Ideggyógyászati Szemle - 2000;53(3-4)

Ideggyógyászati Szemle

2000. MÁRCIUS 01.

MAGYAR NEURORADIOLÓGIAI TÁRSASÁG

PROF. DR. KENÉZ József

Minden könyvszerető ember számára nagy öröm és esztétikai élvezet egy nagyon szép kiállítású, gyönyörű rajzokkal, röntgen-, CT és MR-képekkel illusztrált, 416 oldal terjedelmű, remek, didaktikus magyarázó szövegekkel kiegészített anatómiai atlasz kézbevétele.

Ideggyógyászati Szemle

2000. MÁRCIUS 01.

A kozponti idegrendszer vérkeringésének és anyagcseréjének vizsgálata kísérletes és klinikai képalkotó eljárásokkal

BERECZKI Dániel, CSIBA László, GULYÁS Balázs

A szerzők összefoglalják az állatkísérletekben és a klinikai gyakorlatban a központi idegrendszer véráramlásának és anyagcseréjének vizsgálatára leggyakrabban alkalmazott képalkotó eljárásokat. Ismertetik az eljárások elvét, rövid történetét és példákat mutatnak be a módszerek érzékenységének és feloldóképességének szemléltetésére.

Ideggyógyászati Szemle

2000. MÁRCIUS 01.

Idiopathiás, krónikus, normális nyomású hydrocephalus: prospektív CT-tanulmány

KORDÁS Marianna, CZIRJÁK Sándor, NAGY István, DÓCZI Tamás, BORBÉLY Katalin

Közleményünkben 67, ugyanazon idegsebész által, 1996-1998 között operált felnőtt, krónikus hydrocephalusos beteg közül 35 ismeretlen eredetű, normális nyomású, kommunikáló hydrocephalusos páciens műtét előtti és utáni klinikai és CT-adatait elemeztük.

Ideggyógyászati Szemle

2000. MÁRCIUS 01.

A neuropszichiátria néhány aktuális kérdése

GYURIS Jenő

A szerző rövid történeti áttekintés után részletesen foglalkozik a neuropszichiátria fogalmi meghatározásaival, melyek a központi idegrendszer sokoldalú tanulmányozása során született jelentős tudományos eredményeket is tükrözik. Rámutat, hogy ezek az elmúlt másfél évtizedben jelentősen növelték a neuropszichiátriának, mint önálló, integratív tudományterületnek a fejlődését.

Ideggyógyászati Szemle

2000. MÁRCIUS 01.

Nitrogén-oxidul-anesztézia által okozott funicularis myelosis - két eset ismertetése

ILNICZKY Sándor, JELENCSIK Ilona, KENÉZ József, SZIRMAI Imre

A B12 vitamin-hiány leggyakoribb neurológiai következménye a gerincvelő hátsó és oldalsó köteleinek demyelinisatiója, a subacut kombinált degeneratio vagy funicularis myelosis. Két beteg kórtörténetét ismertetjük, akiknél nitrogén-oxidul-anesztézia után a funicularis myelosis tünetei alakultak ki.

Ideggyógyászati Szemle

2000. MÁRCIUS 01.

Az új postgraduális képzésről

BODOSI Mihály

Az új szakképzési rendszer kidolgozásával kapcsolatos előzmények talán az 1978-as szakképzési rendelet előkészítésétől, valamint annak kimunkálásától datálódhatnak. Ekkor készült el ugyanis az az Európában egyedülálló, központilag meghatározott és az alapszakmákra vonatkozó előírásrend, amelynek birtokában egy koncepciójában megújult, szervezett és ellenőrzött szakképzés indulhatott meg.