Egészségpolitika

Új számítógépes alkalmazás segít gyermekeknek és fiataloknak, hogy közöljék a fájdalommal kapcsolatos tapasztalataikat

2015. JÚNIUS 26.

Egy kutatás eredményei, amelyet június közepén mutattak be a European League Against Rheumatism éves kongresszusán (EULAR 2015) bizonyította a kifejlesztett új interaktív iPad app értékét, amely segít a juvenilis idiopathiás arthritisben (JIA) szenvedő fiataloknak, hogy meghatározzák fájdalmuk mértékét és jellegét. Szinte minden a gyerek az új digitális eszközt preferálta - melynek találóan az "Ez az az érzés!" nevet adták - más hagyományos módszerekkel szemben. Úgy érezték, hogy érdekes és vonzó módon tudhatnak a segítségével kommunikálni a fájdalommal kapcsolatos tapasztalataikról.
Az Európai Reumaellenes Liga (EULAR) olyan tudományos társaságok, egészségügyi szakmai szövetségek és szervezetek ernyőszervezete, akik a reumatikus betegségekkel foglalkoznak Európa-szerte.
EULAR célja, hogy támogassák és ösztönözzék a kutatást, a megelőzést és a reumás betegségek kezelését és a rehabilitációt.
Az EULAR 2015 a legnagyobb Reumatológia esemény Európában. A kongresszus. során 300 szóbeli előadás hangzik el és csaknem 2000 poszter bemutató látható.

"Nagyon fontos a gyermekek és a fiatalok számára, hogy képesek legyenek kommunikálni a fájdalomról ahhoz, hogy számukra a lehető legjobb támogatást lehessen nyújtani, és hatékonyan lehessen kezelni betegségüket hosszú távon," mondta Prof. Wendy Thomson, a Biomedical Research Unitból (UK). " Az " Ez az az érzés!" alkalmazás ismerős technikát használ, amely a gyermekek és a fiatalok számára kényelmes, bátorítva őket, hogy pontosan írják le a fájdalom jellegét, intenzitását, helyét, terjedését és érzelmi hatását egy adott időpontban. Az alkalmazásban egy interaktív bábut, állítható fájdalom ikonokat, animálható arckifejezéseket, rajzeszközöket és szabad-szöveges leírást egyaránt használnak. Az alkalmazás többdimenziós megközelítést tesz lehetővé a fájdalom kognitív feldolgozására, amely lehetővé teszi a JIA-ban szenvedőknek, hogy kommunikálhassák bonyolult fájdalom-élményüket. "
A fájdalom a JIA1leggyakoribb tünete, amely szorongást kelt, és negatívan befolyásolja a gyermek testi, szociális és érzelmi jóllétét. Ez az érzés-együttes szubjektív, így tehát jelentős kihívás, hogy megértsük, hogy milyen mértékű fájdalmat él át valaki, és hogy milyen típusú fájdalmat tapasztal.
Ez a kihívás még nagyobb gyermekek esetében, mivel lehet, hogy még nem alakult ki bennük eléggé a verbális kommunikáció eszköze arra, hogy megfogalmazzák, hogyan érzik magukat.
"A JIA diagnosztizálásában és kezelésében elért haladás ellenére, a fájdalmat még mindig kevéssé sikeresen kezelik, és ez nyomasztó mind a gyermekek, mind szüleik számára. Minden egyes érzés egyedi, amit nehéz lehet hatékonyan megmagyarázni, különösen a gyermekek esetében, akinél a kommunikációs akadályok is kulcsszerepet játszanak," tette hozzá Prof. Thomson.
5 és 16 év közötti fiatalokat toboroztak a kutatáshoz, összehasonlítva a hagyományos önkitöltős kérdőívekkel történő vizsgálatokkal az "Ez az érzés!" alkalmazását. Egy keresztmetszeti vizsgálatot is végeztek vegyes módszerekkel, beleértve a félig strukturált interjúkat is, valamint a fentebb említett két módszert.
Az eredmények azt mutatják, hogy gyermekek 95% a előnyben részesítette az app alkalmazását a hagyományos módszerekkel szemben, mivel szerintük könnyebb és sokkal érdekesebb volt a használata. A szülők dicsérték, hogy az alkalmazás figyelembe vette a fájdalom összetettségét, ráadásul gyerekbarát módon, amely más, hagyományos fájdalom mérésekről nem volt elmondható.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Hasonlóságok és különbségek felnőtt és gyermekkori psoriasisban és arthritis psoriaticaban

A felnőttkori AP-t a szeronegatív spondarthritisek családjába, a gyermekkori-t a juvenilis idiopathiás arthritisek (JIA) közé soroljuk.

Egészségpolitika

Új algoritmus érzékeli az Alzheimer-kór korai jeleit

Az Alzheimer-kór előfordulásának várható jelentős növekedése a magasabb várható élettartam miatt, a modern társadalmak egészségügyi rendszereinek egyik legnagyobb jövőbeli kihívása világszerte. Az Alzheimer-kór jelentős változásokat okoz a tevékenységek időbeli szerkezetében, s ez hátrányosan befolyásolja a mindennapi tevékenységeket. A rendellenes mozgásos viselkedés, és az alvás-ébrenlét ciklus degenerációja a súlyos viselkedési tünetek között van. A korai felismerés, és még inkább az ilyen viselkedések előre jelzése lehetővé teszi a gyors beavatkozásokat, amelyek célja, hogy késleltessék a tünetek megnyilvánulását vagy súlyosbodását, és ezáltal csökkentsék az egészségügyi intézményekben való ellátás szükségességét, vagy legalábbis gyakoriságát/folyamatosságát.

Egészségpolitika

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Hírvilág

A fájdalom tudománya -- PhD-kurzus

A képzésünk célja elsősorban az, hogy e doktori képzésben résztvevő orvosok, pszichológusok, mentálhigiénés és egyéb segítő szakmákban dolgozó szakemberek átfogó képet kapjanak egyrészt a fájdalom komplex jelenségéről: élettani, pszichológiai, etikai, gazdasági hatásáról, másrészt a gyógyító tevékenység egyik legalapvetőbb feladatáról, a fájdalomcsillapításról.

Egészségpolitika

Új, robusztus és olcsó technika az emberi test szöveteinek fehérjeanalízisére

Egy új technikát fejlesztett ki az Uppsala University-n Svédországban a fehérjék vizsgálatára. Olyat, amely nem igényel speciális berendezéseket, speciális laboratóriumokat, vagy drága reagenseket. Az új technikát tovább lehetne fejleszteni az egészségügyi ellátásban használt készülékekben való felhasználásra, például diagnosztikai célokra