Egészségpolitika

Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

2015. SZEPTEMBER 30.

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet
.
Az app zenét játszik két percig – ez az optimális időtartam a fogmosásra – amit a júzer lejátszási listájából választ ki véletlenszerűen,vagy a felhőből tölt le. Valamint ösztönzi a fogmosást két percig,és arra is figyelmezteti a felhasználót, hogy bár kiköpjön a fogmosás után, de a száját ne öblítse ki. A fogmosásra kétszer emlékeztet egy nap, s arra is figyelmeztet, hogy használjunk szájvízzel öblítést más, nem fogmosásos napszakokban. Figyelmeztet az aktuális fogorvosi kezelésekre, és emlékeztet, hogy fogkefét cseréljünk háromhavonta. Alapvetően szórakoztató teszi a fogmosást a fiatalok számára.
A British Dental Journal kutatását egy olyan csapat végezte, amelyben általános fogorvos, fogszabályozási tanácsadó, fogászati kutató, és a Plymouth Egyetem Orvostudományi és Fogorvostudományi.karának dékánja vett részt.
A kutatás kimutatta, hogy a válaszadók 70 százaléka tisztábbnak érezte a fogait azóta, amióta az alkalmazást használta, és 88 százalék azt mondta, hogy Brush DJ arra motiválta őket, hogy hosszabban mossanak fogat. Kilencven százaléka mondta, hogy ajánlaná az alkalmazást a barátok és a család számára.
A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a Brush DJ nem csupán ahhoz járult hozzá, hogy nagyobb motivációval gondozzák a fiatalok a fogaikat, de az is hatalmas lehetőségeket rejt magában, hogy az app segítségével közvetíteni lehet fontos szájhigiénével kapcsolatos üzeneteket és információkat. Sőt, ajánlása alapján a tanulmány azt sugallja, hogy indokolt lenne, hogy éppen úgy „felírják” ezt az alkalmazást, mint ahogy a fluorid fogkrém jelenleg előírt, az Egyesült Királyságban.

Ben Underwood, fogorvos, app fejlesztője, NHS Innovációs munkatársa volt a kutatás vezetője. Azt mondta: "A Brush DJ pozitív hatást mutatott négy fő területen - a motivációban, az oktatásban, az együttműködésben és az előnyök megítélésében. A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy az iyen alkalmazások jótékony hatással vannak a felhasználók egészségére, és megnyitja az utat a további fejlesztésre."

Professzor Elizabeth Kay, a Fogorvosi Kar dékánja volt a tanulmány társszerzője. Hozzátette: "A fogszuvasodás és más fogászati egészségügyi problémák végső soron megelőzhetőek, és nagy dolog, hogy egy alkalmazás, mint a Brush DJ segítségével meg tudjuk mutatni, hogy a megelőzés mekkora pozitív hatással van a gyermekek számára. Figyelembe véve, hogy egy évben 26.000 öt-kilenc éves gyermek kerül kórházba a fogászati kezelésre az Egyesült Királyságban, miközben az egész probléma megelőzhető volna a jó orális egészség-rutinok jobb megértése és elfogadása esetében, a Brush DJ alkalmazás kitűnően szolgál abban, hogy csökkentse ezt a hatalmas számot. E tanulmány megállapításai a segítségünkre lesznek abban, hogy fejlesszük az alkalmazást, és kidolgozzuk a módszereket az egyre szélesebb körű használat előmozdítására."

(A Brush DJ letölthető ingyenesen, az Apple, Android shopokból,és az NHS Choices Egészségügyi App Könyvtárból ingyenesen minden mobil eszközre.)


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma