Ideggyógyászati Szemle - 2012;65(09-10)

Ideggyógyászati Szemle

2012. SZEPTEMBER 30.

Égő érzés a szájüregben - a „burning mouth” szindróma a mindennapos orvosi gyakorlatban

GERLINGER Imre

Burning mouth szindrómán olyan krónikus orofacialis fájdalmat értünk, amelynek hátterében nem találunk nyilvánvaló szájnyálkahártya-elváltozást, vagy egyéb klinikai tünetet. A kórkép elsősorban középkorúak, illetve posztmenopauzában lévő nők körében gyakori.

Ideggyógyászati Szemle

2012. SZEPTEMBER 30.

Diclofenac alkalmazása preemptív analgesiaként a postcraniotomiás fejfájás megelőzésére

SIMON Éva, BÁNK Judit, GÁL Judit, SIRÓ Péter, NOVÁK László, FÜLESDI Béla, MOLNÁR Csilla

A postcraniotomiás fejfájás (PCH) gyakori perioperatív szövődményt jelent a neuroanesztéziában. Munkánk célja az volt, hogy felmérjük a PCH incidenciáját és megvizsgáljuk a preoperatívan adott diclofenac hatásosságát és biztonságosságát.

Ideggyógyászati Szemle

2012. SZEPTEMBER 30.

A cluster fejfájás klinikumának prospektív vizsgálata

ERTSEY Csaba, VESZA Zsófia, BANGÓ Márta, VARGA Tímea, NAGYIDEI Diána, MANHALTER Nóra, BOZSIK György

Bár a cluster fejfájás az egyik leghevesebb fájdalomszindróma, a hazai orvosi gyakorlatban kevéssé ismerik tüneteit és kezelési lehetőségeit. A cluster fejfájás (CF) klinikai jellemzőinek prospektív vizsgálata a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinika Fejfájás-ambulanciájának beteganyagában.

Ideggyógyászati Szemle

2012. SZEPTEMBER 30.

Szerkesztőségi megjegyzés

SZOK Délia

A cluster típusú primer fejfájás talán az egyik legtűrhetetlenebb fájdalomszindróma, amit a heves és gyakori fejfájásrohamok mellett jellegzetes autonóm tünetek is kísérnek. Klasszifikációját és diagnosztikai kritériumait a Nemzetközi Fejfájás Társaság (IHS) határozta meg, legutóbb 2004-ben.

Ideggyógyászati Szemle

2012. SZEPTEMBER 30.

Magyarországi sclerosis multiplexes járó betegek egészségi állapota és betegségköltsége

PÉNTEK Márta, GULÁCSI László, RÓZSA Csilla, SIMÓ Magdolna, ILJICSOV Anna, KOMOLY Sámuel, BRODSZKY Valentin

A sclerosis multiplex betegségterhére vonatkozóan nagyon kevés adat áll rendelkezésre kelet-, közép-európai országokból. Vizsgálatunk célja a sclerosis multiplexes járó betegek életminõségének, az egészségügyi szolgáltatások igénybevételének és költségeinek felmérése Magyarországon.

Ideggyógyászati Szemle

2012. SZEPTEMBER 30.

T1-relaxációs időn alapuló agyi víztartalommeghatározás és kvantitatív 1H-MRS 3 T térerőn

FILE Györgyi, BAJZIK Gábor, DÓCZI Tamás, ORSI Gergely, PERLAKI Gábor, LELOVICS Zsuzsanna, ARADI Mihály, SCHWARCZ Attila

T1-relaxációs víztartalommérésen alapuló in vivo kvantitatív MR-spektroszkópiás módszer alkalmazása 3 Tesla térerejű készülékre, az ehhez szükséges víztartalommérés kalibrálásával. Hat egészséges (22±2 év) önkéntes részvételével 1 és 3 T térerejű MR-készülékkel az agy meghatározott szeletében T1-relaxációsidő-méréseket készítettünk.

Ideggyógyászati Szemle

2012. SZEPTEMBER 30.

Az intraoperatív elektromos agyi stimuláció szerepe a nyelvi és beszédfunkciók megőrzése céljából éber betegeken végzett idegsebészeti beavatkozások során

ERÕSS Loránd, FEKETE Gábor, ENTZ László, FABÓ Dániel, BORBÉLY Csaba, KOZÁK Lajos Rudolf, ANDREJKOVICS Mónika, CZIRJÁK Sándor, FEDORCSÁK Imre, NOVÁK László, BOGNÁR László

Az elokvens agyi régiók közelében elhelyezkedő kis malignitású agydaganatok vagy gyógyszerrezisztens epilepsziák esetében az elokvens régiók melletti epileptogén zónák miatt éber állapotban műtött betegeink körében szerzett tapasztalataink összefoglalása.

