Ideggyógyászati Szemle - 1995;48(11-12)

Ideggyógyászati Szemle

1995. NOVEMBER 01.

EPILEPSZIÁT OKOZÓ AGYI FEJLŐDÉSI RENDELLENESSÉGEK CT-MR DIAGNOSZTIKÁJA

BARSI Péter, KENÉZ József, VÁRALLYAY György, RÁSONYI György, HALÁSZ Péter, FARKAS Viktor

29 beteg CT- és MR-vizsgálatait tekintettük át, akiknél az epilepszia hátterében agyi fejlődési rendellenességet tudtunk kimutatni. A vizsgálatokat a szokásos protokollokkal végeztük, melyeket CT-ben időnként vékony rétegű sorozattal, MR-ben a szürke és fehérállomány elkülönítésére inversion recovery, hippocampalis patológia gyanúja esetén pedig koronális, erősen T2-súlyozott szekvenciával egészítettünk ki.

Ideggyógyászati Szemle

1995. NOVEMBER 01.

A GYERMEKKORI PRIMER INTRACRANIALIS EPENDYMOMÁK NEURORADIOLÓGIAI MANIFESZTÁCIÓJA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A PROGNÓZISRA

MARTOS János, MOLNÁR Klára, BORBÉLY Katalin, DOBRONYI Ilona

A szerzők negyvenöt primer intracranialis ependymomás gyermek neuroradiológiai adatait dolgozták fel és hasonlították össze a klinikai adatokkal annak érdekében, hogy leírják a tumor közös jellemzőit és prognosztikai tényezőit. Az Intézet anyagában az ependymomák az összes primer intracranialis tumornak 10,5%-át alkották.

Ideggyógyászati Szemle

1995. NOVEMBER 01.

MEGVÁLTOZTATTA-E A CT- ÉS AZ MR-VIZSGÁLAT A CONGENITALIS ÉRANOMÁLIÁK DIAGNOSZTIKÁJÁBAN AZ ANGIOGRÁFIA INDIKÁCIÓJÁT?

NÁDOR Györgyi, VADON Gábor, CSÓKÁSI Zsolt

Akut subarachnoidealis vérzés esetében a vérzéses szak első napján a 4 ér angiográfia abszolút indokolt. Azon angiomák esetében, melyek a CT- és MR-vizsgálat alapján lokalizációjuknál, nagyságuknál vagy vérellátásuknál fogva inoperábilisak, és embolizációjuk sem lehetséges, az angiográfia elvégzése - mivel a terápiát nem változtatná meg - nem indokolt.

Ideggyógyászati Szemle

1995. NOVEMBER 01.

A SZIKLACSONTTÖRÉSEK KORAI SZÖVŐDMÉNYEINEK FELDERÍTÉSE SZÁMÍTÓGÉPES RÉTEGVIZSGÁLATTAL

PATAY Zoltán

A nagy felbontású számítógépes rétegvizsgálati eljárás elterjedésével a sziklacsonttörések kórismézése lényegesen könnyebbé és megbízhatóbbá vált. A legkorszerűbb készülékek igen rövid szeletkészítési és képrekonstrukciós időt tesznek lehetővé.

Ideggyógyászati Szemle

1995. NOVEMBER 01.

A SUPRASELLARIS ÉS INTERPEDUNCULARIS CISTERNÁK ENDOSZKÓPOS ANATÓMIÁJA

REISCH Róbert, VUTSKITS László, PATONAY Lajos

A suprasellaris és interpeduncularis cisternarendszerek ér- és agyidegképleteinek endoszkópiás vizsgálatához az anatómiai viszonyokat vizsgáltuk 1,7 mm átmérőjű, 30°-os látószögű rigid eszköz segítségével. A circumsellaris régió struktúráit frontális irányból értük el, középvonali és módosított laterális feltárásból.

Ideggyógyászati Szemle

1995. NOVEMBER 01.

AGYALAPI ANEURYSMÁK KEZELÉSE ELEKTROLITIKUSAN LEVÁLASZTHATÓ MIKROSPIRÁLOKKAL

SZIKORA István, NYÁRY István, FUTÓ Judit, VAJDA János, LÁNYI Ferenc, FOLYOVICH András

Az agyalapi aneurysmák rupturájának morbiditása és mortalitása korszerű mikro-idegsebészeti műtéti technika és neuroaneszteziológiai terápia mellett is magas. A szerzők ismertetik a koponyaműtét alternatívájaként kidolgozott endovascularis műtéti eljárások lényegét, és bemutatják azok legfejlettebb változatát, a Guglielmi leválasztható mikrospirál-technikát.

Ideggyógyászati Szemle

1995. NOVEMBER 01.

Agytörzsi akusztikus kiváltottválasz-vizsgálatok

Az agytörzsi akusztikus kiváltott válasz (brain-stem auditory evoked potentials, BAEPs) vizsgálatai széles körben elterjedtek a mindennapos klinikai gyakorlatban, elsősorban az agytörzs középső területének megítélésére, másrészt olyan csecsemők tesztelésére, akiknél felmerül a halláskárosodás lehetősége. A BAEP-vizsgálatok objektív, reprodukálható és érzékeny módszernek bizonyultak az elmúlt évek során sokfajta agytörzsi működészavar esetében.

Ideggyógyászati Szemle

1995. NOVEMBER 01.

BESZÁMOLÓ A FIATAL NEUROLÓGUSOK X. ORSZÁGOS FÓRUMÁRÓL

DR. KOMOLY Sámuel

A jubileumi ülés rendezését a szombathelyi Markusovszky Kórház Neurológiai Osztálya vállalta és oldotta meg hibátlanul. Négy miniszimpózium tárgyalta a fő témákat, melyek a neurogenetika, a fiatalkori stroke, az epilepszia és a fájdalom fő kérdései voltak. Minden miniszimpózium referátumokkal kezdődött, a poszterek rövid, ötperces szóbeli bemutatójával folytatódott, majd egy kerekasztal-megbeszéléssel zárult, mely összefoglalta az elhangzottakat.

Ideggyógyászati Szemle

1995. NOVEMBER 01.

NEUROLOGY ROUND: NEUROPEPTIDES lntroduction

The concept of peptide secretion by neurons was first proposed by Scharrer and Scharrer in 1940, but only recently have more detailed characteristics of the peptide neuron emerged. The revelation of endogenous opioid peptides in mammalian brain, and establishment of the ubiquitous presence of many other neuroactive peptides throughout the central nervous system during the mid 1970-s, introduced new dimensions into mammalian neurobiology.