Ideggyógyászati Szemle - 1997;50(07-08)

Ideggyógyászati Szemle

1997. JÚLIUS 20.

Tapasztalataink a temporalis epilepsziás betegek műtéti kezelésével - többközpontú vizsgálat

BALOGH Atilla, BORBÉLY Katalin, CZIRJÁK Sándor, HALÁSZ Péter, JUHOS Vera, KENÉZ József, VAJDA János

Az utóbbi években Magyarországon is reneszánszát éli az antiepileptikus terápiára rezisztens epilepsziás betegeink idegsebészeti kezelése. Beszámolónkban ismertetjük temporalis epilepsziás betegek operációja során szerzett tapasztalatainkat. Terápiarezisztens, műtéti kezelésben részesült, temporalis epilepsziában szenvedő 36 beteg pre- és poszt operatív adatait elemezzük. 24 beteg posztoperatív követési ideje két évnél hosszabb. Az utóbbi betegekkel szerzett tapasztalatainkat elsősorban a... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1997. JÚLIUS 20.

Egy klinikai cerebrovascularis osztály egyéves betegforgalma - az adatkezelés módszerei, demográfiai és letalitási adatok

MIHÁLKA László, BERECZKI Dániel, FEKETE István, CSABA Béla, CSÉPÁNY Tünde, CSIBA László

A stroke mortalitását tekintve Magyarország a világstatisztika egyik legrosszabb helyén áll. A nemzetközi statisztikákban szereplő adatok pontosságát azonban sok kritika éri. A dolgozat célja egy jól körülírt területet ellátó, több mint 20 éve működő stroke-osztályon végzett felméréssel az osztály betegforgalmi adatainak elemzése, az adatbázis módszertani leírása, valamint annak vizsgálata, hogy az általunk tapasztalt stroke gyakoriság és halálozás megfelel-e az országos statisztikai adatoknak.... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1997. JÚLIUS 20.

A lumbaris pseudoradicularis fájdalom 1. rész: anatómiai alapok

KASÓ Gábor, DÓCZI Tamás, DÁVID Károly

A degeneratív ágyéki gerincelváltozásokból eredő derék- és alsó végtagi fájdalmak döntő többségükben „referred (projected) pain" jellegűek, melyek egyik megnyilvánulási formája a pseudoradicularis fájdalom. Ennek eredete a spinalis mozgásszegmentum beidegzésének jellegzetességében keresendő. A mozgásszegmentum ventralis részét a nervus sinuvertebralis és a szimpatikus idegrendszer, míg dorsalis területeit a nervus spinalis ramus dorsalisa innerválja, és mindkét rendszer részéről jelentős... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1997. JÚLIUS 20.

Mosóbenzin okozta hexacarbon-polyneuropathia öt esete

VIDA Zsuzsanna, FOLYOVICH András, GÁCS Gyula

A szerzők öt eset kapcsán mosóbenzin-expozíció révén keletkezett polyneuropathiáról számolnak be, mely az ismert n-hexan-polyneuropathia egy eddig nem közölt előfordulási formája. A tünetek (subacut sensomotoros polyneuropathia), valamint a kórlefolyás (az expozíció megszűnte utáni több hetes további romlás) a benzin révén közvetített hexacarbon polyneuropathiában azonosak voltak az egyéb, ismert, n-hexant tartalmazó anyagok (oldószerek, ragasztóanyagok, lakkok stb.) kiváltotta kórképekkel.

Ideggyógyászati Szemle

1997. JÚLIUS 20.

Rövid időtartamú video-EEG-vizsgálat az epilepsziák diagnózisában

CLEMENS Béla, KIRÁLY Csaba

A rövid tartamú (30–120 perces) szimultán video EEG-regisztrálás eredményes módszer a gyakori, a megjósolható időben jelentkező, vagy a provokálható rohammal zajló események vizsgálatában. Az osztott képernyős technika lehetővé teszi az egyidejű klinikai és elektroencefalográfiás jelenségek összevetését. A szerzők hasznosnak találták a módszert a különféle tünetekkel járó, tisztázatlan eredetű epizódok természetének eldöntésében, az epilepsziás roham típusának pontos meghatározásában, kérdéses... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1997. JÚLIUS 20.

