Ideggyógyászati Szemle - 1995;48(3-4)

Ideggyógyászati Szemle

1995. MÁRCIUS 01.

THE PRINCIPLES OF GENE THERAPY FOR GENETIC DISEASES OF MUSCLE (DUCHENNE DYSTROPHY), SPINAL MOTOR NEURONS (SPINAL MUSCULAR ATROPHY) AND SCHWANN CELLS (SCHWANNOPATHIES)

GYULA Acsadi, ÁGNES Jani, HANNS Lochmüller, GEORGE Kárpáti

Gene replacement therapy using adenoviral vectors in genetic diseases of the motor unit is a potential treatment modality. ln preclinical experiments, promising results have been obtained by dystrophin minigene replacement in mdx mice. There are several serious problems that remain to be resolved (i. e. immunologically mediated elimination of transduced cells) before this approach can be used in human clinical trials.

Ideggyógyászati Szemle

1995. MÁRCIUS 01.

FIZIOLÓGIÁS ANTIEPILEPTIKUS RENDSZEREK LEHETSÉGES SZEREPE AZ EPILEPSZIÁS TÜNETEK KLINIKAI JELENTKEZÉSÉBEN

RAJNA Péter

Az epilepszia patofiziológiájának a klinikum szempontjából legizgalmasabb mozzanata az epizodikus klinikai tünetek (rohamok) fellépése. A patomechanizmusról szerzett ismeretek nem magyarázzák meg azt az ellentmondást, miszerint a folyamatosan fennálló epilepsziás működészavar közepette a klinikai rohamok jelentkezése még súlyos betegeknél is viszonylag ritka.

Ideggyógyászati Szemle

1995. MÁRCIUS 01.

AZ A HULLÁM DIAGNOSZTIKAI JELENTŐSÉGE: AXONO-AXONALIS REFLEX VAGY EPHAPSIS?

KÓMÁR József

A szerző alkoholos polyneuropathiában szenvedő 30 beteg közül 5 esetében észlelt A hullámot. Saját tapasztalatai és az irodalmi adatok alapján megállapítja, hogy a hullámnak nincsen önálló diagnosztikai jelentősége, igen fontos viszont az egyéb késői hullámoktól történő elkülönítése.

Ideggyógyászati Szemle

1995. MÁRCIUS 01.

A MOZGATÓRENDSZER VIZSGÁLATA EPILEPSZIÁS BETEGEKEN TRANSCRANIALIS MÁGNESES INGERLÉSSEL

KIRÁLY Csaba, HORVÁTH Andrea, CLEMENS Béla, BERECZ György

A szerzők 49 rohammentes, vagy rohamokat nagyon ritkán mutató epilepsziás beteget vizsgáltak transcranialis mágneses ingerléssel. A vizsgálat célja az epilepsziás állapot motoros rendszerre gyakorolt hatásának megfigyelése volt, ami a motoros válasz latenciáiba, így centrális latenciában is tükröződik. Különválasztva vizsgáltak 30 valproátot szedő idiopathiás, generalizált epilepsziás beteget a karbamazepint szedő 19 fokális epilepsziástól.

Ideggyógyászati Szemle

1995. MÁRCIUS 01.

GERINCVELŐI MENINGEALIS MELANOCYTOMA GYÓGYULT ESETE

TÓTH-DARU Péter, SZABÓ Attila, KATONA Annamária, KRASZNAI Géza

A szerzők betegük bemutatásával egy relatíve jóindulatú, melanintartalmú, durával kapcsolatban álló, melanocytaer eredetű daganatra hívják fel a figyelmet. A klinikai lefolyás, a műtéti, a szövettani jellemzők részletezésével összefoglalják a meningealis melanocytoma mint elsődleges idegrendszeri tumor sajátságait. Remélik, hogy ritka esetük megismertetése a differenciáldiagnosztikai nehézségeket csökkenti és radikális műtéti kezelésre késztet, mellyel a recidiva, illetve a progresszió elkerüIhető.

Ideggyógyászati Szemle

1995. MÁRCIUS 01.

ADRENOMYELO-NEUROPATHIA - EGY GYERMEKKORI BETEGSÉG FELNŐTTKORI FORMÁJA

PLAVECZ Júlia, TÓTH Ignác

Egy 26 éves férfi esetét ismertetjük, akinél az adrenoleuko-dystrophia felnőttkori megjelenési formáját, az adrenomyelo-neuropathiát diagnosztizáltuk. A betegség X-kromoszómához kötötten, recesszív módon öröklődik. Jellemzője a myelopathia, a perifériás neuropathia és a cerebrális demyelinisatio együttes jelenléte. Enzimhiány okozta zsírsavlebontási zavar vezet a myelin pusztulásához.

Ideggyógyászati Szemle

1995. MÁRCIUS 01.

Irányelvek az antiepileptikumok terápiás monitorozásához

Számos publikáció hangsúlyozza az antiepileptikumok (AE) vérszint-meghatározásának hasznosságát az epilepsziás betegek kezelésében. A technikai problémák megoldottak. Különböző módszerek állnak rendelkezésre az összes AE pontos és gyors meghatározására. A fő kérdés továbbra is az, hogy mikor nézzük a vérszintet, hogyan interpretáljuk azt, és hogyan vállaljuk a terápiás AE monitorozás költségeit, hiszen a költség/haszon arány jelenleg is magas.

Ideggyógyászati Szemle

1995. MÁRCIUS 01.

HOZZÁSZÓLÁS

DR. VÉCSEI László

Acsádi és munkatársai génterápiáról közölt jelen munkája [Ideggyógyászati Szemle/Clinical Neuroscience 1995 (48):76.] a neurológiai kórképek merőben újszerű kezelési lehetőségét veti fel. A neurongénterápia területén korábban „átvivőként" alkalmazták a HSV-1 (herpes simplex vírus one) vektort, melynek számos előnye igazolódott.

Ideggyógyászati Szemle

1995. MÁRCIUS 01.

A Free Radical Scenario ln Multiple Sclerosis

BHARANIDHARAN Padmanabhan

Multiple Sclerosis (MS) is a demyelinating disorder of the central nervous system (CNS) that has so far eluded auempts to determine it's cause. It could be that there isn't any one cause to determine. And so, as with many other multivariate nonlinear disorders, numerous epidemiological studies have been carried out to help identify possible modifying factors in the disease and the genetic linkages involved, not just to discover the etiology but also to help patients in need.

Ideggyógyászati Szemle

1995. MÁRCIUS 01.

MAGYAR IDEG- ÉS ELMEORVOSOK TÁRSASÁGA Fejfájás Szekciójának Munkakonferenciája

CSANDA Endre

Az első Európai Fejfájás Kongresszuson (Bréma 1992) tartott előadás megismétlését terveztem. Akkor az volt a feladata valamennyi tagország képviselőjének, hogy számoljon be országa aktuális helyzetéről. Szeretnék időben még jobban visszamenni, a Budapesten 1978-ban tartott II. Európai Neuropharmacologiai Kongresszusig, melynek beszámolójához megkíséreltem országos adatokat szerezni. Szervezetten a budapesti Neurológiai Klinikán kívül nem folyt fejfájásrendelés.