Ideggyógyászati Szemle

2012. SZEPTEMBER 30.

Sclerosis multiplex és gerincvelő-ependymoma egyidejű előfordulása: esetismertetés

EYLEM Degirmenci

Sclerosis multiplex és intraduralis gerincvelőtumor együttes előfordulásáról számolok be. A 34 éves nő az előző 15 évben relapszus-remisszió típusú sclerosis multiplexben szenvedett. A bal alsó végtagban jelentkező akut érzéskieséssel, spasticitassal jelentkezett.

Ideggyógyászati Szemle

2012. SZEPTEMBER 30.

Fejlődésneurológia Az öntudat, a kommunikáció és a mozgás kialakulása Berényi Marianne, Katona Ferenc

VÉCSEI László

Berényi Marianne és Katona Ferenc tollából ez évben igen értékes mű jelent meg a Medicina Kiadó gondozásában. Valójában egy könyvsorozat újabb kitűnő példányát olvashatjuk, hiszen Katona professzor úr első könyve a közel fél évszázada, 1963-ban publikált „Az agysebészet története” című kiadvány volt.

Ideggyógyászati Szemle

2012. SZEPTEMBER 30.

Neuroophthalmologia Somlai Judit, Kovács Tibor (szerk.)

CSIBA László

Néhány évvel ezelőtt e sorok szerzőjének a hazai orvoslás egyik ismert, de inkább csak politikával bíbelődő szakembere azt mondta, könnyű az idegtudományokkal foglalkozó mai orvosoknak, különösen neurológusoknak, hiszen az MRI automatikusan szállítja a kész „diagnózist”. Ez a rövidlátó és tájékozatlanságot eláruló nyilatkozat mégis hordoz egy fontos üzenetet.

Ideggyógyászati Szemle

2012. SZEPTEMBER 30.

Rivaroxaban versus warfarin: a ROCKET vizsgálat eredményei

LIPTÁK Judit

A warfarin használata jelentősen csökkenti az ischaemiás stroke kockázatát pitvarfibrillációban szenvedő betegek esetében, azonban használatakor gyakori monitorozásra és dózismódosításra van szükség. A szájon át szedhető, Xa faktor-gátló rivaroxaban jobban előre jelezhető és következetesebb antikoagulációt biztosíthat.

Ideggyógyászati Szemle

2012. SZEPTEMBER 30.

Magyar idegorvosok. Donáth Gyula (1849-1944)

HALÁSZ Péter

A szülők példája nagy hatással volt Donáth Gyulára, aki Baján született 1849. december 23-án. Gyermek- és ifjúkora nagy részét Baján töltötte, orvosi gyakorlatot is folytatott Baján. Még kilencvenéves kora után is eszébe jutottak nagy gyermekkori élményei. A „Bajai Katholikus Főgymnasium”- ba az 1860/61-es évtől járt.

Ideggyógyászati Szemle

2012. SZEPTEMBER 30.

In memoriam dr. Paraicz Ervin professzor (1927-2012)

GYÖRGY Ilona

Paraicz Ervin professzorra emlékezünk, aki 2012. július 28-án, 85 évesen elhunyt. 1927. július 13-án Kiskunhalason született. Édesapját, aki vasúti tisztviselő volt, gyakran áthelyezték. Professzor úr mesélte, hogy ezért általános és középiskoláit 10 intézetben végezte. Egyetemre Budapestre került, a Pázmány Péter Egyetem Orvosi Fakultására.

Ideggyógyászati Szemle

2012. SZEPTEMBER 30.

Idegtudományok és mesterséges intelligencia

A 2011. május 1-jén megkezdett TÁMOP-4.2.1/ B-10/2/KONV-2010-0002 azonosítójú projekt keretében a Pécsi Tudományegyetem stratégiai céljával és lehetőségével összhangban, a Dél-Dunántúli Régió (DDR) tudásbázisának minőségi fejlesztését hajtja végre, mely tevékenységgel a régió versenyképességének növelése és a Pólus program fejlesztési irányrendszere kap európai színvonalú alapot.

Ideggyógyászati Szemle

2012. SZEPTEMBER 30.

Kedves Kollégák!

RAJNA Péter

Tapasztalatunk szerint a betegellátás orvosi és betegoldalán egyaránt hiányosak az értesülések a megváltozott munkaképességű egyének új ellátási rendszerével kapcsolatban. Ezért határoztuk el, hogy lapunk FÓRUM rovatában e számunktól kezdve részletesebben foglalkozunk a krónikus betegségekben, illetve fogyatékosságban szenvedők ellátásának hatályos jogi környezetével, orvosszakmai és adminisztratív kérdéseivel.