Ideggyógyászati Szemle - 1995;48(1-2)

Ideggyógyászati Szemle

1995. JANUÁR 01.

A BENIGNUS INTRACRANIALIS HYPERTENSIO EREDETE ÉS KLINIKUMA

GÁCS Gyula

A benignus intracranialis nyomásfokozódás vagy pseudotumor cerebri kórképének körvonalai ma is bizonytalanok. Elmosódnak a határok az „idiopathiás" és a másodlagos esetek között. Úgy látszik, hogy a másodlagos csoport leggyakoribb patomechanizmusa az intracranialis sinus-, illetve venathrombosis, s ez a tünetcsoport megítélését és vizsgálati stratégiáját új megvilágításba helyezi.

Ideggyógyászati Szemle

1995. JANUÁR 01.

VÉRCSOPORTVIZSGÁLA TOK ÖNGYILKOSSÁGOT ÉS ÖNGYILKOSSÁGI KÍSÉRLETET ELKÖVETŐK KÖRÉBEN

ZONDA Tamás, CSISZÉR Nóra, TAUSZIK Tamás

Az öngyilkosság és depresszió közötti szoros összefüggés jól ismert. Az irodalmi adatok többsége szerint szignifikánsan magasabb a "0" vércsoport a bipoláris depressziós betegek között, akik különösen veszélyeztetettek sucidium elkövetésére.Teoretikusan elvárható lenne, hogy az öngyilkosságot elkövetők, illetve a rá kísérletet tevők körében is szignifikánsan magasabb legyen a "0" vércsoportúak száma.

Ideggyógyászati Szemle

1995. JANUÁR 01.

KISAGY-HÍD SZÖGLETI ELSŐDLEGES LAPHÁMRÁK ESETISMERTETÉS

TARJÁNYI János, TISZLAVICZ László, BARÁTH Barna

A szerzők jobb kisagy-híd szögleti elsődleges laphámrák miatt operált betegük esetét mutatják be. Az irodalomból összegyűjtött és gondosan szelektált esetek alapján elemzik e ritka daganattípus jellegzetességeit. A jóindulatú koponyaűri epidermoid cysták rosszindulatú fejlődésének esélye ismeretében ajánlják e tumorok lehetőség szerinti teljes eltávolítását.

Ideggyógyászati Szemle

1995. JANUÁR 01.

CAVERNOUS ANGIOMA OF THE CEREBELLOPONTINE ANGLE MIMICKING RECURRENT ACOUSTIC SCHWANNOMA

ISTVÁN Vajtai MD, JÁNOS Tarjányi, ZSUZSANNA Varga MD, ERIKA Vörös MD

A szerzők egy 59 éves férfi esetét ismertetik, akinek jobb kisagy-híd szögletéből akusztikus neurinomát, majd évekkel később haemangioma cavernosumot távolítottak el. Az első műtét után 29 évvel ismételten jelentkező típusos tünetek recidívára utaltak.

Ideggyógyászati Szemle

1995. JANUÁR 01.

A KORAI POSZTOPERATÍV CT-VIZSGÁLAT JELENTŐSÉGE INTRACEREBRALIS DAGANATOKBAN

SZABÓ Sándor, KOLLÁR József, SIKULA Judit

Agyműtétek után a barrierzavar következtében fellépő kontrasztanyag-halmozás átlagosan az 5. posztoperatív napon alakul ki. Így a közvetlenül az operáció után végzett CT-n észlelt halmozás residualis tumorra utal. A szerzők intracerebralis daganat miatt operált 26 beteg 48 órán belül végzett CT-vizsgálatával szerzett tapasztalataikról számolnak be.

Ideggyógyászati Szemle

1995. JANUÁR 01.

MUNKAKÉPESSÉG ORVOSSZAKÉRTŐI VIZSGÁLATA, ÉRTÉKELÉSE ÉS VÉLEMÉNYEZÉSE

Rendszeresen és gyakran fordul elő, hogy az emberek egészségi állapota megváltozik, rosszabbodik, vagy éppen javul. Az állapotromlás mindig megnehezíti az egyén és sokszor családja életvitelét. Gyógykezelésre, ápolásra szorul, költségei növekednek, a családban, a munkaközösségben, a társadalomban addig betöltött szerepének nem, vagy csak korlátozottan tud eleget tenni, ugyanakkor keresete, jövedelme rendszerint csökken.

Ideggyógyászati Szemle

1995. JANUÁR 01.

Miskolczy Dezső Emlékülés

DR. VÉCSEI László, DR. FAZEKAS András

A SZOTE Neurológiai klinikája szervezésében 1994. október 12-én, Miskolczy Dezső professzorszületésének 100. évfordulója alkalmából Szegeden emlékülést tartottunk. Miskolczy professzor a szegedi Ferenc József Tudományegyetem Idegklinika nyilvános, majd rendes tanára volt 1930-1940 között. Elsőként Dobozy professzor, az egyetem klinikai rektorhelyettese üdvözölte a megjelenteket, majd Miskolczy Dezső pályafutásának fontosabb állomásaira emlékeztünk.

Ideggyógyászati Szemle

1995. JANUÁR 01.

MAGYAR IDEG- ÉS ELMEORVOSOK TÁRSASÁGA

DR. PAPP Mátyás

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Neurológiai Klinikája és a II. Pathológiai Intézet klinikopatológiai konferenciát tartott a Pathológiai Intézet tantermében 1994. november 18-án 14 órakor. A klinikumot Jelencsik Ilona és Tomka Magdolna, az általános patológiai adatokat Csordás György és Sipos Bence, az agyszövettani eltéréseket pedig Papp Mátyás ismertette. Az alábbi esetek kerültek megbeszélésre.