Egészségpolitika

E-Fizioterápia otthon

2013. JANUÁR 29.

Bár a síelő ügyesen siklik a hóval borított tájon, mégis megbotolhat egy jeges szakaszon, elveszítheti az egyensúlyát, és a jól megérdemelt téli szünet egy kórházi ágyon érhet véget. A baleseteket vagy a műtéteket gyakran követi hosszú ideig tartó rehabilitációs kezelés. A jövőben egy új technológia lehetővé teszi, hogy a betegek a fizioterápiás gyakorlatokat otthon végezzék, miközben bizonyosak lehetnek abban, hogy a mozgásokat helyesen végzik. A műtét után a gyógytorna segít helyreállítani a mozgásképességet. Ez jelentős türelmet és kitartást követel a beteg részéről. Sokan az ilyen típusú sérülések elszenvedői közül úgy vélik, hogy könnyebb volna otthon csinálni a gyakorlatokat és nem hosszú heteken keresztül a rehabilitációs klinikán. Az is fontos, hogy a betegek a hosszabb kórházi tartózkodást követően otthon is tovább gyakoroljanak.

Egy új technológia úgy lett kialakítva, hogy lehetővé teszi jövőbeli betegek számára, hogy a fizioterápiás gyakorlatokat otthon hajtsák végre, vagy szinte bármely alkalmas helyen – így például munkahelyükön, a szünetekben. A szakemberek ezt a módszert telerehabilitációnak nevezik. A technológiát a berlini Fraunhofer Intézet kutatói dolgozták ki. A rendszer részei: egy gyakorlatszerkesztő, egy fizioterápiás box és egy mobil érzékelő egység, amely okostelefonhoz csatlakozik. A terapeuta a gyakorlatszerkesztő egység segítségével kidolgoz egy testreszabott programot az adott beteg számára, hétről hétre növelve az intenzitást. A beteg aztán otthonában futtatja a programot a fizioterápiás boxon, amely egyfajta televízióra köthető mini-PC. A kis számítógép internet kapcsolattal rendelkezik, továbbá egy kamerával és egy mikrofonnal. Az elvégzendő gyakorlatok a tv-képernyőn jelennek meg, és a beteg utánozza a látottakat. A fizioterápiás box elemzi a kamera által rögzített adatokat. Ezt megelőzően egy szoftver feltérképezi az egyes betegek testi jellemzőit 3D-ben, és transzformálja őket egy biomechanikai számítógépes modellbe. A program ehhez képest interpretálja a gyakorlatok végzése során összegyűjtött adatokat, majd az eredményt elküldi interneten keresztül a rehabilitációs központnak, ahol a terapeuta látja, hogy a beteg hogyan halad, és képes a szükségletnek megfelelően változtatni a rehabilitációs program aktuális szakaszán.

A fizioterápiás gyakorlatok elvégzésével kapcsolatos adatokon túl a terapeuták ismerniük kell a pácienseik alapvető életjeleit is – így a pulzusukat, oxigén szaturációjukat, és bizonyos esetekben elektrokardiogramjukat. Ez lehetővé teszi, hogy ne csak azt értékelhessék, hogy a beteg jól végzi e a gyakorlatokat, hanem azt is, hogy milyen állapotban van. Ez különösen fontos, ha a páciensnek szív-és érrendszeri betegsége van. "Ennek fényében, kifejlesztettünk egy mobil egységet is," mondta Dr. Michael John, a projekt vezetője. "Érzékelőket helyeztünk el egy mellkasi övön, mérjük a pulzust, a vérnyomást és az adatokat egy okostelefonra küldjük.” A terapeuta megállapít egy küszöbértéket az egyes gyakorlatokhoz, és betáplálja azt a mini-PC-be. Így ha a beteg pulzusa eléri a meghatározott szintet, figyelmeztető jelzés kerül kibocsátásra.
Egyrészt, a mobil egység arra szolgál, hogy kiegészítse a fizioterápiás boxot, de az is lehetővé válik, hogy otthonán kívül is segítse a beteget. "Dolgozunk azon, hogyan még sokoldalúbb legyen a mobil egység, hogy és képes legyen elemezni a beteg mozgásának minőségét is. Ehhez mozgáskövető szenzorokat használunk, amelyek elemzik a végtagok mozgását egymáshoz képest, és a test abszolút pozícióját", magyarázza John.
Az új rendszer tesztelése még zajlik ez év februárjában is, és minden valószínűség szerint nyáron kerülhet szélesebb körben alkalmazásra.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Átadták a Budapesti Szent Ferenc Kórház új szárnyát

A kórház jelenlegi befogadóképességét közel megkétszerező új épületet Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök áldotta meg. A fejlesztés finanszírozása jelentős részben kormányzati forrásból valósult meg, ami önkormányzati, rendi és magántámogatásokkal egészült ki. Ezzel átadásra került az Egészséges Budapestért Program fejlesztéséhez tartozó első új kórházépület.

Klinikum

Mentális betegség mint legitim emberi tapasztalat

A szerzők szerint a mentális betegségből való felépülés klinikai tünetek redukciója köré épült koncepciója mára meghaladott. Számos tapasztalati szakértőtől származó értelmezési kísérlet felveti, hogy a felépülés folyamata - figyelembe véve a mentális betegség limitáló tényezőit is - lehet teljes, kielégítő, reményteli, sőt hasznos...

Egészségpolitika

Az okostelefonhoz kötődő kézügyesség megváltoztatja agyunk

Minden testünk minden régiójának - a lábujjaktól, az állkapocsig és a nyelvig - saját feldolgozó területe van a szomatoszenzoros kéregben. Ezek a területek rugalmasak és változtathatóak. Egy hegedűs esetében például, az a terület, amely a hangszert kezelő ujjakat vezérli nagyobb, mint a többi emberé. Arko Ghosh a Zürichi Egyetemen Neuroinformatikai Intézetéből megvizsgálta, hogy az okostelefont használók speciális kézügyessége hatást gyakorol-e az agyra, és felfedezte, hogy az emberi agy plaszticitását lehetne kutatni az okostelefon használat alapján. "Az okostelefonok használata lehetőséget ad arra, hogy megértsük, a normális hétköznapi élet hogyan alakítja az agyat hétköznapi emberek esetében," magyarázza Ghosh.

Egészségpolitika

MyAsthma okostelefon alkalmazás

Új dimenzió az asztma kontrolljában.

Egészségpolitika

Okostelefonos alkalmazás segíthet a Parkinson-kóros betegek mozgásképességének megtartásában

Sok beteg a Parkinson-kór előrehaladott stádiumában ki van téve nagy kockázatú, veszélyes, néha halálos kimenetelű elesések kockázatának. Az egyik legfőbb oka az elesésnek a „Freezing of Gait (FoG)” (a járás „lefagyása”) – a FoG-ok olyan rövid epizódok, amikor járás közbeni újrainduláskor, vagy megforduláskor a személy képtelen előrelépni. Azok a betegek, akiknél a FoG jelentkezik, gyakorlatilag elveszítik függetlenségüket, s ez tovább csökkenti a már amúgy is alacsonyabb szintű életminőségüket. Hatékony gyógyszeres terápiák hiányában technológia-alapú megoldásokat keresnek, hogy enyhítsék a tüneteket, és meghosszabbítsák a betegek önálló életvitelre való képességét.