Ideggyógyászati Szemle - 1995;48(7-8)

Ideggyógyászati Szemle

1995. JÚLIUS 01.

AZ EPILEPSZIADIAGNOSZTIKA KORSZERŰ LEHETŐSÉGEI

HALÁSZ Péter

Az epilepsziás működészavarral (EM) kapcsolatos izgalmi- és deficittünetek megragadhatósága és lokalizálhatósága az utolsó 5-10 évben sokat fejlődött. Multidiszciplináris diagnosztikai stratégia körvonalazódott, melynek eddigi tapasztalatai alapján operacionális koncepciók alakultak ki az EM meghatározására (EM zónák).

Ideggyógyászati Szemle

1995. JÚLIUS 01.

ENDOKRIN ZAVAROK EPILEPSZIÁS KÓRKÉPEKBEN

SZUPERA Zoltán, GYÖRÖK Gyöngyi, KLIVÉNYI Péter, VÉCSEI László

Epilepszia esetén az idegi és hormonális rendszer között számos interakció észlelhető. Ezek azonban a klinikumban kevésbé hangsúlyozottak. Ezért megkíséreljük e téma szintézisét adni és a klinikum számára hasznosítható információkat kiemelni. A hormonok bizonyos esetben szerepet játszhatnak az epilepsziás működészavar befolyásolásában és a rohamok kiváltásában.

Ideggyógyászati Szemle

1995. JÚLIUS 01.

A KÖZPONTI IDEGRENDSZER ARTERIOVENÁS ÉRTORZKÉPZŐDMÉNYEINEK INTRAOPERATÍV HEMODINAMIKAI VIZSGÁLATA LÉZER DOPPLERREL

BARZÓ Pál, BARI Ferenc, VÖRÖS Erika, BODOSI Mihály, ROTYIS Mária

A szerzők négy agyi, két gerincvelői arteriovenosus értorzképződmény műtéte alatt végeztek véráramlásméréseket lézer Doppler-készülékkel. A készülék azáltal, hogy képes a szöveti véráramlás non invazív, folyamatos mérésére, lehetőséget teremt a mikrocirkulációs változások nyomonkövetésére a műtét ideje alatt.

Ideggyógyászati Szemle

1995. JÚLIUS 01.

ÚJ MÓDSZER AZ ARTÉRIA CAROTIS COMMUNIS INTIMA-MEDIA RÉTEGVASTAGSÁGÁNAK ULTRAHANGOS MÉRÉSÉRE

CSÁNYI Attila, EGERVÁRI Ágnes

Az arteria carotis communis intima-media vastagságának nagy felbontású, ultrahangos mérésével mennyiségileg is mérni lehet az atheroscleroticus érfal-megvastagodást. Célunk az általunk kidolgozott egyszerű, nem invazív metodika megbízhatóságának és reprodukálhatóságának értékelése volt.

Ideggyógyászati Szemle

1995. JÚLIUS 01.

A IV. KAMRÁBAN ELHELYEZKEDŐ CAVERNOSUS ANGIOMA

KAPOSI N. Pál

A IV. kamrában elhelyezkedő cavernosus angioma meglehetősen ritka. A szerző ismerteti egy esete kapcsán a cavernosus angioma klinikai és diagnosztikai jellemzőit.

Ideggyógyászati Szemle

1995. JÚLIUS 01.

Beszámoló a Magyar Tudományos Akadémia 156. rendes közgyűléséről

DR. CZOPF József

A Magyar Tudományos Akadémia 1995. május 8-12-én tartotta meg soros közgyűlését. Kosáry Domokos, az MTA elnöke megnyitóbeszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a véghez vitt szervezeti változtatásokkal létrejött egy új típusú intézmény az európai akadémiák együttesén belül. Klebelsberg Kunó emlékét felidézve rámutatott arra, hogy már a volt neves kultuszminiszter is az állami irányítás helyett az önkormányzat elve mellett foglalt állást.

Ideggyógyászati Szemle

1995. JÚLIUS 01.

MAGYAR IDEG- ÉS ELMEORVOSOK TÁRSASÁGA: SZOTE NEUROLÓGIA KEREKASZTAL

DR. VÉCSEI László

Az extrapyramidalis kórképek diagnózisa és terápiája a mindennapi neurológiai tevékenység igen lényeges kérdése. Jól ismertek azok a klinikopatológiai tanulmányok, amelyek azt igazolták, hogy Parkinson-kór miatt kezelt páciensek 24%-ánál a postmortem patológiai vizsgálatok nem támasztották alá a klinikai diagnózist.