Egészségpolitika

Beat2Phone – egy új egészségügyi alkalmazás Finnországból

2013. JÚLIUS 24.

A VTT Műszaki Kutatási Központ (Finnország) kutatói kifejlesztettek egy olyan okostelefon alkalmazást, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját otthonukban elektrokardiogrammot (EKG) készítsenek. A zsebrevágható méretű eszköz a felhasználó mobiltelefonjával kommunikál. A szívverés rendellenességeit láthatóvá teszi az alkalmazás, ezáltal segít megelőzni a kialakuló szívbetegségeket vagy a stressz által okozott problémákat.

A készülék lehetővé teszi a szívbetegségben szenvedő betegek számára az EKG rögzítésének megkezdését, mihelyst a tünetek megjelennek, az eredményeket pedig el lehet küldeni az orvosnak e-mailben vagy az interneten. A készüléket az otthoni ápolásban is fel lehet használni.

A finn intézet célja az, hogy a kísérleti fázis befejeztével a készülék egy éven belül szélesebb körű felhasználásra kerülhessen.

Kardiológusok a szív-rendellenességek folyamatos ellenőrzésére úgynevezett Holter készülékeket használnak. Sok esetben a betegnél nem jelentkeznek a tünetek a vizsgálat időtartama során, és így a panaszok okát nem lehet megállapítani. A finn találmány segít megoldani ezt a problémát, ezen túl a szívfrekvencia variabilitását is képes mérni.

A felhasználhatósági tartományt növeli, hogy a készüléket alkalmazni lehet a munkával kapcsolatos stressz miatti kiégés tüneteinek felismerésére.
További fejlesztés eredményeképpen az eszköz monitorozhatja majd az alvási mintázatokat az alvási apnoe-ban szenvedő betegek esetében.
Az új Beat2Phone alkalmazás mérései magától értetődően nemcsak gyógyászati szempontból kiértékelhetőek, hanem a fizikai állóképességgel kapcsolatban is használható adatokat nyújtanak.

A készülék potenciális felhasználóinak száma folyamatosan növekszik, a népesség öregedése következtében. A világ népességének körülbelül öt százaléka szenved ritmuszavarban vagy rendellenes szívverésben. A rendellenes szívverés előfordulásának gyakorisága az életkorral nő, a hatvan év felettieknek már körülbelül 12 százalékánál tapasztalható.

Az állóképességi sportokban aktív emberek száma is folyamatosan növekedik. Úgy becsülik, hogy a nyugati világban a lakosság körülbelül egy százaléka űz valamilyen állóképességi sportot.

A sportolóknak figyelemmel kell kísérniük a szív jelzéseit, ha a a csúcsterhelés közelében folytatják a tréninget, annak érdekében, hogy a túledzést elkerülhessék. A túledzés egyes következményeit, mint például a heves szívdobogásérzést, vagy a szabálytalan szívverést meg lehet előzni a Beat2Phone segítségével.
Az eszközt gyorsulásmérővel is ellátták.

A jeleket a felhasználó okostelefonjára küldi Bluetooth-on keresztül. A gyorsulásmérő jeleit lépésszámlálásra is fel lehet használni.

Beat2Phone az első olyan készülék és szoftver, amelyet Android platformon EKG adatok átfogó elemzésére és tárolására fejlesztettek ki.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Béremelés, úgy érdemes, ha az érezhető

Orvoshiány – talán az egészségügy egyre égetőbb és az egyik legnagyobb problémája. Külföld, illetve a magánszféra mind többeket csábít a megélhetés és persze a munkakörülmények miatt. Bérrendezésük folyamatosan napirenden van, érdemi változás azonban eleddig nem történt. A napokban nagyjából egy időben a Magyar Orvosi Kamara lépett fel határozottan a bérrendezés ügyében, illetve Lázár János beszélt arról, másfél és három millió forint lenne a reális bérezése a magyar orvosoknak.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

Kollegiális Vezetés -- az új Háziorvosi Szakfelügyelői Rendszer

Bár a szakmának kerek két évet kellett várnia arra, hogy a 2015 júniusában elfogadott alapellátási törvényhez a főhatóság (legalább részben) elkészítse a végrehajtási rendeleteket, idén júniusra megszületett a kollegiális szakmai vezetői rendszer létrehozását elrendelő szabályozás.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Új EKG képlet segítheti a diasztolés szívelégtelenség diagnosztikát

Svájci kutatócsoport olyan képletet alkotott, amely segítségével lehetőség nyílhat EKG- paraméterek alapján diagnosztizálni a szívizom diasztolés funkciózavarát.

Egészségpolitika

MyAsthma okostelefon alkalmazás

Új dimenzió az asztma kontrolljában.

Egészségpolitika

A „Fitness tracking” 22 százalékkal csökkenti az egészségügyi kockázatot

A munkavállalói wellness programok már akkor felismerték a hordozható/viselhető tevékenység regisztráló eszközökben a lehetőséget, amikor azok néhány évvel ezelőtt színre léptek. De arról igencsak kevés tudásunk van, hogy az eszközökből nyert adatok, és azok visszacsatolása hogyan befolyásolják az alkalmazottak egészségi állapotát.

Egészségpolitika

Az okostelefonhoz kötődő kézügyesség megváltoztatja agyunk

Minden testünk minden régiójának - a lábujjaktól, az állkapocsig és a nyelvig - saját feldolgozó területe van a szomatoszenzoros kéregben. Ezek a területek rugalmasak és változtathatóak. Egy hegedűs esetében például, az a terület, amely a hangszert kezelő ujjakat vezérli nagyobb, mint a többi emberé. Arko Ghosh a Zürichi Egyetemen Neuroinformatikai Intézetéből megvizsgálta, hogy az okostelefont használók speciális kézügyessége hatást gyakorol-e az agyra, és felfedezte, hogy az emberi agy plaszticitását lehetne kutatni az okostelefon használat alapján. "Az okostelefonok használata lehetőséget ad arra, hogy megértsük, a normális hétköznapi élet hogyan alakítja az agyat hétköznapi emberek esetében," magyarázza Ghosh.

Egészségpolitika

Okostelefonos alkalmazás segíthet a Parkinson-kóros betegek mozgásképességének megtartásában

Sok beteg a Parkinson-kór előrehaladott stádiumában ki van téve nagy kockázatú, veszélyes, néha halálos kimenetelű elesések kockázatának. Az egyik legfőbb oka az elesésnek a „Freezing of Gait (FoG)” (a járás „lefagyása”) – a FoG-ok olyan rövid epizódok, amikor járás közbeni újrainduláskor, vagy megforduláskor a személy képtelen előrelépni. Azok a betegek, akiknél a FoG jelentkezik, gyakorlatilag elveszítik függetlenségüket, s ez tovább csökkenti a már amúgy is alacsonyabb szintű életminőségüket. Hatékony gyógyszeres terápiák hiányában technológia-alapú megoldásokat keresnek, hogy enyhítsék a tüneteket, és meghosszabbítsák a betegek önálló életvitelre való képességét.