Egészségpolitika

Komputertomográfia érzékeny betegeknek

2013. DECEMBER 31.

Komputertomográfia érzékeny betegeknek

A Somatom Force – ez a Siemens új számítógép tomográfjának elnevezése - első nyilvános bemutatója ez év novemberében volt Németországban, az University Medical Centre Mannheimben. Az első néhány hét klinikai használat a mannheimi Radiológiai és Nukleáris Medicina Klinikán bebizonyította, hogy a harmadik generációs Dual Source komputertomográfia (CT szkennerek mindegyike két sugárzási csövel és két érzékelővel van ellátva) minden korábbinál jóval gyorsabb és pontosabb diagnózist tett lehetővé, csökkentett sugár dózissal. Ez a high-end CT személyre szabott diagnózis lehetőségét kínálja fel különösen érzékeny betegek számára, mint amilyenek például például a nagyon fiatal betegek, vagy a veseelégtelenségben szenvedők, a súlyos betegek, és az elhízott személyek. "Ez az új CT szkenner szinte minden beteg minden radiológiai helyzete problémájának megoldásához hozzásegít, a lakosság nagyon bonyolult kor és a betegség szerkezete mellett ", mondja Stefan Schönberg intézetigazgató professzor.

A veseelégtelenségben szenvedő betegek esetében jelentős mértékben csökkenthető a kontrasztanyag mennyisége. A korai felismerést szolgáló, valamint a funkcionális 4D képalkotó vizsgálatokat le lehet bonyolítani akár 50 százalékkal kisebb sugárdózissal. Ez azt jelenti, hogy már rutinszerűen fel lehet használni ezt az eljárást, és az orvosok gyorsabb és megalapozottabb döntéseket hozhatnak, hogy melyik tumor terápiát használják az érintett személy esetében.

A kevesebb kontrasztanyag csökkenti a vesék terhelését. "Az idős betegek közel 20 százaléka szenved veseelégtelenségben. A jódtartalmú kontrasztanyag extra terhet ró a vesére az idősebb betegek és a krónikus betegségekben szenvedők esetében” mondja Walter Märzendorfer, a komputertomográfiai és onkoradiológiai részleg vezérigazgatója a Siemens Healthcare-ben. „A kezdeti vizsgálatok Mannheimben azt mutatták, hogy a beadott kontrasztanyag átlagos mennyiségét 90-110 milliliterről 25-35 milliliterre lehetett csökkenteni.” Ezt tette lehetővé, hogy a két Vectron röntgen cső feszültségét különösen alacsonyra, 70-100 kilovoltra lehetett csökkenteni. Mivel a jel-zaj arány emelkedik, a kontrasztanyag mennyiségét csökkenteni lehetett.

A Somatom Force használatának jelentős hozzáadott értéke a 4D képalkotás lehetősége, amely működésében mutatja a szervek funcionálását, s ez lehetővé teszi további fontos információk nyerését a primer tumorról és az áttétekről. A dinamikus perfúzió nagy sugárzás dózisokat, akár több mint 50 millisievert (mSv) igényelt bizonyos esetekben, mint például a máj vizsgálatában. Ez az adag most már kevesebb, mint felére csökkent a Somatom Force használatával. Az egyik mannheimi esetben például mindössze 14,7 mSv volt szükséges. Ezek az alacsony értékek megalapozzák az eljárás rutinszerű alkalmazását, lehetővé téve ezáltal a gyorsabb és pontosabb döntéshozatalt.

Abban az esetben, ha az új, de nagyon drága anti-angiogenezis terápiák kerülnek alkalmazásra, amelyek gátolják a vérerek képződését a daganatban, a Somatom Force segít megállapítani a kezelés eddigieknél sokkal korábbi szakaszában, hogy a terápia hatásos e. Ha nem, az orvos elmozdulhat más, esetleg sokkal hatásosabb irányba. Ezzel egyszerre javul a beteg túlélési esélye, és megtakarítható havi több ezer eurós fölösleges kiadás. Általánosságban is igaz, hogy a hosszú távú CT ellenőrzés segít megállapítani azt az időpontot, amikor esetleg váltani kell a kezelési módot. A jelentősen csökkentett összesített sugárdózis a Somatom Force hatalmas előnye. "E számítógép tomográf megjelenése azt jelenti, hogy az orvosi képalkotás már nem korlátozódik a hagyományos diagnosztikai funkcióra," magyarázza professzor Schönberg. "Mint radiológusok, most már minden orvosi beavatkozással a végső cél elérése érdekében dolgozhatunk: s ez a beteg gyógyulása."

A NLST (National Lung Screening Trial) tüdőrák szűrés tanulmánya az USA-ban lehetővé tette a vizsgálatok prioritásának átszervezését a rák megelőzésében: A National Cancer Institute tanulmánya kimutatta, hogy a halálozási arány 20 százalékkal is csökkenthető, ha a korai tüdőrák felismerést kis dózisú CT-vel végzik a hagyományos mellkas röntgen helyett. A Somatom Force különösen alkalmas az ilyen korai felismerés vizsgálatokra, a már említett megoldásai mellett az ún. "Turbo vaku mód" használatával, amely két speciális spektrális szűrő segítségével jelentősen javítja a levegő / lágyrészek kontrasztot. Az University Medical Centre Mannheimben végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a dózis-értéke 0,1 mSv lehet a szűrések esetében.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

COVID-19 tüdőgyulladással fertőzött wuhani betegek radiológiai vizsgálata

Retrospektív tanulmányukban a szerzők súlyos akut légúti szindrómát okozó koronavírussal (SARS-CoV-2) fertőzött és COVID-19 tüdőgyulladással kórházba utalt 81 wuhani (Kína) beteg mellkasi CT felvételeit vizsgálták.

Egészségpolitika

Sportolói szívszűrés a városmajori klinikán

Ma már évente több mint 500 sportoló átfogó ,,szívszűrését” végzik a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, a női vízilabda válogatottat például évek óta nyomon követi az itteni orvos csapat. Már a legapróbb eltéréseket is kiszűrik, így megelőzhetik a tragédiákat, de a sportolók teljesítményének javításához is hozzá tudnak járulni, ha ismerik a szívük munkáját.

Hírvilág

Az akut has kivizsgálása: Ultrahang, majd szükség esetén CT

Az akut hasi fájdalom kivizsgálásában a legnagyobb szenzitivitású, mégis a késlekedést, a költségeket és a sugár-expozíciót korlátozó stratégiát keresték a Cambridge-i Egyetem kutatói, és meg is találták…

Hírvilág

WHO: Itt az idő a tuberculosis visszaszorítására

Az Egészségügyi Világszervezet legújabb jelentése sötét képest fest a világ tbc-helyzetéről, miután sorra nem sikerül megvalósítani a különböző diagnosztizálási és kezelési programok célkitűzéseit.

Hírvilág

Szócska: egészségfejlesztés központú lesz az alapellátás

Többletforrást biztosítanak a kiszűrt betegek ellátására