LAM Extra Háziorvosoknak - 2009;1(02)

LAM Extra Háziorvosoknak

2009. ÁPRILIS 21.

Savcsökkentő gyógyszerek használata a háziorvosi gyakorlatban

HAJNAL Ferenc

Az áttekintésben három savcsökkentő gyógyszercsoport (antacidák, H2-receptor-antagonisták, protonpumpagátlók) előnyeit és hátrányait foglalom össze a terápiás döntések könnyebb meghozatala céljából gyakorló (házi)orvosok számára. Taglalom a savcsökkentés lehetőségeit és mechanizmusait a termelt sav közömbösítése útján szisztémás és nem szisztémás antacidokkal, valamint a savtermelés csökkentésével H2-receptor- antagonisták (H2RA) és protonpumpa-inhibitorok (PPI) által. Megállapítom, hogy a PPI-k a legerősebb savcsökkentő készítmények, használatuk nélkülözhetetlen gastrooesophagealis refluxbetegség, Helicobacter pylori-fekély eradikációja és Zollinger-Ellison-szindróma eseteiben, valamint elsősorban ajánlott nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID) okozta gastropathia és funkcionális dyspepsia, epigastrialis fájdalom szindróma során. Az antacidák vagy a H2RA-k viszont a PPI-knél gyorsabban szüntetik meg a panaszokat az utóbbi szindrómában és heveny gyomorégés esetén. Az elemzésben részletesen ismertetem a három gyógyszercsoport alkalmazásának ellenjavallatait és mellékhatásait. Eredményeim alapján arra a következtetésre jutottam, hogy a savcsökkentő hatóanyagok farmakológiai tulajdonságainak ismerete segíthet a megfelelő, személyre szabott terápia kialakításában. Az ismeretek felfrissítése, illetve bővítése a betegek hasznára válhat a háziorvos mindennapi gyakorlatában.

LAM Extra Háziorvosoknak

2009. ÁPRILIS 21.

A lipidanyagcsere-zavar felismerésének és kezelésének szerepe a cerebrovascularis betegségek másodlagos megelőzésében

FOLYOVICH András, HORVÁTH Eszter

Az agyi érbetegségek világszerte nagy gyakorisága, ezen belül Magyarország kedvezőtlen morbiditási helyzete közismert. Az agy élettani tulajdonságai miatt a stroke megelőzése kiemelkedő jelentőségű. Az eredményes prevenció a gyakori és magas költségigényű késői szövődmények csökkenésében is tükröződik. Az agyi, a coronaria- és a perifériás érbetegségek együttes előfordulása miatt az általános vascularis prevencióra kell törekedni még akkor is, ha a különböző érbetegségek tünetei eltérő súllyal jelentkeznek az adott személyen.

LAM Extra Háziorvosoknak

2009. ÁPRILIS 21.

Ellenőrzött szerek rendelése a hatályos jogszabályok alapján

KISMARTON Judit

A WHO fájdalomcsillapításra vonatkozó ajánlását széles körben alkalmazzák napjainkban is, és mint keretszabály alkalmazható valamennyi típusú fájdalom kezelésében. A WHO szerinti analgetikus létra általános irányvonalat ad, azonban a betegeket mindig egyénileg kell kezelni...

LAM Extra Háziorvosoknak

2009. ÁPRILIS 21.

Fókuszban a háziorvosok szakértői tevékenysége

KRAMER Imre

A háziorvosi működés gyakorlatát a 2005-ben másodízben megjelent, 2008. december 31-éig hatályos Háziorvosi praxis hatásköri listája szabályozza. Ennek az úgynevezett kompetencialistának az összeállítása azzal a jogszabályból adódó követelményrendszerrel függ össze, amely szerint az alapellátás is kötelessé válik saját belső minőségügyi rendszerének kialakítására és szakmai elfogadtatására.

LAM Extra Háziorvosoknak

2009. ÁPRILIS 21.

Búcsúzók

KISS Erika

Gyere csak, fiam! Ülj le ide mellém! Amit én mesélek (vagy amit apádtól és bátyáidtól hallasz, kórházról, betegekről, sorsokról), azt tekintheted igaz mesének az élet egyik kötetéből. Csak nyisd ki a füled, nyisd meg a szívedet! Hogy majdani választásod könnyebb legyen...

LAM Extra Háziorvosoknak

2009. ÁPRILIS 21.

Egymás közelében Gary Chapman: Maradjunk együtt! Házassági krízisek megoldása.

FERENCZI Andrea

Manapság világviszonylatban is minden második házasság válással végződik. Bár a válások oka sokrétű, gyakran egyfajta, tévhitekre alapozott életszemlélet áll a hátterében. Ezzel szemben „a valóságon alapuló élet azt jelenti, hogy őszintén számot vetünk élethelyzetünkkel, elismerjük felelősségünket a gondolatainkért, érzéseinkért, cselekedeteinkért, s nem hibáztatunk másokat saját boldogtalanságunkért” - olvasható Ferenczi Andrea könyvajánlójában.

LAM Extra Háziorvosoknak

2009. ÁPRILIS 21.

Amit nem lehet könyvből megtanulni

BORCSICZKY Dóra

Júliusban, rendelési idő végén az OMSZ mentőtisztje jelezte, hogy a szomszéd rendelőben dolgozó (szabadságát töltő) doktornő körzetéhez tartozó 76 éves férfi beteg elhunyt. Kérték a halottvizsgálat elvégzését, a temetéshez szükséges papírok kiállítását. A hívást követő tíz percen belül a helyszínre érkeztem. A testet a feleség átölelve tartotta, és szemmel láthatóan magánkívül volt az átélt traumától.

LAM Extra Háziorvosoknak

2009. ÁPRILIS 21.

Frida Kahlo öngyógyító festészete

OLÁH Szabina

Frida Kahlo életének drámai és meghatározó élménye volt, hogy tizennyolc évesen villamosbaleset áldozata lett, amelynek következtében súlyos sérüléseket szenvedett. Betegsége alatt kezdett el festeni. 1929-ben összeházasodott a híres festővel, Diego Riverával