Ideggyógyászati Szemle - 1995;48(9-10)

Ideggyógyászati Szemle

1995. SZEPTEMBER 01.

MOLEKULÁRIS GENETIKAI DIAGNÓZIS HUNTINGTON-KÓROS BETEGEINKNÉL

JAKAB Katalin, ENDREFFY Emőke, LÁSZLÓ Aranka, VÉCSEI László, RASKÓ István

A Huntington-kór autoszomális domináns öröklésmenetet mutató neurodegeneratív betegség. A kialakulásáért felelős genetikai defektust a 4. kromoszómán lokalizálták. Az elváltozás lényege a gén 5' végén található CAG trinukleotid ismétlődés expanziója.

Ideggyógyászati Szemle

1995. SZEPTEMBER 01.

HYPERTONIÁS BETEGEK VAZOREAKTIVITÁSÁNAK VIZSGÁLATA TRANSCRANIALIS DOPPLERREL

FICZERE Andrea, FÜLESDI Béla, KÁPOSZTA Zoltán, VALIKOVICS Attila, JUHÁSZ Attila, PINTÉR Nándor

Az acetazolamid (lg) véráramlási sebességre gyakorolt hatását tanulmányoztuk 12 krónikus hypertoniás beteg arteria cerebri mediájában. A betegeknek semmilyen neurológiai gócjelük vagy panaszuk nem volt. A cerebrovascularis vazomotor reaktivitást vizsgáltuk 12 hasonló korú kontroll esetében is. Transcranialis Dopplerrel mértük a véráramlás sebességét az a. cerebri mediában.

Ideggyógyászati Szemle

1995. SZEPTEMBER 01.

A PRIONBETEGSÉGEK

KOVÁCS Gábor Géza

A prionbetegségek a lassú fertőzések csoportjába tartozó kórképek. Egy fiziológiásan is jelen lévő fehérje (prionprotein-PrP) kóros formája idézi elő a betegségeket, amelyek a következők: Creutzfeld-Jakob-betegség; Gerstmann-Straussler-Scheinker-szindróma-GSS; öröklődő halálos insomnia; kuru. A prionbetegségek megjelenhetnek sporadikusan, lehetnek öröklődőek és iatrogén eredetűek. Mind a három forma kísérleti állatokba való átolthatóságát bizonyították.

Ideggyógyászati Szemle

1995. SZEPTEMBER 01.

KÖZPONTI IDEGRENDSZERI PRIMER T-SEJTES LYMPHOMA

NIKL János, BARAKONYI István, SIPOS József

A központi idegrendszer primer lymphomái ritka tumorok, az összes intracranialis daganat 0,7-1,5%-át képezik. A lymphomákon belül is szórványosan fordulnak elő T-sejtes eredetűek. A szerzők a corpus callosumban elhelyezkedő malignus T-sejtes lymphoma esetét ismertetik. A pontos diagnózishoz a szövettani vizsgálat révén jutottak.

Ideggyógyászati Szemle

1995. SZEPTEMBER 01.

A POSZTEREK ÖSSZEFOGLALÓI

VARGHA Klára, JANKÓ Zsuzsanna, BARACZKA Krisztina

44 éves nőbetegünk esetét kívánjuk ismertetni. Kórelőzményében ágyéki tájékról jobb lábába sugárzó fájdalom szerepel. Felvételét megelőzően szövettani vizsgálat igazolta neurofibromatosisát. A jellegzetes bőrelváltozás mellett jobb oldalon jelzett S4 gyöki hipaesthesiát, 30 foknál pozitív Laségue-tünetet, jobb oldalon klonizáló Achilles-reflexet találtunk.

Ideggyógyászati Szemle

1995. SZEPTEMBER 01.

BESZÁMOLÓ ,AZ, ÚJJÁVÁLASZTOTT NEUROLÓGIAI SZAKMAI KOLLÉGIUM MEGALAKULÁSÁRÓL

KOMOLY Sámuel, CSIBA László

A Népjóléti Miniszter 16/1995. sz. (IV. 13.) NM rendeletének megfelelően újjáalakult Neurológiai Szakmai Kollégium 21 tagból áll. Az öt tanszékvezető egyetemi tanár az egyetemek delegáltjaként tagja a Kollégiumnak, míg a fennmaradó 16 tagot egy, a különböző szakmai tudományos testületek (MOTESZ, MIET, Stroke Társaság) valamint az Orvosi Kamara által választott 67 tagú elektor testület titkos szavazással választotta meg.

Ideggyógyászati Szemle

1995. SZEPTEMBER 01.

SÜRGŐSSÉGI ÉS INTENZÍV NEUROLÓGIA

Az intenzív neurológia az ideggyógyászati tevékenység speciális területe. Megfelelő színvonalú művelése feltételezi az intenzív osztályos szakorvos, a belgyógyász, más szakterületek specialistái és a neurológus igen szoros együttműködését.