Ideggyógyászati Szemle - 1995;48(5-6)

Ideggyógyászati Szemle

1995. MÁJUS 01.

AZ ACETAZOLAMID SZEREPE A CEREBRALIS HEMODINAMIKA VIZSGÁLATÁBAN

FÜLESDI Béla, LIMBURG Martien, VALIKOVICS Attila, CSIBA László

Az agyi ereket érintő kórfolyamatok károsítják a cerebralis autoregulációt. Az autoregulációs zavar korai felismerése fontos szerepet játszik a cerebrovascularis betegségek megelőzésében. Az elmúlt évtizedben az acetazolamiclot gyakran alkalmazták a hemodinamikai vizsgálatokban. E munkában áttekintettük a szer hatásmechanizmusát és az eddig történt klinikai vizsgálatokat.

Ideggyógyászati Szemle

1995. MÁJUS 01.

AZ ELZÁRÓDÁSOS HYDROCEPHALUSOK ÚJ KEZELÉSI LEHETŐSÉGE: A NEUROENDOSZKÓPIÁS VENTRICULOTOMIA A SÖNTMŰTÉT ALTERNATÍVÁJA?

DÓCZI Tamás, VETŐ Ferenc, HORVÁTH Zoltán, BALÁS István, KÖVÉR Ferenc, CSÓKÁSI Zsolt, VADON Gábor

A szerzők 7 beteg esetében végezték el a harmadik kamra endoszkópos ventriculotomiáját, liquorfelszívódási zavarral nem járó occlusiv hydrocephalus internus kezelésére. A modern képalkotó módszereket (CT, MR) nemcsak a diagnózis felállításához és a műtét utáni állapot ellenőrzéséhez, hanem az endoszkópos műtéti eljárás irányítására is használták (CT-vezérelt stereotaxia).

Ideggyógyászati Szemle

1995. MÁJUS 01.

SPLIT CORD MALFORMATION: NOSOLOGICAL CONSIDERATIONS ON EXTRAMEDULIARY SPINAL CORD HETEROTOPIAS

VARGA Zsuzsanna, VAJTAI István

lncomplete segmental duplication of the spinal cord was found in three routinely autopsied cases. The supernumerary growths shared a common dural envelope with the spinal cord and were devoid of spinal nerve roots. Histologically all three lesions corresponded to a non-tumorous, accessory anlage of grey and white matter.

Ideggyógyászati Szemle

1995. MÁJUS 01.

TRANSCRANIALIS DOPPLER-VIZSGÁLATOK MIGRÉNBEN ÉS TENZIÓS TÍPUSÚ FEJFÁJÁSBAN SZENVEDŐ BETEGEKNÉL

BÁNK József, SZÉLL Enikő, BEDŐ György, GESZTELYI Gyöngyi, NAGY Valéria

A szerzők transcranialis Dopplerrel (TCD) vizsgálták az agyi véráramlási sebességet 36 migrénes és 27 krónikus tenziós típusú fejfájásban szenvedő beteg esetében. A vizsgálat idején a migrénes betegek rohammentes időszakban voltak. Vizsgálataikkal azt találták, hogy az a. cerebri anterior és az a. cerebri media véráramlási sebessége szignifikánsan gyorsult volt a migrénben szenvedőknél az egészségesek áramlási sebességeihez hasonlítva.

Ideggyógyászati Szemle

1995. MÁJUS 01.

A CHIRALITASORIENTÁCIÓ VIZSGÁLATA DEMENTIÁBAN

KÁLMÁN János, MAGLÓCZKY Erzsébet, JANKA Zoltán

A chiralitas (jobb-bal} orientáció (JBO) zavarát vizsgáltuk tesztek segítségével 107 idős személynél. A saját testre vonatkozó JBO megtartottnak bizonyult. A mini mentol teszt (MMT} pontértékei alapján meghatározott enyhe-, közepes- és súlyos-dementiacsoportokban az egocentrikus mentális rotációt igénylő feladatban szignifikánsan gyengébb teljesítményt (3,3±2,54 pont [átlag±SD]) és igen szélsőséges különbségeket találtunk (a demens csoport 50%-a teljesített 3 pont alatt) a kontrollcsoport pontértékeivel összehasonlítva (5,2± 1,61 pont).

Ideggyógyászati Szemle

1995. MÁJUS 01.

EPENDYMOMA OF THE LATERAL VENTRICLE IDENTIFIED BY AN INTRAVENTRICULAR HEMATOMA FROM A LENTICULO-STRIATE PSEUDOANEURYSM

KÁROLY Dávid, ÉVA Varga, TAMÁS Dóczi, MIHÁLY Szabó

A 44-year-old female presented with an acute intracerebral hemorrhage. Computed tomography (CT) scans demonstrated a hematoma in the right basal ganglia that ruptured into the lateral ventricle and surrounded an intraventricular moss.

Ideggyógyászati Szemle

1995. MÁJUS 01.

STROKE-ELLÁTÁS

NAGY Zoltán

Örvendetes, hogy a szocializmus alagútjából kijőve magyar szerzők újabb és újabb neurológiai témájú könyveivel találkozhatunk. Ezek sorába illeszkedik ez a kiadvány, amelynek 17 szerzője között akad neurológus, érsebész, idegsebész, radiológus, neuroradiológus, pszichiáter és rehabilitációval foglalkozó szakember, ami tükrözi a szerkesztő azon meggyőződését, hogy a stroke-ot mint népbetegséget, széles körű szakmai összefogással, az alapellátás és a szakellátás együttműködésében, országos szinten lehet csak leküzdeni.

Ideggyógyászati Szemle

1995. MÁJUS 01.

MAGYAR IDEG- ÉS ELMEORVOSOK TÁRSASÁGA

A Magyar Ideg- és Elmeorvosok Társasága 32. Nemzeti Nagygyűlésére 1995. március 7-11. között került sor a budapesti Thermal Hotel Helia-ban. A rendezvényen 420 regisztrált résztvevő jelent meg, ezen belül a külföldi vendégek száma elérte az ötvenet. 189 előadás és referátum hangzott el, 53 posztert mutattak be. A kongresszus keretében 5 miniszimpóziumot rendeztünk, amelyen külföldi és magyar meghívott szakemberek tartottak összefoglaló referátumokat a neurológia és neuropszichiátria fontos kérdéseiről.

Ideggyógyászati Szemle

1995. MÁJUS 01.

JOGI KÉRDÉSEK

A kóros elmeállapotú személyek gyógykezeléséről és gondozásáról szóló, közelmúltban érvénybe lépett törvény módosítása alapvető ellentmondásaival a szakma tiltakozását váltotta ki. Hogy minden olvasónk véleményt formálhasson, az alábbiakban közöljük a rendelkezéseket.