Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

2019. JÚLIUS 30.

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Az ápolók egészségi állapota, egészségmagatartása több vizsgálat szerint is aggasztó, amelyhez még súlyosbít a rendszertelen munkabeosztás, a többműszakos munkarend. A helyzet ráadásul azért is drámai, mert az ellátórendszert már így is az ő létszámhiányuk hozza sokszor kritikus helyzetbe. Még úgyis, hogy többségük betegen, maximálisan leterhelten dolgozik. Dr.Irinyi Tamás a MESZK Csongrád Megyei Területi Szervezetének elnökekollégáival folyamatosan vizsgálja a dolgozók lelki és fizikai állapotát, ami tapasztalataik szerint egyre lesújtóbb képet mutat.

„Volt olyan kolléganő, aki mélyvénás trombózissal dolgozott, amikor már egyszerűen nem bírt lábra állni, csak akkor fordult orvoshoz. De mondhatom a saját példámat is. Gerincsérvem van. Amikor már kritikussá vált a helyzet, konkrétan nem tudtam a jobb lábamat megmozdítani, akkor mentem el műtétre, de előtte másfél órával még dolgoztam. Betegen is dolgozunk, mert a táppénz miatti keresetkiesés az amúgy is súlyos megélhetési gondjainkat tovább rontja, továbbá a munkahelyünk elvesztése miatt is aggódunk.Elképesztő terhelésnek vagyunk kitéve, a létszámhiány és az egy főre jutó munkamennyiség miatt.Kiszámoltuk, hogy ma egy egészségügyi szakdolgozó a 12 hónapból 13 és felet dolgozik. A 12 órás műszak mellett a kollégák harmadának mellékállása van, és ehhez jön még az otthoni munka, a gyerekek, a háztartás”—mondja Dr.Irinyi Tamás a MESZK Csongrád Megyei Területi Szervezetének elnöke, aki a pszichiátrián dolgozik. „Ha csak a minimumot nézzük, akkor is, van, ahol az ápolók negyede hiányzik.
Optimális állapothoz legalább kétszer ennyi ápolóra lenne szükség. Általánosságban is kétségbe ejtő a leterheltség, de vannak olyan területek, ahol egészen kritikus. Egy szakdolgozó akár 3-4 ember feladatát látja el. A krónikus belgyógyászatokon a betegek döntő többsége önmagát képtelen ellátni. Itt sokszor egy éjszakai műszakban van egy szakápoló és mellette egy segédnővér, akiknek 30-40 beteget kell ellátniuk. Például egy beteg szabályos fürdetésére, rendbetételére egyenkéntlegalább fél óra kellene. A létszám okozta korlát miatt erre mindössze 5-8 perc áll rendelkezésükre, hiszen a fürdetésen kívül még számos teendőjük van például: gyógyszer-ételosztás, adminisztráció, betegmegfigyelés, paraméterek ellenőrzése. Az esetleges rendkívüli esemény miatt, a különböző munkafolyamatokra jutó csekélyke idő tovább csökken.A sürgősségi osztályon dolgozók több betegség tekintetében is veszélyeztetettebbek a más osztályokon dolgozókhoz képest. De legalább ennyire elképesztő a műtétes szakmákban, a pszichiátriákon, vagy az onkológiákon dolgozók helyzete. Sajnos egyáltalán nem meglepőek az eredmények, amelyekre a felmérések jutnak újra és újra”—folytatja a szakember, aki megannyi aspektusból vizsgálta már munkájuk és fizikális, lelki állapotuk összefüggéseit.

