Lege Artis Medicinae - 1991;1(18)

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

Metoprolol kezelés dilatativ cardiomyopathiában

DÉKÁNY Miklós, NYOLCAS Noémi, FIÓK János, VÁNDOR László, SEREG Mátyás, BALOGH Ildikó

A szerzők 20 dilatativ cardiomyopathiás beteget kezeltek metoprolollal. A betegek szívelégtelensége NYHA beosztás szerint II-IV, az átlag 2,5 volt. A metoprolol kezelést előzőleg beállított digitális, diureticum, vasodilatator terápia mellett alkalmazták. Összehasonlították a szer alkalmazása előtti és végleges adagjának elérése után 2-4 héttel (rövidtávú hatás), valamint 3-6 hónappal (középtávú hatás) nyert klinikai és noninvaziv adatokat. Három esetben korai intolerancia lépett fel: fokozódó szívelégtelenség (2 beteg), ill. panaszt okozó hypotonia (1 beteg). Az aktuálisan kezelt 17 beteg vizsgálati paramétereinek átlagos változását értékelve, a szívelégtelenség klinikai jeleinek szignifikáns mérséklődését, az ejectiós funkciós paraméterek kedvező, bár nem minden esetben szignifikáns változását, a becsült bal pitvari töltőnyomás csökkenését észlelték. A kedvező változások rendszerint csak a középtávú kezelési periódusban jöttek létre, ill. értek el szignifikáns mértéket. A szer hatásaként a cardialis beta-1 receptorok „down-regulációja", a toxikus myocardialis katecholamin hatás, valamint a szívizom oxigénigénye csökken, ugyanakkor a szívizom vérellátása javul. A szerzők az irodalmi adatok és saját tapasztalataik alapján – elsősorban kardiológiai cent rumokban – javasolják a metoprolol kezelés megkísérlését dilatativ cardiomyopathiában, ha a korábbi kezelés ellenére súlyos szívelégtelenség észlelhető.

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

Az oxigén eredetű szabad gyökök szerepe a myocardium reperfúzió során

KÓNYA László , FEHÉR János, JUHÁSZ Nagy Sándor

Ma egyre többen hangsúlyozzák, hogy az ischaemia-reperfúzió kapcsán észlelt szöveti, így myocardialis károsodásért részben oxigén eredetű szabad gyökök felelősek. Fiziológiás körülmények között az oxigénből származó toxikus károsító termékek kontroll alatt állnak, de ha a gyökök nagy mennyiségben keletkeznek, így például reperfúzió során, a szervezet védekező rendszere nem képes semlegesítésükre, és károsodást okoznak. A szöveti keringés újraindulásának tehát vannak veszélyei is. Számos vizsgálat bizonyította, hogy különböző szabad gyök fogó kezelések csökkenteni képesek a post-ischaemiás szöveti sérülést, de vannak ellentmondó eredmények, megoldatlan problémák is. Az oxigén eredetű szabad gyökök kóroki szerepének tisztázásához a hatásos antioxidans kezelés kidolgozásához további vizsgálatok szükségesek.

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

Kigyógyít

MATOS Lajos

Belfast Metoprolol Tanulmány; Helsinki Szív Tanulmány

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

Az ellenanyagtermelő sejtek hálózata és az autoimmunitás, az "immunológiai homunculus"

