Lege Artis Medicinae - 2010;20(02)

Lege Artis Medicinae

2010. FEBRUÁR 20.

Az orvosélet útjának felén…

VÁRADI András

Ha eszedbe jut egy gondolat valamelyik betegeddel kapcsolatban, ne vesd el anélkül, hogy arra kényszerülnél! Az ilyen ötlet hátterében bizonyos tapasztalatod rejlik, valami halvány összefüggés; nevezheted akár tudatalatti kapcsolatnak, az aktuális jelenség valamely vonása és a tanult, látott vagy hallomásból, esetleg anekdotikus elbeszélésből ismert kórkép között. - így ír a szerző az orvosi intuícióról, amely az orvoslás művészetének egyik pillére.

Lege Artis Medicinae

2010. FEBRUÁR 20.

A teljesítményfokozó gyógyszerek és táplálékkiegészítő készítmények használatának veszélyei

PUCSOK József

A fizikai teljesítmény fokozásához központi idegrendszert izgató készítményeket, az izomtömeg növelésére az androgén anabolikus szteroidokat használják. Ezek mellett előtérbe kerül a genetikai állományba bejutatott külső gének hatásának tanulmányozása és gyakorlati alkalmazása.

Lege Artis Medicinae

2010. FEBRUÁR 20.

A humán papillomavírus és a méhnyakrák kapcsolata

KOISS Róbert, SIKLÓS Pál

A HPV elleni vakcina széleskörű alkalmazása a világon jelentős mértékben csökkenthetné a méhnyakrák kialakulásának kockázatát.

Lege Artis Medicinae

2010. FEBRUÁR 20.

Szívműtétek nyolcvanéves életkor felett - Ábránd vagy valóság?

SZÉKELY László, GYÖRGY Margit, JUHÁSZ Boglárka, SZABÓ J. Zoltán, SZUDI László, PAULOVICH Erzsébet, LONKAY Eszter, HORKAY Ferenc

Szívműtéttel 80 évesnél idősebb életkorban is csökkenthető a szívbetegség halálozása. A szívpanaszok megszűnésével javul a betegek funkcionális állapota, életminőségük hasonlóvá válik a nem szívbeteg kortársaikéhoz.

Lege Artis Medicinae

2010. FEBRUÁR 20.

Lege Artis Medicinae

2010. FEBRUÁR 20.

A diuretikumok közti különbségek jelentősége a hypertonia kezelésében - Fókuszban az anyagcsere-semlegesség

ALFÖLDI Sándor

Az indapamid „második generációs”, vasodilatator tiazid diuretikum. Antihipertenzív hatékonysága kis dózisban megegyezik a többi elsőként választandó antihipertenzív szerrel.

Lege Artis Medicinae

2010. FEBRUÁR 20.

Thrombocytagátlás acetilszalicilsavval - Cardiovascularis indikációk és vérzéses szövődmények

KISS Nóra, KISS Róbert Gábor

Az acetilszalicilsav hatékonysága egyénileg különböző, fontos lenne emiatt kiszűrni azokat a betegeket, akik esetében a szer csökkent hatékonyságú. A megfelelő hatékonyság elérése és a mellékhatások elkerülése közötti egyensúly eléréséhez fontos az acetilszalicilsav indikációs területének ismerete.

Lege Artis Medicinae

2010. FEBRUÁR 20.

Percutan endoszkópos gastrostomia: mikor, kinek, hogyan?

TALLER András

A mindennapi betegellátásban egyre gyakrabban folyamodunk mesterséges enteralis, azaz szondatápláláshoz. Ismereteink bővülése ellenére előfordulnak megkésett indikációk, inadekvát tápszeradagolások és még ma is találkozhatunk nem tápszerrel történő szondatáplálással.

Lege Artis Medicinae

2010. FEBRUÁR 20.

Szupportív májpótló eljárások a fulmináns májelégtelenség kezelésében - Terápiás plazmaferézis, májsejtátültetés, biológiai májpótló eljárások és az újabb lehetősége

SCHULLER János

E kezelések célja a máj detoxikáló és szintetikus működésének helyettesítése mindaddig, amíg a beteg májtranszplantációra kerül vagy amíg a regeneráció következtében a máj ismét működőképessé válik. Újdonságokról is olvashatunk.

