Egészségpolitika

A szöveges emlékeztető üzenetek növelik a rákszűrő vizsgálatokon résztvevők számát

2015. MÁRCIUS 25.

Azok a nők, akik szöveges üzenetet kapnak, emlékeztetve őket, hogy mellrák szűrésre hivatalosak, 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel megjelennek a vizsgálaton, mint azok, akik nem kapnak SMS-t – állapítja meg egy tanulmány a British Journal of Cancer- ben. Az Imperial College Healthcare Charity által finanszírozott kutatók kísérletileg szöveges üzenet emlékeztetőket küldtek azoknak a 47-53 éves nőknek, akik az első alkalommal kaptak meghívást mellrák szűrésre.
A kutatók vizsgálati mintájában mintegy 450 nő szerepelt, aki kapott szöveges üzenetet, és 435 nő, aki nem. Azt találták, hogy azoknak a nőknek 72 százaléka, akiknek küldtek SMS emlékeztetőt részt vett a szűrésen, míg a kontroll csoportnak csupán 60 százaléka.
A szöveges üzenet emlékeztetők a legnagyobb hatással azokra a nőkre voltak, akik a leginkább hátrányos helyzetű területeken éltek: ők 28 százalékkal nagyobb valószínűséggel vettek részt az első szűrésen, ha kaptak SMS-t.
A kutatás megállapította, hogy a nők majdnem háromszor nagyobb valószínűséggel mondták le telefonon előre a megadott időpontot, ha kaptak egy SMS emlékeztetőt – ahelyett, hogy egyszerűen csak távol maradtak volna.
Robert Kerrison, a Cancer Research UK egészségmagatartás osztály vezetője azt mondta: "Mindannyian elfelejtünk dolgokat olykor, és az orvossal való találkozók sem kivételek - sőt, a felejtés az egyik leggyakrabban idézett ok, amiért a nők elmulasztják az emlőrák-szűrést.”
"A kutatás megállapította, hogy egy olcsó, egyszerű szöveges üzenet-emlékeztető növelhetné a nők részvételét - különösen a hátrányos helyzetű térségekben - a szűrésen. Több vizsgálatra van még szükség, hogy megerősítsük ezt, de az SMS értékes erőforrásnak tűnik az NHS számára."
Ian Lush, az Imperial College Healthcare Charity vezérigazgatója azt mondta: "A kutatás pozitív tanulságainak jelentős hatása lehet a brit lakosság egészségi állapotára, és messze túlmutat London határain, ahol ezt a szöveges üzenet szolgáltatást eredetileg kipróbálták. Az olyan kutatási eredmények, mint ez, megerősítik, hogy szükség van a további jótékonysági finanszírozásra, hiszen lehetővé tesz olyan úttörő munkákat, amelyek javíthatják a lakosság egészségi állapotát. "
Dr. Julie Sharp a Cancer Research UK egészségügyi információs vezetője azt mondta: "Az olyan kutatás, mint ez, segít áthidalni azokat a néha nagyon is bagatell gyakorlati akadályokat, melyek oly gyakran megakadályozzák a nőket, hogy részt vegyenek a mellrák szűrésen. A rákszűrés életeket menthet, de fontos megjegyezni, hogy természetesen a szűrés is együtt jár bizonyos kockázatokkal, és természetesen jelentős előnyökkel is. Rendkívül fontos, hogy az emberek jó minőségű információt kapjanak, amely segíthet eldönteni nekik, hogy eleget tegyenek-e a szűrési meghívásnak. "


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

A gyógyszerész által küldött napi SMS-emlékeztető hatásossága

A klinikai vizsgálatok szaklapja közölte az első regisztrált szlovákiai gyógyszerészeti klinikai vizsgálat protokollját. A tervezett vizsgálat elsődleges célja annak megállapítása, hogy a standard gyógyszerészi ellátáson felül nyújtott személyre szabott napi SMS-emlékeztető milyen mértékben javítja az 55 évnél idősebb, ambuláns ellátásban részesülő hypertoniás betegek gyógyszerszedési fegyelmét.

Hírvilág

Az IUD-behelyezés megkönnyítésének előnyei

Az intrauterin eszköz közvetlenül a szűrővizsgálat vagy műtéti abortus utáni behelyezése növelte a behelyezés gyakoriságát, és az abortus napján való behelyezés csökkentette az újabb abortus valószínűségét.

Hírvilág

1000 helyszín 4 millió vizsgálat

„Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020” keretében idén is folytatódik a komplex szűrés céljából indított országjárás. Az elmúlt hat évben több mint 1000 helyszínen, 4 milliónál is több vizsgálatot végeztek a speciális szűrőállomáson megjelent több mint 300 000 embernél. A kezdeményezés célja az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, kiszűrése.