UHER Ferenc

Frank M. Burnet klónszelekciós elmélete szerint a saját struktúrákkal reagáló immunsejtek elpusztulnak és/vagy gátlás alá kerülnek, biztosítva a saját struktúrákkal szembeni toleranciát. Az egészséges immunrendszerben azonban mindig találhatók sejtek, sőt ún. „természetes" autoantitestek, amelyek saját struktúrákat ismernek fel. Az 1970-es években Niels K. Jerne feltételez te, hogy az ellenanyagmolekulák variábilis (V) régiói egyrészt a molekula antigén-felismerő helyét alkotják, másrészt azonban maguk is antigének ugyanazon szervezetben, azaz egy mással kölcsönhatásba léphetnek. A hálózat elmélet tehát az egész immunrendszert egyetlen, a V-régiók konnektivitásán alapuló - a szolubilis antitesteket és immunkompetens sejteket egyaránt magában foglaló - autonóm rend szernek tekinti. Antonio Coutinho a kettős, centrális és perifériás immunrendszer fogalmának bevezetésével próbálta meg feloldani a két elmélet közti ellentmondásokat. Szerinte a centrális rendszert egy szorosan kapcsolt hálózatba tartozó, autoreaktív lymfocyták alkotják. A perifériás, külső antigénekkel szembeni védelmet biztosító rendszer viszont állandóan megújuló, a klónszelekció törvényszerűségei szerint működő sejtekből áll. Végül Irun R. Cohen szerint a centrális rendszert alkotó hálózat nem más, mint egy homunculus, amely a szervezet korlátozott számú, domináns saját struktúrájának leképzését tartalmazza.

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

Az agyvérzések és subarachnoideális vérzések korszerű szemlélete

LEEL-ŐSSZY Lóránt

Az agyvérzések az agyi érbetegségek között 10%-ban fordulnak elő. A subarachnoideális vérzések is gyakran társulnak az aneurysma rupturák kapcsán agyállomány vérzésekkel, ezért gyakorlati szempontból együtt tárgyalhatók a hypertensiós agyvérzésekkel. A vérzések korszerű diagnosztikája ma már elképzelhetetlen a képalkotó eljárások nélkül. A pontos diagnózis után (a CT eldönti, hogy ischaemiás, vagy vérzéses elváltozásról van-e szó) legfontosabb, hogy egy állományvérzést gyógyszeresen vagy sebészetileg kell-e kezelni? A gyógyszeres kezeléssel még nagyobb állományvérzések is jól kezelhetők és sok esetben csekély maradványtünetekkel gyógyulhatnak. Ezért fontos az első napok intenzív jellegű ellátása. A műtéti javallat ma már határozott szempontok szerint - CT vizsgálat és a beteg tüneteinek értékelése mellett – biztonsággal megállapítható, de az egyéni elbírálás elvének mindig érvényesülni kell. Ugyanez vonatkozik a subarachnoideális vérzések, illetve aneurysmák heveny szakban történő műtétére is.

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

A vállizület ultrahang vizsgálata

MORVAY Zita, CSÓKÁSI Zsolt

A vállizületet körülölelő lágyrészek megítélésére a legegyszerűbb, legolcsóbb, legkönnyebben hozzáférhető eljárás a sonographia. A szerzők 61 vizsgálatuk során észlelt 67 eltérés echomorfológiáját elemzik. Bemutatják a részleges és teljes rotátor-köpeny szakadás, a bursa, a biceps caput longum inainak és a delta izom kóros elváltozásainak ultrahang képét. Az ultrahang vizsgálat első vizsgálat a vállizület megítélésében, de természetesen vannak az eljárásnak határai is.