Nervus phrenicus pacemaker: az első beültetés Magyarországon

KLAUBER András, MORVAY Balázs, GERHARD Exner, PASI Talonen

Egy húszéves lány 1994. július 15-én közlekedési baleset kapcsán azonnali teljes gerincvelő-sérülést szenvedett a nyaki II. csigolya magasságában. Mind a négy végtagja azonnal megbénult, spontán légzése azonnal leállt. Életben maradásához gépi lélegeztetésre volt szükség. Neurológiai státusa a későbbiekben nem változott, gerincvelő-sérülése nem javult. Általános állapota gyakorlatilag végig kielégítő volt (lezajlott tüdőgyulladását, szívinfarktusát sikeresen kezeltük). 1995. május 31-én műtét... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1997. JÚLIUS 20.

Hypophosphataemia, myopathia, diabetes mellitus

MERKLI Hajnalka, GÁTI István, WITTMANN István, PFUND Zoltán, CZOPF József

47 éves nőbetegünknél serdülőkora óta fizikai terhelésre izmaiban test szerte görcsös jellegű izomfájdalmak jelentkeznek, melyek pihenésre megszűnnek. Közel 10 éve, az uralkodóan jobb felső végtagi fájdalmak miatt scalenectomiát végeztek, mely állapotát nem befolyásolta. A későbbi miográfiás és izombiopsziás vizsgálatok myopathiát igazoltak. Az ismételt laboratóriumi vizsgálatok során hypophosphataemiát, diabetes mellitust találtunk. A részletes belgyógyászati, endokrinológiai és... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1997. JÚLIUS 20.

Hátsó atlantoaxialis transarticularis csavaros rögzítés

VERES Róbert, KENÉZ József, PENTELÉNYI Tamás

A craniocervicalis átmenet instabilitása potenciálisan életveszélyes állapot. A leggyakrabban előforduló forma az atlantoaxialis instabilitás, amit számos kórkép hozhat létre (posttraumás állapot, daganat, gyulladás, degeneratív folyamat). A szerzők ezen állapot kezelésére, a stabilitás helyreállítására kidolgozott módszert ismertetik részletesen. Áttekintik az irodalmi adatokat, és egy rheumatoid arthritis okozta atlantoaxialis instabilitás esete kapcsán szemléltetik a módszert.

Ideggyógyászati Szemle

1997. JÚLIUS 20.

Magyar Ideg- és Elmeorvosok Társasága SZOTE neurológiai kerekasztal

A stroke diagnózisa és gyógyszeres terápiája:1997. Az ischaemiás penumbra. Agyödéma stroke-ban. A szalicilát és a ticlopidin (Ticlid) alkalmazása a stroke-terápiában. Cerebrovascularis betegek ellátása a Makói Kórház Neurológiai Osztályán. Subarachnoidealis vérzés ritka esete. A vinpocetin és a piracetam hatása a cerebrovascularis betegségek kezelésében. A nadroparin (Fraxiparine) helye a stroke-terápiában. Az acenocumarol (Syncumar) a stroke-terápiában. Thrombolysis... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1997. JÚLIUS 20.

Magyar Gyermekneurológiai, idegsebészeti, Gyermek- és ifjúságpszichiátriai társaság

GYÖRGY Ilona

Ez évi kongresszusunkat Debrecenben tartottuk május 15. és 17. között. A helyszín megválasztását az indokolta, hogy 25 éve, 1972-ben indult meg a gyermek-ideggyógyászati munka a DOTE Gyermekklinikán. A Pszichiátriai Tagozat fő témaként a gyermekkori szorongást, illetve a gyermekpszichiátria szervezeti kérdéseit vá lasztotta. A Neurológiai és Idegsebészeti Tagozat tudományos programjáról részletesebb tájékoztatást adok.

Ideggyógyászati Szemle

1997. JÚLIUS 20.

Magyar neuroradiológiai társaság

A Magyar Neuroradiológiai Társaság 1997. október 16–18. között tartja ez évi kongresszusát, Győrött. A kongresszus elnöke dr. Kéki Miklós főorvos.