Ideggyógyászati Szemle - 1991;44(09)

Ideggyógyászati Szemle

1991. SZEPTEMBER 01.

A CT -vezérelt stereotaxiás agyi biopsia hazai alkalmazásáról

DR. TARJÁNYI János, DR. HEINER Lajos, DR. KUNCZ Ádám

A szerzők CT-vezérelt stereotaxiás agyi biopsia módszerét ismertetik. Bemutatják a Riechert-Mundinger-féle stereotaxiás készülék computer - ­compatibilis változatával szerzett tapasztalatokat 15 beteg 19 beavatkozása kapcsán. Irodalmi utalások alapján körvonalazzák az eljárás előnyeit s egyúttal felhívják a figyelmet a lehetséges tévedésekre, azok okaira, valamint az esetleges szövődményekre.

Ideggyógyászati Szemle

1991. SZEPTEMBER 01.

Psychologiai tesztvizsgálatok cluster típusú fejfájás eseteiben

DR. BERGHAMMER Rita, DR. JELENCSIK Ilona

Tanulmányunkban 25 cluster típusú fejfájásban szenvedő beteg személyiségvizsgálatáról számolunk be. Tesztbatteriánk projektív tesztekből és önpontozó skálákból áll. Eredményeinket összevetjük a modern szakirodalmi adatokkal. A teszteredmények elemzése során a clusteres betegcsoportra általánosan jellemző személyiségvonásokat és esetleges kóros jegyeket keresünk. Az adatok lényegében egészséges személyiség talaján bizonyos neurotikus vonásokra és jellemző konfliktusra utalnak.

Ideggyógyászati Szemle

1991. SZEPTEMBER 01.

A liquor cerebrospinalis hatása a perifériás lymphocyták killer-sejt aktivitására

A szerzők 49 liquor hatását vizsgálták meg, egy egészséges egyén perifériás lymphocytáinak killer-sejt aktivitására. Azt találták, hogy minden liquor megközelítőleg azonos mértékben gátolta a killer-sejt aktivitást. A betegségcsoportok szerinti értékelésben csak tendenciaszerű eltéréseket találtak. A laboratóriumi paraméterei alapján csoportosított liquorok, illetve a nők és férfiak liquorának gátlása között szignifikáns eltérés nem volt.

Ideggyógyászati Szemle

1991. SZEPTEMBER 01.

Transsphenoidalis hypophysis feltárás szövődményeként kialakult arteria carotis interna álaneurysma

DR. BODOSI Mihály, DR. KUNCZ Ádám, DR. DÓCZI Tamás

A szerzők 45 éves nő esetét ismertetik, akinél transsphenoidalis hypophysis-műtét kapcsán szövődményként intracavernosus álaneurysrna keletkezett. Az ismétlődő orrvérzés és az álaneurysma végleges megoldása extra-intracranialis bypass-műtét védelmében történt nyaki és intracranialis carotis interna lezárás révén volt lehetséges. A ritka komplikáció tanulságait és gyógykezelési módozatait taglalják.

Ideggyógyászati Szemle

1991. SZEPTEMBER 01.

Myasthenia gravisban észlelt meglepő lelet elektrodiagnosztikai elemzése

DR. KÓMÁR József

50 éves nőbetegen megterhelés hatására fáradékonyság alakult ki, részint az oculobulbaris izmokban, részint az alsó végtag proximalis izomzatában. Szerző az EMG-vizsgálattal részint myasthenia gravisra, részint Eaton-Lambert syndromára utaló tüneteket észlelt és felveti a két kórkép szövődésének lehetőségét.

Ideggyógyászati Szemle

1991. SZEPTEMBER 01.

Az epilepszia sebészete

DR. ANTAL János

Az NIH (National Institute of Health) ,,konszenzust kidolgozó" konferenciáinak célja: az orvosi és biotechnológiában használatos eljárások biztonságáról és hatékonyságáról közös vélemény kidolgozása, és ezekről hozzáférhető tudományos információk összeállítása.

Ideggyógyászati Szemle

1991. SZEPTEMBER 01.

Kiegészítés az NIH Consensus Statement Congress megállapításaihoz az epilepszia műtéti kezelésével kapcsolatban

DR. ANTAL János

Ha 0,4%-osnak tekintjük a parciális epilepsziák gyakoriságát, és ezeknek kb. 45%-a nehezen kontrollált, valamint, hogy ezen terápiarezisztens betegek 12,5-25%-a műthető, akkor ma Magyarországon akár 2200-4500 beteget lehetne, kellene megműteni epilepszia miatt.