Ideggyógyászati Szemle - 2000;53(5-6)

Ideggyógyászati Szemle

2000. MÁJUS 01.

Krónikus, fájdalom szindrómák: etiológia, kivizsgálás, terápiás lehetőségek

KOVÁCS Attila, BALÁS István, KÁLLAI János, PÁSZTOR Attila, DÓCZI Tamás

A szerzők célja a krónikus fájdalomban szenvedő betegek kivizsgálása és kezelése során szerzett tapasztalataik bemutatása. Annak ellenére, hogy az utóbbi években jelentős fejlődés tanúi lehettünk, a krónikus fájdalom szindrómák ma is a medicina egyik neuralgikus területét jelentik. A betegség multikauzális eredete miatt interdiszciplináris problémaként való megközelítése szükséges.

Ideggyógyászati Szemle

2000. MÁJUS 01.

Az adenozin-A2A-receptor-antagonisták lehetséges szerepe a parkinson-kór kezelésében

GEREVICH Zoltán, PÉTER Illés

A Parkinson-kór a nigrostriatalis idegsejtek lassú pusztulása következtében kialakuló betegség. A striatalis dopaminszint csökkenése miatt az indirekt útvonal induló sejtje, a striatopallidalis sejt túlaktiválódik, míg a direkt útvonalhoz tartozó sejtek, a striatonigralis és striatoentopeduncularis sejtek alulaktiválódnak.

Ideggyógyászati Szemle

2000. MÁJUS 01.

Liquorkeringési zavarok MR-vizsgálata rheumatoid arthritisben

KENÉZ József, BARSI Péter, VERES Róbert, FORNET Béla

Rheumatoid arthritisben a progresszív osteoligamentalis károsodás miatt előbb-utóbb invaginálódhat a dens a hátsó scalába, az öreglik fölé. Ezt a jelenséget basalis settlingnek nevezzük. A jelenség miatt az átmenetben a liquorterek beszűkülnek, emiatt a liquorkeringés zavart szenved. Basalis settlingben szenvedő 14 beteget vizsgáltunk, kutatva a liquorkeringés zavarait flexiós és extenziós fejhelyzetben.

Ideggyógyászati Szemle

2000. MÁJUS 01.

Fiatalember ütésszerű fejfájással és pangásos papillával

VARGA Dániel, FEDORCSÁK Imre, KLEIN Vera, BARSI Péter, NAGY Zoltán

34 éves férfibeteg negyedik napja visszatérően jelentkező, ictalis, heves, de minden alkalommal spontán oldódó fejfájás miatt került felvételre. Negatív neurológiai status mellett mindkét fundusán papillapangás volt észlelhető. A koponya-CT közepes fokban tágult supratentorialis kamrarendszert ábrázolt. Lumbalis liquor véres volt.

Ideggyógyászati Szemle

2000. MÁJUS 01.

A központi idegrendszer neuropatológiai eltérései dystrophia myotonicában

KOVÁCS Gábor Géza, PAPP Mátyás, TAKÁTS Annamária, LÁSZLÓ Lajos, RÉVÉSZ Tamás

A dystrophia myotonica örökletes szisztémás betegség, amelyre a myotonia, a myopathia, a frontális kopaszság, a cataracta, cardialis és endokrin eltérések, a gonadatrophia és az értelmi fogyatékosság jellemző. Genetikai alapja egy CTG (citozim-timidin-guanin) trinukleotid változó mértékű ismétlődése a 19-es kromoszómán elhelyezkedő génen.

Ideggyógyászati Szemle

2000. MÁJUS 01.

Depresszió és suicidium serdülőkorban

CSORBA János

A két témát előadásomban két elkülönült fejezetben tárgyalom, ezzel is jelezve, hogy a suicidium kérdését nem lehet a depresszió témakörére beszűkíteni. A serdülőkori depresszió tüneti panelje lényegesen nem különbözik a felnőttekétől, de sokszor nemcsak a lehangoltság, szomorúság mellett, hanem éppen helyettük észlelünk ingerlékenységet, irritabilitást.

Ideggyógyászati Szemle

2000. MÁJUS 01.

Ideggyógyászati Szemle

2000. MÁJUS 01.

Nekrológ. Prof. Dr. Magyar István temetésén

KOVÁCS Gábor

Mindannyian megrendülten értesültünk professzor dr. Magyar István haláláról. Emberi léptékkel nem is oly régen még együtt ünnepeltük az általa alapított osztály jubileumát. A súlyos betegség látható jelei ellenére szellemi frissessége azt a hitet keltette bennünk is, hogy még hosszú ideig számíthatunk segítségére, kritikus véleményeire.