Lege Artis Medicinae - 2013;23(10-11)

Lege Artis Medicinae

2013. NOVEMBER 20.

Infekció. Kontroll?

BARCS István

Le kell szögezzük, egyből a gondolataim elején: Magyarországon az egészségügy minden felelős gondolkodású képviselője egyetért abban, hogy a fertőző betegségek felderítő- megelőző-követő rendszerére, a röviden infekciókontrollnak nevezett tevékenységegyüttesre szükség van.

Lege Artis Medicinae

2013. NOVEMBER 20.

Cardiovascularis kockázati tényezők és kockázatbecslés

KÉKES Ede

A szerző összefoglalja a legfontosabb cardiovascularis kockázati tényezőket. Népegészségügyi szempontból a három egymást erősítő tényező a dohányzás, a magas vérnyomás és a kóros koleszterinszint. A teljes kóros lipidprofil, a visceralis obesitas, az emelkedett vércukor- és húgysavszint a hypertoniával együttesen adja a kardiometabolikus kockázat fogalmát.

Lege Artis Medicinae

2013. NOVEMBER 20.

A neuroendokrin tumorok kezelésének lehetőségei

TÓTH Miklós

A közlemény áttekintést nyújt a neuroendokrin daganatok korszerű kezelési módozataira vonatkozó legújabb klinikai ismeretekről. A lokalizált neuroendokrin daganatok elsőként választandó kezelési eljárása a daganat sebészi eltávolítása.

Lege Artis Medicinae

2013. NOVEMBER 20.

Terápiás stratégiák rheumatoid arthritisben

VÁNCSA Andrea, SZEKANECZ Zoltán

A közleményben a rheumatoid arthritis (RA) nemzetközileg elfogadott terápiás stratégiájának egymást követő lépéseit tekintjük át. A jelenlegi európai ajánlásokat öszszegezzük röviden, és kiegészítjük egyéb, elsősorban a methotrexatra (MTX) vonatkozó útmutatással.

Lege Artis Medicinae

2013. NOVEMBER 20.

Az antitestpótlás lehetőségei és gyakorlata primer immunhiányos felnőttek esetében

KRIVÁN Gergely

A veleszületett antitesthiányos állapotok minden életkorban előfordulhatnak, azonban a betegek jelentős részében a helyes diagnózist még nem állították fel, így kezelésük sem kezdődhetett el. Primer antitesthiányos állapotokban az élethosszig tartó immunglobulin-pótlásnak nincsen terápiás alternatívája.

Lege Artis Medicinae

2013. NOVEMBER 20.

A glargin inzulin dózisának titrálása

VÁNDORFI Győző, KOVÁCS GÁBOR

A kombinációs vércukorcsökkentő kezelésben a korai inzulinkezelés elfogadott lehetőség, amelynek a leginkább alkalmazott formája a bázisinzulinnal kiegészített orális antidiabetikus terápia (BOT). A glargin inzulin egész napot lefedő, közel egyenletes, csúcshatás nélküli szérumkoncentrációja ideális választás BOT-ban.

Lege Artis Medicinae

2013. NOVEMBER 20.

Haemangiomatosis

HAJDU Mária, KRUTSAY Miklós, MAKKAI Erzsébet

Egyes benignus tumorok bizonyos szervi lokalizációkban gyakran keletkeznek multiplexen (például a méh leiomyomatosisa, gyomor- és vastagbél-polyposis, a bőr neurofibromatosisa, naevusok).

Lege Artis Medicinae

2013. NOVEMBER 20.

Variációk α- és β-adrenergblokkolóra

NYÁRÁDI Attila

Három eseten keresztül mutatom be, hogy az egyébként indokolt receptorblokkoló adása kapcsán egyik-másik gyógyszer, nem éppen testre szabottként, panaszt okozott szedőjének, azonban a terápia „finomhangolásával” lehetséges azonos gyógyszercsoporton belül maradni.

Lege Artis Medicinae

2013. NOVEMBER 20.

Kik a boldog orvosnők Magyarországon?

GYŐRFFY Zsuzsa

Az orvosokkal foglalkozó széles körű nemzetközi kutatások legújabb vizsgálati területe a gyógyítók jóllétének és boldogságának alakulása. Magyarországon mindeddig ez a fajta „szemléletváltás” a kutatásokban még nem indult el.

Lege Artis Medicinae

2013. NOVEMBER 20.

Páratlan tárlatok Budapesten

NAGY Zsuzsanna

Létezik egy stíluskorszak, melynek hazai tárgyi reprezentációja minden egyébnél gazdagabb. A Szépművészeti Múzeum különlegesen széles körű gyűjteménnyel rendelkezik, a Régi Képtár nemzetközi rangú, mintegy hatszáz darabot számláló olasz barokk és rokokó gyűjteményét tematikai és stiláris változatosság jellemzi.

Lege Artis Medicinae

2013. NOVEMBER 20.

BOMM-beszámoló - A Bioetika-oktatás Magyarországi Munkacsoportja (BOMM)

KAKUK Péter, BODNÁR János Kristóf

Ez év nyarán megtartotta első, alakuló műhelykonferenciáját a Bioetika-oktatás Magyarországi Munkacsoportja a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában, a Magatartástudományi Intézet támogatásával. Írásunk a munkacsoportot és az első szakmai gyűlést mutatja be.

Lege Artis Medicinae

2013. NOVEMBER 20.

Red Star Line: betegek nem utazhattak

NÉMETH István

Bár Antwerpen eddig is bővelkedett a jelentősebbnél jelentősebb, nemzetközi rangú közgyűjteményekben, mégis már hónapok óta feszült várakozás előzte meg a város új múzeumának, a Museum Red Star Line-nak 2013. szeptember 27-i ünnepélyes megnyitását.

Lege Artis Medicinae

2013. NOVEMBER 20.

Egy háziorvos és naplóíró Lev Tolsztoj környezetében

MOLNÁR László

Előre szeretnénk bocsátani, hogy Makovický Dušan nem az első és bizonyára nem a legjelentősebb „hungarus” medikus, aki a történeti Magyarországról az Orosz Birodalomba távozott. Ezt bizonyítja, hogy már Borisz Godunov (1598-1605) cár udvari orvosa, Rietlinger Kristóf is magyar származású volt.

Lege Artis Medicinae

2013. NOVEMBER 20.

Önkirekesztők

A nyár közepi forróság beűzi a halandót a lesötétített szobába, de még így is levehetetlen buraként borul rá a „biohősugárzó”. A forróság rácsai sajátos magányba zárják áldozatukat, hogy e kényszerű rövid remeteség „szenvedéseit” fokozandó a számítógép bekapcsolásával újabb, immár mesterséges hőforrással tetézze kínjait.