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

(-) Deprenyl (Jumex) monoterápia Parkinson-szindrómában

MÁLLY Judit

Deprenyl (Jumex) monoterápia illetve deprenyl-dopa szubsztitúció hatását vizsgáltuk 50 korábban kezelésben nem részesült (denovo) Parkinson-syndromában szenvedő betegen, retrospektiv vizsgálatban. A tanulmány 5 év anyagát öleli fel Hoehn-Yahr HIV. stádiumú beteganyagon. A kornak nem volt szerepe a betegség progressziójában, míg a hypokinesis előtérben állása súlyosabb tüneti képet eredményezett, mint a tremor dominanciájú kórkép. A deprenyl terápia alatt a férfiak lényegesen lassúbb progressziót mutattak, mint a nők. A deprenyl elsősorban a hypokinesist csökkentette és kevésbé befolyásolta a rigort. A tünetek lassú javulást mutattak, amely független volt a Hoehn-Yahr féle súlyossági fokozattól. A Jumex monoterápia fenntarthatósága nagy egyéni variációt mutatott, az átlag 1 év volt. A gyógyszer hatásának megszűnése gyors volt, de nem progresszív jellegű. A dopa szubsztitúció mellékhatásainak megjelenési idejét nem befolyásolta az együtt adott MAO B bénító. A parkinzonos tünetek csökkentése, a dopa szubsztitúció bevezetésének késleltetése a Jumex monoterápia létjogosultságát megerősíti. Bár Parkinson-szindrómában a legfontosabb változás a dopamin szint csökkenése, vizsgálatsorozatunk felveti egyéb neurotranszmitterek szerepét a deprenyl hatás kialakulásában ezen betegségben.

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

Az ideiglenes pacemaker terápia újabb szempontjai: a pitvari ingerlés

SZÉKELY Ádám, KISS Róbert

A széles körben használt kamrai pacemaker kezelés nem ritkán hemodinamikai zavart, ún. „pacemaker syndromát" okoz. A pitvari ingerlés kedvezőbb hatású, ezt az ideiglenes ingerlés kapcsán is kihasználhatjuk. 11 beteg (>2 nap) ideiglenes pitvari pacemaker kezeléséről számolunk be. Négy betegnél definitív pitvari (AAI) pacemaker implantáció előtt, három betegnél acut infarctushoz társuló bradyarrhythmia miatt, további négy esetben a gyógyszeres kezelésre nem reagáló ritmuszavar megszüntetése végett végeztük a pitvari ingerlést. A hemodinamikailag károsodott, bradyarrhythmiás infarctusos betegeknél a keringési paraméterek javultak a kamrai ingerléshez viszonyítva. A tartós szapora pitvari ingerlés hatásosan supprimálta a refracter supraventricularis és a „torsade de pointes" kamrai arrhythmiákat. A pitvari elektródákat általában röntgen-ellenőrzés nélkül sikerült elhelyezni. A speciális „J" formájú elektródák a fülcséből kevésbé mozdulnak ki, biztonságosak voltak. A definitív fiziológiás pacemaker implantációk analógiájára - válogatott esetekben – az ideiglenes ingerlésben is előnyös a pitvart (is) ingerlő módszerek bevezetése.

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

A légcsőben és mindkét főhörgőben elhelyezkedő myoblastoma (Abrikossoff tumor) endobronchialis kezelése

LAKATOS Tamara, STRAUSZ János, EGERVÁRY Márta, JÁGER Margit, REPA Imre

A szerzők a légcsőben és mindkét főhörgőben elhelyezkedő Abrikossoff tumor esetét ismertetik. CT-vizsgálattal a daganatok egymással összefüggést nem mutattak, egyéb szervi előfordulást nem tudtak igazolni. A daganatot bronchoscopos excisio-val eltávolították. Hasonló elhelyezkedésű daganatot az irodalomban ez ideig nem ismertettek.

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

Levelezés

KINCSES Gyula, POGÁNY Csaba

Kis Magyar Pontrendszer; Szombati István matematikai képességeit nehéz lenne vitatni, számítása pontos, és a logikája is (LAM 1991; 1(17):1257). A német pontrendszer egyik kegyet len tulajdonsága: szembesíti az orvost elemi tevékenységeinek értékével. Ezt jól érzékelte fiatal Kollégám, de néhány következtetése, utalása korrekcióra, illetve továbbgondolásra késztet. Személyiségi Jogok a Betegellátásban; A lakosság egészségi állapotának alakulásában meghatározó szerepet játszik a korszerű egészségügy működése, amelyet a közgazdasági, a műszaki, a szervezéstudomány, a szociológia és kevéssé észrevehetően, a jogtudomány is támogat. Az orvosok jogismereteiről elsősorban megnyilvánulásaikon keresztül szerezhetünk tudomást. Magyarországon a kórházi orvosok munkáját ki tölti az orvostudomány eredményeinek megismerése és lehetséges realizálása, s eközben küzdenek a betegek sorsáért és saját egyéni boldogságukért.

