázatú, veszélyes, néha halálos kimenetelű elesések kockázatának. Az egyik legfőbb oka az elesésnek a „Freezing of Gait (FoG)” (a járás „lefagyása”) – a FoG-ok olyan rövid epizódok, amikor járás közbeni újrainduláskor, vagy megforduláskor a személy képtelen előrelépni. Azok a betegek, akiknél a FoG jelentkezik, gyakorlatilag elveszítik függetlenségüket, s ez tovább csökkenti a már amúgy is alacsonyabb szintű életminőségüket. Hatékony gyógyszeres terápiák hiányában technológia-alapú megoldásokat keresnek, hogy enyhítsék a tüneteket, és meghosszabbítsák a betegek önálló életvitelre való képességét.
A CuPID nevű projektet három évvel ezelőtt indította el egy nyolc tagú konzorcium. A projekt finanszírozója az Európai Unió. Arra törekednek, hogy személyre szabott rehabilitációs módszereket dolgozzanak ki az olyan Parkinson-kóros számára, akiknél a FoG vagy más járási zavarok jelentkeznek. A CuPID egy személyre szabott otthoni okostelefon alkalmazás, amely hordható érzékelőket használ, valamint audio visszacsatolást, és külső utasítást. Ezen túl intenzív motivációs tréning is szükséges, amely testreszabott minden beteg számára. Az eredmények távfelügyeletét egészségügyi szakemberek látják el, akik magas színvonalú ellátást biztosítanak, miközben javítják a páciensek együttműködését.
Az CuPID app éppen csak befejezte a próbaüzemet és jelenleg finomhangolása folyik, hogy szélesebb körű használatra is alkalmas legyen. Lényege: kis érzékelőket helyeznek el a betegek cipőjén, melyek "real-time" figyelik a páciens járását. Ha az előre beállított normához képest bizonyos eltérések kialakulnak, egy audio üzenet figyelmezteti a beteget, hogy azonnal meg kell változtatnia saját sétálási mintázatát, hogy elkerülje a veszélyes helyzet kialakulását.
"A FoG az egyik fő oka a mozgás-fogyatékosságnak a Parkinson-kór esetében," mondta Jeffrey Hausdorff a Tel Aviv-Sourasky Medical Center (TASMC) professzora, a kutatásban részt vevő izraeli csapat vezetője. "Gyakran fordul elő a "gyalogos helyváltoztatás" közben, a fordulás, indulás, leállás esetében. Gyakran előfordulhat, ha a páciensek szűk helyeket közelítenek meg, mint például ajtókat, vagy felvonókat és forgalmas helyeket. Az ilyen helyzetek felismerése kulcsfontosságú a megelőzésben - és ez az egyik fő célja programunknak. "
Hausdorff és csapata Tel Aviv Egészségügyi Központjában végzett kísérletet 40 résztvevővel: 20 beteg használt CuPid alkalmazást, míg a másik 20 beteg előzőleg hagyományos gyakorlatokat végzett, és nem használta az alkalmazást. Az eredmények biztatóak, és jelenleg annak lehetőségét vizsgálják, hogy nagyobb követéses vizsgálattal részletesen bemutassák az alkalmazás hatékonyságát.

