Egészségpolitika

Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

2015. SZEPTEMBER 30.

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet
.
Az app zenét játszik két percig – ez az optimális időtartam a fogmosásra – amit a júzer lejátszási listájából választ ki véletlenszerűen,vagy a felhőből tölt le. Valamint ösztönzi a fogmosást két percig,és arra is figyelmezteti a felhasználót, hogy bár kiköpjön a fogmosás után, de a száját ne öblítse ki. A fogmosásra kétszer emlékeztet egy nap, s arra is figyelmeztet, hogy használjunk szájvízzel öblítést más, nem fogmosásos napszakokban. Figyelmeztet az aktuális fogorvosi kezelésekre, és emlékeztet, hogy fogkefét cseréljünk háromhavonta. Alapvetően szórakoztató teszi a fogmosást a fiatalok számára.
A British Dental Journal kutatását egy olyan csapat végezte, amelyben általános fogorvos, fogszabályozási tanácsadó, fogászati kutató, és a Plymouth Egyetem Orvostudományi és Fogorvostudományi.karának dékánja vett részt.
A kutatás kimutatta, hogy a válaszadók 70 százaléka tisztábbnak érezte a fogait azóta, amióta az alkalmazást használta, és 88 százalék azt mondta, hogy Brush DJ arra motiválta őket, hogy hosszabban mossanak fogat. Kilencven százaléka mondta, hogy ajánlaná az alkalmazást a barátok és a család számára.
A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a Brush DJ nem csupán ahhoz járult hozzá, hogy nagyobb motivációval gondozzák a fiatalok a fogaikat, de az is hatalmas lehetőségeket rejt magában, hogy az app segítségével közvetíteni lehet fontos szájhigiénével kapcsolatos üzeneteket és információkat. Sőt, ajánlása alapján a tanulmány azt sugallja, hogy indokolt lenne, hogy éppen úgy „felírják” ezt az alkalmazást, mint ahogy a fluorid fogkrém jelenleg előírt, az Egyesült Királyságban.

Ben Underwood, fogorvos, app fejlesztője, NHS Innovációs munkatársa volt a kutatás vezetője. Azt mondta: "A Brush DJ pozitív hatást mutatott négy fő területen - a motivációban, az oktatásban, az együttműködésben és az előnyök megítélésében. A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy az iyen alkalmazások jótékony hatással vannak a felhasználók egészségére, és megnyitja az utat a további fejlesztésre."

Professzor Elizabeth Kay, a Fogorvosi Kar dékánja volt a tanulmány társszerzője. Hozzátette: "A fogszuvasodás és más fogászati egészségügyi problémák végső soron megelőzhetőek, és nagy dolog, hogy egy alkalmazás, mint a Brush DJ segítségével meg tudjuk mutatni, hogy a megelőzés mekkora pozitív hatással van a gyermekek számára. Figyelembe véve, hogy egy évben 26.000 öt-kilenc éves gyermek kerül kórházba a fogászati kezelésre az Egyesült Királyságban, miközben az egész probléma megelőzhető volna a jó orális egészség-rutinok jobb megértése és elfogadása esetében, a Brush DJ alkalmazás kitűnően szolgál abban, hogy csökkentse ezt a hatalmas számot. E tanulmány megállapításai a segítségünkre lesznek abban, hogy fejlesszük az alkalmazást, és kidolgozzuk a módszereket az egyre szélesebb körű használat előmozdítására."

(A Brush DJ letölthető ingyenesen, az Apple, Android shopokból,és az NHS Choices Egészségügyi App Könyvtárból ingyenesen minden mobil eszközre.)


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.