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

Cholelithiasis és choledocholithiasis megoldása endoscopos sphincterotomiával és laparoscopos cholecystectomiával

SZÁNTÓ Imre, GAMAL E. Mohamed, METZGER Péter, CSEREPES Éva

A laparoscopos cholecystectomia (LC) az electiv epesebészet egy új módszere, amelyet Európában (1) és az Amerikai Egye sült Államokban (2) egyidejűleg kezdtek alkalmazni. Magyarországon először négy eset kapcsán számoltak be erről a módszerről (3). Klinikánkon 1991 március 22 óta 141 LC történt. Közleményünkben hazánkban eddig nem ismertetett új lehetőségről, az endoscopos sphincterotomia (EST) és LC együttes alkalmazásáról számolunk be.

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

Új lehetőség a colostoma-viselők életminőségének javítására

BARTHA István

A continentia biztosítása a colostoma-viselők rehabilitációjának alapkérdése. Ezen a téren jelentős előrelépést jelenthet a kétrészes Conseal System kidolgozása. A készülék elülső felszínén peremes gyűrűvel ellátott öntapadós alaplapból és a gyűrűhöz csatlakoztatható plasztikus anyagból készült, a stomába behelyezhető sztómazáróból áll. Ez utóbbi hivatott a széklet béllumenben való tartására, miközben a bélgázokat szabadon átengedi és carbon filter segítségével dezodorálja. A készülék klinikai kipróbálása 50 colostoma viselő bevonásával történt. 500 sztóma záró, 250 alaplap és 600 székletgyűjtő tasak került tesztelésre. A vizsgálók 87%-a az eszközök használatát könnyűnek és egyszerűnek találta. A stoma continentiája 488 (97,6%) sztómazáró esetén tökéletes volt a viselés idején. Széklet vagy bélnedv okozta eldugulás 430 (86%) sztómazáró esetében csak több mint 5 óra használat után következett be. Egy eszköz átlagos használati ideje 7 óra volt. A rendszeresen irrigálók esetében ez az idő meghaladta a 24 órát. A tesztelés során allergia, vagy kezelésre szoruló szövődmény nem fordult elő. A klinikai vizsgálat eredményeként a Conseal System kétséget kizáróan alkalmasnak bizonyult a colostomás betegek életminőségének javítására.

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

Palotást jár a parlament

ANDRÁS László

Megszínesednek még a fakó témák is a Parlamentben, ha Palotás János, a Vállalkozók Országos Szövetségének az MDF színeiben mandátumot nyert elnöke megszólal. A Magyarországon még nem eléggé ismert vállalkozói mentalitást, érdekeket igyekszik általában hosszasan, de igen színesen érvényre juttatni. A társadalombiztosítás - a vállalkozásokat fojtogató járulékaival – nem kerülhette el figyelmét, a Koncepcióhoz a legmarkánsabb módosító indítványokat éppen Palotás János tette.

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

Felszólítás kamarai törvényre-ellenvélemény mellett

A társadalombiztosítás megújításának koncepciójáról benyújtott országgyűlési határozat-tervezethez Kincses Gyula, Mezey Károly és Pánczél Gyula MDF-es orvos-képviselők módosító indítványt nyújtottak be, melyben javasolják, hogy a határozat szövegének egy mondata egészül jön ki, miszerint a koncepciót követő törvényjavaslatokat ne csak az új egészségügyi és szociális törvénnyel, hanem az orvos-gyógyszerész kamarai törvénnyel is össze kell hangolni.

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

Nem valóságtól elrugaszkodott eszme hajt minket

Dr. Kelemen András népjóléti minisztériumi államtitkár beszéde az Országgyűlés őszi ülésszakának 11. ülésnapján.