Dr. Anat Mirelman a projekt társ-vezetője elmagyarázta, hogy a FoG epizódok egy rövidzárlatra hasonlítanak az agyban, amely így nem tudja generálni a megfelelő lépés-mintát, ezáltal a beteg tarthatatlan és frusztráló helyzetbe kerül. Az alkalmazás célja, hogy megkerüljék ezt a nehézséget.
"Két módon avatkozik be az alkalmazás," mondta Mirelman. "Az első: fenntartja az általános járásképet -"csak így tovább, jól jársz," mondja a páciens fülébe egy virtuális gyógytornász - és a pozitív visszajelzés járás közben segít a betegnek érzelmileg és funkcionálisan. Ha a járásképet szükséges kiigazítani, az alkalmazás jelzi, hogy a felhasználó tudja. A második mód segít a betegeknek kiszabadulni a FoG-ból, ha már „beleragadt”. Hisszük, mert már láttuk a klinikai vizsgálatok során itt, a kórházban, hogy ez az alkalmazás kitűnő lehetőség arra, hogy jelentősen javítsa a betegek életének minőségét.
"A FoG csökkenti a betegek függetlenségét. A betegek fél egyedül sétálni, és ez ahhoz vezet, hogy saját maga korlátozza a mobilitását" folytatta Mirelman. "Amikor a lábuk elakad a földön, a testük előre zuhan- ez nagyon ijesztő. Az ilyen epizódok sora után az emberek gyakran végzik tolószékben, és ez az eddigieknél nagyobb támaszkodást igényel a segített életvitel infrastruktúrájára."
"A program most integrálja a betegek terapeutáinak szakértelmét, annak megállapításában, hogy mi tekinthető a beteg "normális " járási mintájának," mondta Hausdorff. "Megvan a lehetőség arra, hogy csökkentsük a Parkinson-gyógyszerektől való függőséget, ami lehetővé teszi egyes káros mellékhatások elkerülését. Az, hogy mennyit vagy milyen gyakran használandó az alkalmazás attól függ, mennyire előrehaladott a betegség, de mivel a rendszer nagyon kicsi és nem invazív, bárhol, bármikor használható. Izgalmas a hosszú távú használatban rejlő lehetőségekre gondolni. "


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

E-Fizioterápia otthon

Bár a síelő ügyesen siklik a hóval borított tájon, mégis megbotolhat egy jeges szakaszon, elveszítheti az egyensúlyát, és a jól megérdemelt téli szünet egy kórházi ágyon érhet véget. A baleseteket vagy a műtéteket gyakran követi hosszú ideig tartó rehabilitációs kezelés. A jövőben egy új technológia lehetővé teszi, hogy a betegek a fizioterápiás gyakorlatokat otthon végezzék, miközben bizonyosak lehetnek abban, hogy a mozgásokat helyesen végzik. A műtét után a gyógytorna segít helyreállítani a mozgásképességet. Ez jelentős türelmet és kitartást követel a beteg részéről. Sokan az ilyen típusú sérülések elszenvedői közül úgy vélik, hogy könnyebb volna otthon csinálni a gyakorlatokat és nem hosszú heteken keresztül a rehabilitációs klinikán. Az is fontos, hogy a betegek a hosszabb kórházi tartózkodást követően otthon is tovább gyakoroljanak.

Egészségpolitika

MyAsthma okostelefon alkalmazás

Új dimenzió az asztma kontrolljában.

Egészségpolitika

Az okostelefonhoz kötődő kézügyesség megváltoztatja agyunk

Minden testünk minden régiójának - a lábujjaktól, az állkapocsig és a nyelvig - saját feldolgozó területe van a szomatoszenzoros kéregben. Ezek a területek rugalmasak és változtathatóak. Egy hegedűs esetében például, az a terület, amely a hangszert kezelő ujjakat vezérli nagyobb, mint a többi emberé. Arko Ghosh a Zürichi Egyetemen Neuroinformatikai Intézetéből megvizsgálta, hogy az okostelefont használók speciális kézügyessége hatást gyakorol-e az agyra, és felfedezte, hogy az emberi agy plaszticitását lehetne kutatni az okostelefon használat alapján. "Az okostelefonok használata lehetőséget ad arra, hogy megértsük, a normális hétköznapi élet hogyan alakítja az agyat hétköznapi emberek esetében," magyarázza Ghosh.

Egészségpolitika

Digitális egészségügyi eszközök időseknek

Sway Medical kifejlesztett egy költséghatékony elesési kockázat-értékelőt. Az egyensúly szűrővizsgálat eszköze okostelefon alkalmazásként szerezhető be, és klinikailag validált.

Egészségpolitika

Beat2Phone – egy új egészségügyi alkalmazás Finnországból

A VTT Műszaki Kutatási Központ (Finnország) kutatói kifejlesztettek egy olyan okostelefon alkalmazást, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját otthonukban elektrokardiogrammot (EKG) készítsenek. A zsebrevágható méretű eszköz a felhasználó mobiltelefonjával kommunikál. A szívverés rendellenességeit láthatóvá teszi az alkalmazás, ezáltal segít megelőzni a kialakuló szívbetegségeket vagy a stressz által okozott problémákat.