Egészségpolitika

E-Fizioterápia otthon

2013. JANUÁR 29.

Bár a síelő ügyesen siklik a hóval borított tájon, mégis megbotolhat egy jeges szakaszon, elveszítheti az egyensúlyát, és a jól megérdemelt téli szünet egy kórházi ágyon érhet véget. A baleseteket vagy a műtéteket gyakran követi hosszú ideig tartó rehabilitációs kezelés. A jövőben egy új technológia lehetővé teszi, hogy a betegek a fizioterápiás gyakorlatokat otthon végezzék, miközben bizonyosak lehetnek abban, hogy a mozgásokat helyesen végzik. A műtét után a gyógytorna segít helyreállítani a mozgásképességet. Ez jelentős türelmet és kitartást követel a beteg részéről. Sokan az ilyen típusú sérülések elszenvedői közül úgy vélik, hogy könnyebb volna otthon csinálni a gyakorlatokat és nem hosszú heteken keresztül a rehabilitációs klinikán. Az is fontos, hogy a betegek a hosszabb kórházi tartózkodást követően otthon is tovább gyakoroljanak.

Egy új technológia úgy lett kialakítva, hogy lehetővé teszi jövőbeli betegek számára, hogy a fizioterápiás gyakorlatokat otthon hajtsák végre, vagy szinte bármely alkalmas helyen – így például munkahelyükön, a szünetekben. A szakemberek ezt a módszert telerehabilitációnak nevezik. A technológiát a berlini Fraunhofer Intézet kutatói dolgozták ki. A rendszer részei: egy gyakorlatszerkesztő, egy fizioterápiás box és egy mobil érzékelő egység, amely okostelefonhoz csatlakozik. A terapeuta a gyakorlatszerkesztő egység segítségével kidolgoz egy testreszabott programot az adott beteg számára, hétről hétre növelve az intenzitást. A beteg aztán otthonában futtatja a programot a fizioterápiás boxon, amely egyfajta televízióra köthető mini-PC. A kis számítógép internet kapcsolattal rendelkezik, továbbá egy kamerával és egy mikrofonnal. Az elvégzendő gyakorlatok a tv-képernyőn jelennek meg, és a beteg utánozza a látottakat. A fizioterápiás box elemzi a kamera által rögzített adatokat. Ezt megelőzően egy szoftver feltérképezi az egyes betegek testi jellemzőit 3D-ben, és transzformálja őket egy biomechanikai számítógépes modellbe. A program ehhez képest interpretálja a gyakorlatok végzése során összegyűjtött adatokat, majd az eredményt elküldi interneten keresztül a rehabilitációs központnak, ahol a terapeuta látja, hogy a beteg hogyan halad, és képes a szükségletnek megfelelően változtatni a rehabilitációs program aktuális szakaszán.

A fizioterápiás gyakorlatok elvégzésével kapcsolatos adatokon túl a terapeuták ismerniük kell a pácienseik alapvető életjeleit is – így a pulzusukat, oxigén szaturációjukat, és bizonyos esetekben elektrokardiogramjukat. Ez lehetővé teszi, hogy ne csak azt értékelhessék, hogy a beteg jól végzi e a gyakorlatokat, hanem azt is, hogy milyen állapotban van. Ez különösen fontos, ha a páciensnek szív-és érrendszeri betegsége van. "Ennek fényében, kifejlesztettünk egy mobil egységet is," mondta Dr. Michael John, a projekt vezetője. "Érzékelőket helyeztünk el egy mellkasi övön, mérjük a pulzust, a vérnyomást és az adatokat egy okostelefonra küldjük.” A terapeuta megállapít egy küszöbértéket az egyes gyakorlatokhoz, és betáplálja azt a mini-PC-be. Így ha a beteg pulzusa eléri a meghatározott szintet, figyelmeztető jelzés kerül kibocsátásra.
Egyrészt, a mobil egység arra szolgál, hogy kiegészítse a fizioterápiás boxot, de az is lehetővé válik, hogy otthonán kívül is segítse a beteget. "Dolgozunk azon, hogyan még sokoldalúbb legyen a mobil egység, hogy és képes legyen elemezni a beteg mozgásának minőségét is. Ehhez mozgáskövető szenzorokat használunk, amelyek elemzik a végtagok mozgását egymáshoz képest, és a test abszolút pozícióját", magyarázza John.
Az új rendszer tesztelése még zajlik ez év februárjában is, és minden valószínűség szerint nyáron kerülhet szélesebb körben alkalmazásra.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Átadták a Budapesti Szent Ferenc Kórház új szárnyát

A kórház jelenlegi befogadóképességét közel megkétszerező új épületet Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök áldotta meg. A fejlesztés finanszírozása jelentős részben kormányzati forrásból valósult meg, ami önkormányzati, rendi és magántámogatásokkal egészült ki. Ezzel átadásra került az Egészséges Budapestért Program fejlesztéséhez tartozó első új kórházépület.

Klinikum

Mentális betegség mint legitim emberi tapasztalat

A szerzők szerint a mentális betegségből való felépülés klinikai tünetek redukciója köré épült koncepciója mára meghaladott. Számos tapasztalati szakértőtől származó értelmezési kísérlet felveti, hogy a felépülés folyamata - figyelembe véve a mentális betegség limitáló tényezőit is - lehet teljes, kielégítő, reményteli, sőt hasznos...

Egészségpolitika

Korányi: folyamatos a fejlesztés

Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetnek meghatározó szerepe van a hazai tüdő- és légzőszervi betegek kezelésében és rehabilitációjában egyaránt. A tavaly év végén elnyert, több mint 250 millió forintos forrást az országos hatáskörű intézmény eszközfejlesztésre és modernizálásra használja fel.

Egészségpolitika

Okostelefonos alkalmazás segíthet a Parkinson-kóros betegek mozgásképességének megtartásában

Sok beteg a Parkinson-kór előrehaladott stádiumában ki van téve nagy kockázatú, veszélyes, néha halálos kimenetelű elesések kockázatának. Az egyik legfőbb oka az elesésnek a „Freezing of Gait (FoG)” (a járás „lefagyása”) – a FoG-ok olyan rövid epizódok, amikor járás közbeni újrainduláskor, vagy megforduláskor a személy képtelen előrelépni. Azok a betegek, akiknél a FoG jelentkezik, gyakorlatilag elveszítik függetlenségüket, s ez tovább csökkenti a már amúgy is alacsonyabb szintű életminőségüket. Hatékony gyógyszeres terápiák hiányában technológia-alapú megoldásokat keresnek, hogy enyhítsék a tüneteket, és meghosszabbítsák a betegek önálló életvitelre való képességét.

Egészségpolitika

MyAsthma okostelefon alkalmazás

Új dimenzió az asztma kontrolljában.