Lege Artis Medicinae

2010. FEBRUÁR 20.

A médiatudatosság jelentősége a serdülők dohányzásában és alkoholfogyasztásában

PIKÓ Bettina, BALÁZS Máté Ádám, PAGE M. Randy

A most tizenéves generáció már a multimédiás eszközök bűvöletében nő föl, és az itt látott szerfogyasztás növeli a serdülőkorúak körében a cigaretta és az alkohol kipróbálásának a valószínűségét. A nemdohányzók és az alkoholt nem fogyasztók lényegesen nagyobb mértékben vannak tisztában a média manipulációs hatásaival. Eredményeink felhívják a figyelmet a médiatudatosság jelentőségére a serdülőkori dohányzás és alkoholfogyasztás prevenciójában.

Lege Artis Medicinae

2010. FEBRUÁR 20.

A tiotropium cardiovascularis biztonságossága krónikus obstruktív tüdőbetegségben

BALIKÓ Zoltán

A tiotropium bromid hosszú hatású inhalációs antikolinerg szer, amelyet 2002-ben vezettek be a COPD-ben szenvedő betegek kezelésébe.

Lege Artis Medicinae

2010. FEBRUÁR 20.

A halál mint kihívás Beszélgetés Filó Mihály büntetőjogásszal

NAGY Zsuzsanna

Beleegyezhetek, mondjuk egy vakbélműtétbe, ám dönthetek-e az életemről? Egy ilyen döntéskor ugyanis valami visszavonhatatlan történik. A halálból már nem térhetünk vissza. Mind erkölcsi, mind filozófiai, mind jogi értelemben az a kérdés, hogy lemondhatok- e legsajátabb javamról, az életemről. Kié az életem? Lehet, hogy a közösséggel szemben is vannak kötelezettségeim? A családommal szemben? Vagy csak önmagammal szemben? - Az emberhez méltó halál címmel rendezett konferencia számos izgalmas témát vetett fel az eutanázia területéről, melynek kérdéseit társadalmi viták révén kell újratárgyalni.

Lege Artis Medicinae

2010. FEBRUÁR 20.

A Dosztojevszkij-hősök játékszenvedélye

LŐRINCZ Jenő

Egész élete nem más, mint „elkövetett vagy el sem követett bűnök, vezeklés, önmarcangolás, értelmetlen hányódás a világban, átkozódás és imádkozás, adósság, megalázkodás, lelkiismereti tortúra, erkölcsi vergődés, szerelmi őrjöngés, csalás és csalódás”. Viselkedésének jelkulcsaként rögzül a kockáztatás, amely minden eszmény, érték elvetésével párosul. Már nem is a pénz a legfontosabb. A krupié hangja, a pénz csörgése, a játékasztal látványa, mint feltételegyüttes, vegetatív izgalomba keríti, s ettől nem szabadulhat. A lét alapkérdése (megőrizni magában az embert) megoldatlan marad.

Lege Artis Medicinae

2010. FEBRUÁR 20.

Tarnabod - élet a társadalom peremén

SZALAI László

Tarnabod egy hevesi kis falu, a maga nyolcszáz, nyomorogva élő lakosával. A rossz higiénés viszonyok közepette a gyermekek éhezése általánosnak mondható.A máltaiak világjáró orvoscsoportja november utolsó hétvégéjén, a falu központjában felépített sátorkórházában végezte szűrővizsgálatait. Az itt tapasztaltak erősíteni látszanak azt a tényt, hogy a szociális gondozói hálózat, a karitatív egyesületek és az egészségügy résztvevői között a jelenleginél sokkal-sokkal hatékonyabb összefogás szükséges.

Lege Artis Medicinae

2010. FEBRUÁR 20.

E havi játékunk - Orvosok az irodalomban

MEZÔVÁRI Gyula

Novellák, regények és drámák sora idézi a magyar orvosokat. Alakjuk a fantázia szüleménye - látszólag. Meg a hétköznapi - olykor egészséges, máskor beteges - tapasztalat.