És mik a kutatások legfőbb eredményei?
A legrosszabbnak a belgyógyászaton, a krónikus osztályokon és a pszichiátrián dolgozók értékelték saját egészségüket, mely valószínűsíthetően a nagyfokú leterheltségből adódik. A válaszadók 81,9%-a küzd valamilyen krónikus megbetegedéssel, gyakori a több szervrendszer együttes megbetegedése. Az ideggyengeség, a lelki és érzelmi problémák kifejezetten a 35–54 éves korosztályban fordulnak elő, a migrén és az idegrendszeri betegségek pedig a 35– 44 éves korosztály körében jellemzőek. Az életkor előrehaladtával romlik a saját egészségi állapot megítélése, viszont az iskolai végzettség növekedésével az egészség önértékelése is javul. Minél magasabb az iskolai végzettség, annál kevésbé fordulnak elő ízületi megbetegedések. A cukor- és pajzsmirigy-betegségek leggyakrabban az állandó délelőttösök körében jelentkezik, valószínűsíthetően azért, mert a cukorbetegek csak délelőttös műszakban dolgozhatnak. Az ízületi megbetegedések a belgyógyászaton, a krónikus osztályokon, és a pszichiátrián dolgozók esetében gyakori, az ideggyengeség, a lelki és érzelmi problémák pedig az intenzív és pszichiátriai osztályokon jellemzőek. A sürgősségi osztályokon dolgozóknál több betegség is gyakrabban fordult elő, mint más osztályok dolgozóinál: szívbetegség, magas vérnyomás, cukor- és pajzsmirigy-betegség, idegzsába, ideggyulladás, allergia, daganatos és nőgyógyászati megbetegedés.A válaszadók 9,4%-nak saját bevallása szerint egyetlen káros szenvedélye sincs. A rendszeresen dohányzók aránya 32,6%, a rendszeres kávéfogyasztóké pedig 65,6%. A 24 év alattiak 43,9%-a rendszeresen dohányzik. Leginkább a pszichiátrián és a sürgősségi osztályokon dolgozók rendszeres dohányzók. A legkevesebb rendszeres kávé- és alkalmankénti alkoholfogyasztó, valamint rendszeresen dohányzó a gyermekgyógyászati és kisklinikumi osztályokon, valamint a szülészeten dolgozók köréből kerül ki. Leginkább a sürgősségi, a belgyógyászati és a krónikus osztályokon dolgozók, valamint az 55 év felettiek fogyasztanak alkalmanként szeszesitalt.

Kun J. Viktória
eLitMed.hu
2019.július 30.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2017;1

SZABÓ Brigitta

A krónikus ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) nemcsak felnőtt-, hanem gyermekkorban is előfordul, bár jóval ritkábban, és a két kórkép között számos különbség van. A betegség felismerése sokszor késik, mert a felnőttekkel szemben a gyermekek kevésbé panaszkodnak. A szülők sokszor a sántítást, reggeli ízületi merevséget vagy kisgyermekeknél fürdetés során a látványos ízületi duzzanatot észlelik, és ezzel viszik a gyermeket orvoshoz.

Klinikum

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2015;2

SZABÓ Brigitta

A betegelőjegyzést végző szakdolgozó felelőssége nagy, mivel a beteg, illetve a szülő elmondása alapján kell döntenie az ellátandó eset sürgősségéről. A bemutatott célzott kérdésekkel nagy biztonsággal eldönthető, hogy melyik beteg igényel soron kívüli ellátást és ki az, aki kivárhatja a szokásos előjegyzési időt.

Klinikum

Juvenilis idiopathiás arthritis – biológiai terápiával kapcsolatos teendők és a kommunikáció jelentősége szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2015;1

SZABÓ Brigitta

A krónikus ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis,RA) nemcsak felnőtt-, hanem gyermekkorban is előfordul, bár jóval ritkábban, és a két kórkép között számos különbség van. A betegség felismerése sokszor késik, mert a felnőttekkel szemben a gyermekek kevésbé panaszkodnak. A juvenilis idiopathiás arthritis ( JIA) krónikus, autoimmunbetegség, ami hosszan tartó ízületi gyulladással jár.

Hírvilág

Zombor vállalta a postás szerepét

Helyettes államtitkári képviseletet kaphatnak a szakdolgozók

Hírvilág

Halmozottan hátrányos helyzetű munkahely

A citosztatikumok hatása a szakellátó személyzetre