Egészségpolitika

Új számítógépes alkalmazás segít gyermekeknek és fiataloknak, hogy közöljék a fájdalommal kapcsolatos tapasztalataikat

2015. JÚNIUS 26.

Egy kutatás eredményei, amelyet június közepén mutattak be a European League Against Rheumatism éves kongresszusán (EULAR 2015) bizonyította a kifejlesztett új interaktív iPad app értékét, amely segít a juvenilis idiopathiás arthritisben (JIA) szenvedő fiataloknak, hogy meghatározzák fájdalmuk mértékét és jellegét. Szinte minden a gyerek az új digitális eszközt preferálta - melynek találóan az "Ez az az érzés!" nevet adták - más hagyományos módszerekkel szemben. Úgy érezték, hogy érdekes és vonzó módon tudhatnak a segítségével kommunikálni a fájdalommal kapcsolatos tapasztalataikról.
Az Európai Reumaellenes Liga (EULAR) olyan tudományos társaságok, egészségügyi szakmai szövetségek és szervezetek ernyőszervezete, akik a reumatikus betegségekkel foglalkoznak Európa-szerte.
EULAR célja, hogy támogassák és ösztönözzék a kutatást, a megelőzést és a reumás betegségek kezelését és a rehabilitációt.
Az EULAR 2015 a legnagyobb Reumatológia esemény Európában. A kongresszus. során 300 szóbeli előadás hangzik el és csaknem 2000 poszter bemutató látható.

"Nagyon fontos a gyermekek és a fiatalok számára, hogy képesek legyenek kommunikálni a fájdalomról ahhoz, hogy számukra a lehető legjobb támogatást lehessen nyújtani, és hatékonyan lehessen kezelni betegségüket hosszú távon," mondta Prof. Wendy Thomson, a Biomedical Research Unitból (UK). " Az " Ez az az érzés!" alkalmazás ismerős technikát használ, amely a gyermekek és a fiatalok számára kényelmes, bátorítva őket, hogy pontosan írják le a fájdalom jellegét, intenzitását, helyét, terjedését és érzelmi hatását egy adott időpontban. Az alkalmazásban egy interaktív bábut, állítható fájdalom ikonokat, animálható arckifejezéseket, rajzeszközöket és szabad-szöveges leírást egyaránt használnak. Az alkalmazás többdimenziós megközelítést tesz lehetővé a fájdalom kognitív feldolgozására, amely lehetővé teszi a JIA-ban szenvedőknek, hogy kommunikálhassák bonyolult fájdalom-élményüket. "
A fájdalom a JIA1leggyakoribb tünete, amely szorongást kelt, és negatívan befolyásolja a gyermek testi, szociális és érzelmi jóllétét. Ez az érzés-együttes szubjektív, így tehát jelentős kihívás, hogy megértsük, hogy milyen mértékű fájdalmat él át valaki, és hogy milyen típusú fájdalmat tapasztal.
Ez a kihívás még nagyobb gyermekek esetében, mivel lehet, hogy még nem alakult ki bennük eléggé a verbális kommunikáció eszköze arra, hogy megfogalmazzák, hogyan érzik magukat.
"A JIA diagnosztizálásában és kezelésében elért haladás ellenére, a fájdalmat még mindig kevéssé sikeresen kezelik, és ez nyomasztó mind a gyermekek, mind szüleik számára. Minden egyes érzés egyedi, amit nehéz lehet hatékonyan megmagyarázni, különösen a gyermekek esetében, akinél a kommunikációs akadályok is kulcsszerepet játszanak," tette hozzá Prof. Thomson.
5 és 16 év közötti fiatalokat toboroztak a kutatáshoz, összehasonlítva a hagyományos önkitöltős kérdőívekkel történő vizsgálatokkal az "Ez az érzés!" alkalmazását. Egy keresztmetszeti vizsgálatot is végeztek vegyes módszerekkel, beleértve a félig strukturált interjúkat is, valamint a fentebb említett két módszert.
Az eredmények azt mutatják, hogy gyermekek 95% a előnyben részesítette az app alkalmazását a hagyományos módszerekkel szemben, mivel szerintük könnyebb és sokkal érdekesebb volt a használata. A szülők dicsérték, hogy az alkalmazás figyelembe vette a fájdalom összetettségét, ráadásul gyerekbarát módon, amely más, hagyományos fájdalom mérésekről nem volt elmondható.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény - állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet száz százalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Vége a TVK 16 éves uralmának – újraszabták a kórházi finanszírozást

A teljesítmény-volumenkorlát elve szerinti számolás tizenhét év után megszűnik a szakellátásban.Bevezetik az éves keretet a finanszírozásban, illetve szakmákra lesz kiosztva ez a pénz. Az idén életbe lépett változás megkérdezett szakértőink szerint leginkább átnevezés, de nem jelent átütő változást. Igaz, várhatóan megszűnik a kórházak mozgástere abban, hogy a jól és kevésbé jól fizetett területek között „játszanak”.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A fájdalom tudománya -- PhD-kurzus

A képzésünk célja elsősorban az, hogy e doktori képzésben résztvevő orvosok, pszichológusok, mentálhigiénés és egyéb segítő szakmákban dolgozó szakemberek átfogó képet kapjanak egyrészt a fájdalom komplex jelenségéről: élettani, pszichológiai, etikai, gazdasági hatásáról, másrészt a gyógyító tevékenység egyik legalapvetőbb feladatáról, a fájdalomcsillapításról.

Egészségpolitika

Új algoritmus érzékeli az Alzheimer-kór korai jeleit

Az Alzheimer-kór előfordulásának várható jelentős növekedése a magasabb várható élettartam miatt, a modern társadalmak egészségügyi rendszereinek egyik legnagyobb jövőbeli kihívása világszerte. Az Alzheimer-kór jelentős változásokat okoz a tevékenységek időbeli szerkezetében, s ez hátrányosan befolyásolja a mindennapi tevékenységeket. A rendellenes mozgásos viselkedés, és az alvás-ébrenlét ciklus degenerációja a súlyos viselkedési tünetek között van. A korai felismerés, és még inkább az ilyen viselkedések előre jelzése lehetővé teszi a gyors beavatkozásokat, amelyek célja, hogy késleltessék a tünetek megnyilvánulását vagy súlyosbodását, és ezáltal csökkentsék az egészségügyi intézményekben való ellátás szükségességét, vagy legalábbis gyakoriságát/folyamatosságát.

Klinikum

Hasonlóságok és különbségek felnőtt és gyermekkori psoriasisban és arthritis psoriaticaban

A felnőttkori AP-t a szeronegatív spondarthritisek családjába, a gyermekkori-t a juvenilis idiopathiás arthritisek (JIA) közé soroljuk.

Hírvilág

Kilenc díjat nyert a demenciakutatást segítő játék

Kilenc díjat nyert a Sea Hero Quest elnevezésű, demenciakutatást segítő mobiljáték a Cannes-i Nemzetközi Kreativitási Fesztiválon.

Egészségpolitika

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

1.

Lege Artis Medicinae

Októberi Szám Melléklete
OKT 01.

2.

Lege Artis Medicinae

Novemberi Szám Melléklete
NOV 01.

3.

Lege Artis Medicinae

Március Szám Melléklete
MÁRC 01.

4.

Lege Artis Medicinae

Júniusi Szám Melléklete
JÚN 01.

5.

Lege Artis Medicinae

Júliusi Szám Melléklete
JÚL 01.