Ideggyógyászati Szemle - 1992;45(01-02)

Ideggyógyászati Szemle

1992. JANUÁR 01.

PANTETHIN TERÁPIA A KÖZPONTI IDEGRENDSZER MEGBETEGEDÉSEIBEN: PREKLINIKAI ÉS KLINIKAI ADATOK, ELMÉLETI MEGFONTOLÁSOK

DR VÉCSEI László

Preklinikai és klinikai adatok, valamint elméleti megfontolások szerint a pantethin - amely a koenzim a molekula terminális része - számos központi idegrendszeri megbetegedés kezelésére alkalmas lehet.

Ideggyógyászati Szemle

1992. JANUÁR 01.

KOGNITÍV DEFICITTÜNETEK EPILEPSZIÁBAN ÉS NEUROPSZICHOLÓGIAI MEGKÖZELÍTÉSÜK

DR BARCS Gábor, VERSEGHI Anna, HALÁSZ Péter

Epilepsziások kognitív deficittüneteinek kérdése régóta az érdeklődés homlokterében áll. A deficitek hátterében álló résztényezők feltárása, analízise, neuropszichológiai megközelítésük az epileptológia nemzetközi gyakorlatában - közlemények sokaságának tanúsága szerint - beépültek a mindennapi klinikai munkába.

Ideggyógyászati Szemle

1992. JANUÁR 01.

ALKALMAS-E A SPEKTRÁLIS EEG ELEMZÉS A DEMENCIÁK ELKÜLÖNÍTÉSÉRE?

DR RAJNA Péter, VITRAI József, SZEGEDI Norbert

A szerzők 42 Alzheimer típusú szenilis demencia (SDAT) és 27 multiinfarktus demencia (MID) betegségben szenvedő betegükön teljesítménysűrűség-spektrum (TSS) elemzést végeztek.

Ideggyógyászati Szemle

1992. JANUÁR 01.

KÉT KÜLÖNBÖZŐ NEMZETISÉGŰ EGÉSZSÉGES CSOPORT KÉNYSZERES SZEMÉLYISÉGJEGYEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA A MAUDSLEY OBSZESSZÍV KOMPULZÍV SKÁLÁN

BIHARI Katalin, HILL L. James, MURPHY L. Dennis

Két különböző szociokulturális (nemzetiségű) egészséges csoportot hasonlítottunk össze kényszeres személyiségjegyek tekintetében a Maudsley Obszesszív Kompulzív skála segítségével.

Ideggyógyászati Szemle

1992. JANUÁR 01.

A REGIONÁLIS AGYI VÉRÁTFOLYÁS SPECT VIZSGÁLATÁNAK SZEREPE AZ EPILEPSZIA DIAGNOSZTIKÁJÁBAN

AMBRUS Edit, PÁVICS László, SZTRIHA László, PÁLFY Sándor, SZUPERA Zoltán, CSERNAY L

Szerzők az agyi vérátfolyás SPECT vizsgálat epilepsziás fókuszok lokalizálásában nyújtható lehetőségeit mutatják be két eset ismertetésével.

Ideggyógyászati Szemle

1992. JANUÁR 01.

GYERMEKKORI „STROKE"-HOZ VEZETŐ INTRACRANIALIS FIBROMUSCULARIS DYSPLASIA

VELKEY Imre, LOMBAY Béla, PÁNCZÉL Gyula

A szerzők a magyar szakirodalomban először számolnak be gyermekkori stroke-hoz vezető intracranialis fibromuscularis dysplasiáról. Angiográfia során kimutatott, a baloldali arteria cerebi media kezdeti szakaszán lévő 3-4 cm hosszú jelentős mértékű szűkület „stroke in evolution" klinikai képét okozta egy 12 éves fiúnál.

Ideggyógyászati Szemle

1992. JANUÁR 01.

LOKÁLIS lgG-SZINTÉZIS INTRAKRANIÁLIS EPIDERMOID CISZTÁNÁL

VÁRSZEGI József

A szerzők ismertetik egy 15 éves anamnézissel rendelkező sclerosis multiplexesnek tartott beteg kórtörténetét, akinél a liquorfehérjék vizsgálata oligoclonalis gammopathiát, és jelentős mértékű intracerebralis lgG-szintézist mutatott. A patológiai vizsgálat az agyalapon elhelyezkedő epidermoid cisztát igazolt.

Ideggyógyászati Szemle

1992. JANUÁR 01.

Magyar EEG és Klinikai Neurofiziológiai Társaság

A szerző az EEG készülékek új generációjának, a digitális adatokkal működő, számítógépvezérelt készülékeknek és az ilyen egységekből kialakítható hálózatoknak a szerkezeti és működési alapelveit ismerteti.

Ideggyógyászati Szemle

1992. JANUÁR 01.

Nemzetközi Epilepsziaellenes Liga Magyarországi Tagozata

DR BALOGH Attila

Új köntösben a HÍRMONDÓ Amint azt a korábbi értesítésekből már megtudhattuk, lapunk a megújult Ideggyógyászati Szemle -Clinical Neuroscience keretei között fog a továbbiakban megjelenni. Reméljük, hogy a megújult folyóirat egyik társgazdájaként megfelelő módon tudjuk Ligánkat képviselni.

Ideggyógyászati Szemle

1992. JANUÁR 01.

Magyar Neuroradiológiai Társaság: Beszámoló a Magyar Neuroradiológiai Társaság Közgyűléséről

DR BARSI Péter

A magyar Neuroradiológiai Társaság 1991. november 29-én tartotta közgyűlését az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet könyvtárában. Kenéz József professzor, a Társaság főtitkára beszámolt a Társaság eddigi működéséről.

Ideggyógyászati Szemle

1992. JANUÁR 01.

IN MEMORIAM DR. LÓRÁND BLANKA

DR WEISS Mária

Egy felvidéki kis faluban született 1891-ben. Iskoláit Pozsonyban, az orvosegyetemet Budapesten végezte. Erről az időről, valamint a pályakezdésről keveset tudunk. Zárkózott volt, nem beszélt magáról.