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

Tallózás a szavazatok között

ANDRÁS László

A kormány - mint már beszámoltunk róla -, egy az 1992. évi állami költségvetésről szóló Országgyűlési Határozat meghozatalát kérte a Parlamenttől. Ez a határozat – a terv szerint - mindössze egy mondatból állt, mely szerint az országgyűlés olyan költségvetés elkészítésére szólítja fel a kormányt, mely 60–80 milliárd forint hiányt tervez. Ehhez a mondathoz a kormány terjedelmes tájékoztatót mellékelt. A határozati javaslatot, különös tekintettel a Tájékoztatóban kifejtettekre, a Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Bizottság tárgyalásra alkalmatlannak minősítette.

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

Törvénykezelési program

A Parlament által a közelmúltban elfogadott, a társadalombiztosítás megújításáról szóló koncepció igen szűkszavú a betegbiztosítással, vagyis az egészségügyi ellátással kapcsolatban. A beterjesztés csak azt dönti el, hogy a jövőben biztosítási alapra kerüljön a betegbiztosítás, ez kötelező biztosítás legyen, melyben széles körben érvényesülnek a szolidaritás elvei, vagyis az aktív keresőkön, a tényleges befizetőkön túl a családtagjai is jogosultak a biztosítási alapú ellátásra. A nyugdíjasokról, munkanélküliekről szolidaritási alapon gondoskodik a betegbiztosító.

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

Bizottság tervez, költségvetés végez

A Parlament által elfogadott társadalombiztosítási reformkoncepció még az ellenzéki sajtó, a Népszabadság szerint is a „koalíció szociálisan érzékeny, jobbik énjének” győzelmét hozta. Megfelelően tükrözi az állam és a biztosítási ágazatok közötti szükséges feladatmegosztást, hosszú távon megfelelő egyensúlyt tudott teremteni a biztosítási és a szolidaritási elv között és legfőképpen törvényi erővel kimondta, hogy a reformot 1992. január 1-jétől el kell kezdeni. Elrendelte a legsürgősebb tennivalókat is, így a nyugdíj és az egészségbiztosítás szétválasztását, a tb-alap vagyonnal való ellátását, a profiltisztítást, vagyis az állami szociális feladatok költségvetésből való finanszírozását, továbbá az állam tartozásainak megfizetését és így tovább.

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

Szociális, egészségügyi és családvédelmi bizottság elutasítja a kormány 1992 évi költségvetésről beterjesztett irányelveit

MÁDI László

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint a Szociális, Egészségügyi és Családvédelmi bizottság előadója, hadd jelentsem be a bizottság álláspontját az előttünk fekvő tárgyalási anyagról. A bizottság a 3124-es tájékoztatóban lévő országgyűlési határozati javaslatot 6 támogató, 5 ellenző és 3 tartózkodó szavazat mellett tárgyalásra alkalmatlannak találta. Még egyértelműbb határozatot hozott a bizottság az országgyűlési határozati javaslat hátteréül szolgáló Tájékoztatóról, amelyet 2 tartózkodással és 12 ellenszavazattal, támogatás hiányában utasított el.

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

Társadalombiztosítási önkormányzat - elhalasztva

Rendkívüli munka e társadalombiztosításnak nevezett monolit szörny megreformálása. A Világbank nemrég Magyarországon járt alelnöke nemhiába nevezte a magyar gazdaság átalakításának legmegoldatlanabb területének éppen ezt. Az átalakítás vezénylésére – egyelőre - jogosult parlamenti szakbizottság bizony nem egyszer méltatlan helyzetbe kerül, például ami kor komoly törvényhozási, szakmai fórum létére komédiázni kezd. Vagy ezt hívnák politikának?

