Ideggyógyászati Szemle - 1991;44(10-11-12)

Ideggyógyászati Szemle

1991. OKTÓBER 01.

Új terápiás lehetőségek a központi idegrendszer megbetegedéseiben: összefoglaló tanulmány

DR. VÉCSEI László, DR. SCHWAB Ferenc

A központi idegrendszer számos megbetegedésének alapvető problémája az idegsejtek súlyos károsodása, s következésképpen funkciójuk részleges vagy teljes kiesése. (1) A defektív Herpes Simplex Vírus One (HSV-1) vektor alkalmazása lehetőséget kínál arra, hogy posztmitotikus sejtekbe, - így neuronokba is -, genetikus információ kerüljön beépítésre, amely új terápiás lehetőségeket vetít elő (2). A központi (és perifériás) idegrendszer különböző megbetegedéseinek (ischemiás, metabolikus, kongenitális, degeneratív kórképek) kezelésében alkalmazható (biokompatibilis polimerekbe megfelelő technológiával beépített implantálható) farmakon-beviteli módszer kerül bemutatásra. (3) Fetális vagy neonatális idegszövetgraft sztereotaxiás műtéttel történő agyi implantációjával lehetőség kínálkozik a kiesett cerebrális funkció részleges (vagy esetleg teljes) pótlására. ( 4) Mikrodialízis alkalmazásával az itt ismertetett terápiás beavatkozások neurokémiai effektusai (és általában az intracerebrális extracelluláris térben zajló patobiokémiai történések) jól monitorizálhatók.

Ideggyógyászati Szemle

1991. OKTÓBER 01.

Perifériás mononukleáris fehérvérsejtek intracelluláris Ca2 + -koncentrációja alkoholmegvonásos állapotban és psychiátriai megbetegedésekben

DR. KÖRNYEY Edit, NAGY József, DR. OROSZ Antal

A szerzők alkoholmegvonás alatt álló alkoholbetegek és más, alkohollal össze nem függő psychiátriai megbetegedésekben szenvedők esetében vizsgálták a perifériás mononukleáris fehérvérsejtek intracelluláris Ca2 +-koncentrációját. A sejten belüli Ca 2+ -koncentrációt Quin2 fluoreszcens Ca 2+ indikátor segítségével határozták meg.Az alkoholbeteg csoportban, összehasonlítva a nem alkoholbetegekkel, az intracelluláris Ca 2+-koncentráció szignifikánsan magasabb volt (p < 0,001 ). Az érzékenység- és specifitás-vizsgálatok alapján a perifériás mononukleáris leukociták intracelluláris Ca2+-koncentrációja az alkoholmegvonásos állapot lehetséges markerének bizonyult. 230 nM „határ" intracelluláris Ca2 +-koncentrációnál az alkoholmegvonás alatt állók közel 80%-os biztonsággal elkülöníthetők az egyéb psychiátriai betegségekben szenvedőktől. Az alkoholmegvonás hatására megnövekedett sejten belüli Ca 2+-koncentráció, figyelembe véve a Ca 2+ fontos szerepét az ingerületvezetésben, hozzájárulhat a központi indegrendszer fokozott excitabilitásához, a delirium tremens alapját képező hiperaktivitásához.

Ideggyógyászati Szemle

1991. OKTÓBER 01.

Új radiopharmakonnal végzett regionális agyi vérátfolyás vizsgálatok cerebrovascularis megbetegedésben

DR. PÁVICS László, DR. KATONA Éva, DR. BORDÁS Pál, DR. BLAHÓ Gábor, DR. MORVAY Zita, DR. AMBRUS Edit, DR. LÁNG Jenő, DR. CSERNAY László

A szerzők egy új radiopharmakonnal, a 99mTc-vel jelölt etil cisztein dimerrel 10 neurológiai szempontból egészséges és 13 ischaemiás eredetű cerebrovascularis insultuson átesett személy regionális agyi vérátfolyás SPECT vizsgálatát végezték el. Az eljárás szenzitivitását a cerebrovascularis megbetegedés kimutatása szempontjából 77%-nak specificitását 90%-nak pontosságát 83%-nak találták. A módszer elsősorban az akut és a krónikus agyi keringészavarok diagnosztizálásában bizonyult kiemelkedően hatékonynak. Vizsgálataink alapján a 99mTc-ECD-t az agyi vérátfolyás SPECT vizsgálatok végzésére alkalmas, a 99mTc-HMPAO-val versenyképes készítménynek tartják.

Ideggyógyászati Szemle

1991. OKTÓBER 01.

Immunkomplex kryoglobulinemia és polyneuropathia

DR. DOMBAY Margit, DR. BŐ Hmute, DR. SZONGOTH Marianne

A szerzők essencialis kevert kryoglobulinémiában szenvedő és polyneuropathias tüneteket mutató 3 nőbeteget észleltek folyamatosan 6-8 éven át. A kiterjedt alsóvégtagi purpurákkal egyidőben lépett fel a sensoro-motoros polyneuropathia, melyet elektrofiziológiailag is megerősítettek. Mindegyik esetben emelkedett volt a vörösvérsejt süllyedés, Latex + + + +, a kryoglobulin analízise alapján kevert IgG-IgM kryoglobulinemia állt fenn, melyekben az IgM kappa típusú monoclonalis fehérje volt. Bőr biopsia az endothel sejtek hyperplasiáját, a basal membran megduplázódását, az erek körül hízósejteket mutatott. Immunhisztokémiai vizsgálat és elektronmikroszkópia immundepozitumokat tudott kimutatni. Nervus suralis biopsziában kiterjedt demyelinizáció volt.

Ideggyógyászati Szemle

1991. OKTÓBER 01.

Nemzetközi Epilepsziaellenes Liga Magyar Tagozata

DR. ANTAL János, DR. HALÁSZ Péter

Szerzők ismertetik az epilepszia műtéti megoldása előtti kivizsgálás és a műtéti megoldások ajánlott elveit és stratégiáját.

Ideggyógyászati Szemle

1991. OKTÓBER 01.

Helyreigazítás

Az Ideggyógyászati Szemle 44. évfolyam 8. számában sajnálatos módon több hiba is becsúszott. A helyes táblázatot az alábbiakban közöljük.