Magyar Radiológia - 2002;76(01)

Magyar Radiológia

2002. FEBRUÁR 20.

A gyermekkori légfegyversérülések gyakorisága és diagnosztikája

MAKRA József, LOMBAY Béla, RIVASZ-TÓTH Gyula

Egyre több gyermek kap kis energiájú légfegyvert ajándékba. A kis kaliberű (0,17, 0,22), sűrített levegővel működésbe hozott lövedék áthatoló ereje általában nem nagy, mégis okozhat életveszélyes sérüléseket.

Magyar Radiológia

2002. FEBRUÁR 20.

A röntgendiagnosztikai minőségbiztosítás kérdései egy angliai tanulmányút tükrében

PORUBSZKY Tamás, GICZI Ferenc, BALLAY László, PELLET Sándor

A röntgendiagnosztikában - annak technikafüggése miatt - kiemelkedő jelentősége van a minőségbiztosítás fizikai-műszaki vonatkozásainak. Hazánk csatlakozási szándéka az Európai Unióhoz e téren is elengedhetetlenné teszi több évtizedes lemaradásunk legalább részbeni felszámolását.

Magyar Radiológia

2002. FEBRUÁR 20.

A medencesérülések diagnosztikája

NÉMETH Katalin

Medencesérülések, -törések leggyakrabban közlekedési balesetek és magasból esés kapcsán keletkeznek. A súlyos, sokszor sokkos állapotban lévő betegek kezelésének alappillére a pontos diagnosztika, amelyben az asszisztenseknek is nagy szerepük van.

Magyar Radiológia

2002. FEBRUÁR 20.

Idegen test az appendixben

NYITRAI Anna, KISS Imre, KIS Éva

A16 éves fiú néhány napja fennálló alhasi panaszok miatt érkezett a sebészeti ügyeletre. A beutaló diagnózis appendicitis lehetőségét vetette fel.

Magyar Radiológia

2002. FEBRUÁR 20.

A Magyar Radiológusok Társaságának internetes oldalai

BÁGYI Péter, URBÁN László

A Magyar Radiológusok Társaságának webszervere 1997 óta a DEOEC Radiológiai Klinikán üzemel, nagy kapacitású, gyors egyetemi hálózatra telepítve, tűzfal mögött.

Magyar Radiológia

2002. FEBRUÁR 20.

Hibák és tévedések I.

LACZAY András

Az American Journal of Roentgenology köteteiben rendszeresen találhatunk beszámolókat az USA-ban történt radiológiai vonatkozású műhibákról, az azokkal kapcsolatos jogvitákról és tárgyalásokról. Ezek nemrégiben számunkra még érdekességszámba mentek.

Magyar Radiológia

2002. FEBRUÁR 20.

Sub pondere crescit palma Dr. Laczay András

LOMBAY Béla

Az első találkozások - sokak szerint - meghatározók. Ez, úgy tűnik, Laczay András esetében igaz, hiszen a hetvenes évek közepén, kezdő gyermekradiológus koromban, egy pécsi gyermekradiológiai tanfolyamon tartott előadása hagyott bennem még ma is élő emléket.

Magyar Radiológia

2002. FEBRUÁR 20.

UltraSzonográfia

LOMBAY Béla

Nagy örömmel vettem kézbe az orvosi szakirodalom egy újabb, szép, magyar nyelvű kiadványát. A szerkesztők a képalkotó diagnosztikában jól ismertek: Harkányi Zoltán és Morvay Zita eddigi munkásságukkal sokat tettek az ultrahang-diagnosztika hazai oktatásáért, fejlesztéséért.

Magyar Radiológia

2002. FEBRUÁR 20.

A Pro-Radiológia Közhasznú Alapítvány alapító okirata

A Fővárosi Bíróságon (Budapest V., Markó u. 27.) 5149 szám alatt nyilvántartásba vett Pro- Radiológia Alapítványt az I. rész 1. pontban megjelölt alapítók a Polgári Törvénykönyv 74/A-74/F. §-ai és a Közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény alapján jogi személyként működő közhasznú alapítvánnyá módosítják az alábbiak szerint:

Magyar Radiológia

2002. FEBRUÁR 20.

„Hasznos igazságok kellenek, nem elvont fogalmak”

SZÁNTÓ Dezső

A US Public Health Service 1966. évi jelentése arról ír, hogy az 1950-1965 közötti időszakban a röntgendiagnosztika teljesítménye évente 7,2%-kal, a sugárterápiáé 2%-kal, a nukleáris medicináé 15%-kal növekedett.

Magyar Radiológia

2002. FEBRUÁR 20.

Az MRT Senior Klubjának és Ifjúsági Bizottságának tudományos ülése

BARKOVICS Mária

A Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján Baranyai Tibor, az MRT volt elnöke üdvözölte az egybegyűlteket, akik többségükben a Senior Klub tagjai voltak. Valószínűleg a rossz időjárás okozta, hogy a vártnál kevesebb radiológus jelent meg az ülésen.

Magyar Radiológia

2002. FEBRUÁR 20.

Újra a Six Sigmáról

Tisztelt Szerkesztőség! Örömmel olvastam a 2001. júniusi számukban megjelent, minőségbiztosítással foglalkozó közleményt. Érdeklődésemet a módszer annyira felcsigázta, hogy gyorsan utánanéztem.