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

Optimista vagyok

ANDRÁS László

Beszélgetés Mikola István miniszteri biztossal

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

Az orvosi sajtó új vonásai

DÖRNYEI Sándor

A hazánkban zajló politikai és gazdasági, társadalmi és kulturális átalakulás nem hagyta érintetlenül az orvosi sajtót sem. A tartalmi változások, a személycserék a szerkesztésben csak igen mélyreható elemzés alapján volnának értékelhetőek, így a következőkben csak néhány szembeötlő, új, „külső” jelenséget, változási irányt igyekszünk csokorba kötni.

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

Álmok a szenvedélyről

CSÁKY Lajos

Csomor László nem hivatásos művész. Negyvenhárom éves koráig kizárólag az orvosi hivatás tölti ki életét. Egy hirtelen választás „eredményeként” kezd el festeni, 1987-ben. De nem a hagyományos, akadémikus iskolázottság útján indul el. Huszadik századi alapanyagokat (többszínű spray-k, kötőanyagok), s ebből fakadó technikai eljárásokat kísérletez ki, amellyel lerövidített úton jut el a képi kifejezésig.

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

Álom-képek a középkori és a reneszánsz művészetben

BODNÁR Szilvia

A címlapon: Jákob álmát T iniciáléban ábrázoló cseh miniatúra, egy graduale (a mise énekelt részeit tartalmazó szertartáskönyv) lapjáról kivágott töredék. Egyike annak a Szépművészeti Múzeumban őrzött 1414 körül készült nyolc miniatúrának, amelyek részben egy ma Brnóban, az Egyetemi Könyvtárban őrzött antifonále, részben ugyancsak Brnóban, az Állami Levéltárban található graduále lapjairól származnak, s a későgótikus miniatúrafestészet kiemelkedő emlékei.

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

Lege artis paramedicinae

BÁLINT Géza

Egy éve olvassuk, lapozgatjuk a LAM-ot. Tanulmányozzuk kitűnő továbbképző jellegű cikkeit, eredeti közleményeit, elgondolkodunk a Töprengőn, mohón vetjük magunkat a Parlamenti Tudósításokra, a Reform-rovatra, ismerkedünk a Medicus Immaturus gondolataival, élvezzük a történeti és képzőművészeti rovatokat.

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

A számítógépek megjelenése az egészségügyben I. rész

PÉLI Gábor

Az írás egy közelmúltban lezárult szociológiai kutatás tapasztalatairól számol be, melyet a SOTE munkatársai végeztek, Az elektronizáció társadalmi hatásai című OMFB téma keretében.

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

A magyar nyelvű orvosi szakirodalom helyzete a 19. században

KAPRONCZAY Katalin

19. század első évtizedeinek tudományos életére is bénítólag hatott az ország aktuális politikai helyzete. A jakobinus mozgalom leverését követő rendőrállam intézkedései károsan befolyásolták az oktatási intézmények működését, a cenzúra akadályozta a kiadási tevékenységet, a rendőri intézkedéssel tiltott társas összejövetelek nem adtak lehetőséget még a tudományos célú társaságok, egyesületek létrehozására sem. A köz- és tudományos életben kötelező latin- és német nyelvhasználat hátráltatta a tudományok anyanyelvi művelését. Így nem fejlődött ki a magyar orvosi és természettudományi szaknyelv sem.

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

Hallgatói önkormányzat a SOTE-n

GAÁL Péter

A SOTE ÁOK hallgatósága 1989. őszén választott magának először Hallgatói Önkormányzatot, hogy érdekeit legitim testület képviselje, ne pedig a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség. Már akkor is tisztán kirajzolódott előttünk a fő cél: európai légkörű és színvonalú egyetemen, európai gondolkodók segítségével válhassunk mi, SOTE-S diákok az egész világon elismert és megbecsült orvosokká.

Lege Artis Medicinae

1991. DECEMBER 25.

Könyvekről

UHERECZKY Gábor

"Cystás fibrosis" dr. Gyurkovits Kálmán Könyvismertetés