Ideggyógyászati Szemle - 1991;44(08)

Ideggyógyászati Szemle

1991. AUGUSZTUS 01.

Az afázia klasszifikációja és diagnosztikája I. Az osztályzás elméleti alapjai és a Western Aphasia Battery felépítése

OSMANNÉ Dr. Sági Judit

A szerző összefoglalja az afázia tanulmányozása területén végbement fejlődés főbb jellemzőit, az afázia osztályozásának alapelveit és módszereit. Ismerteti a nemzetközileg jelenleg egyik legelterjedtebb teszt-battéria, a Western Aphasia Battery felépítésének és értékelésének szempontjait.

Ideggyógyászati Szemle

1991. AUGUSZTUS 01.

Az afázia klasszifikációja és diagnosztikája II. Az afázia egyes kategóriáinak jellemzői

OSMANNÉ Dr. Sági Judit

A Western Aphasia Battery 133 beteggel történő kipróbálásának eredményeit tartalmazza a közlemény. Ismerteti a betegek egyes demográfiai adatait. Részletesen közli az egyes afáziatípusokban sorolt betegek beszédfluenciájának megértésének, ismétlésének és a megnevezési próbáknak az eredményeit. Néhány eredményeit. Néhány kategóriánál megkísérli bemutatni a pszichológiai elemzés útján történő további alcsoportra bontás lehetséges szempontjait is.

Ideggyógyászati Szemle

1991. AUGUSZTUS 01.

Pánikbetegségben szenvedők széndioxid inhalációs tesztjének értékelése

DR. SZATHMÁRY István, DR. TALLÓSY Imre

A szerzők 36,5 vol.% széndioxidot tartalmazó levegőelegy egyszeri, az inspiratórikus vitálkapacitásnak megfelelő belégzése után, 15 pánikbeteg közül 10 esetben típusosnak minősíthető - bár az életben előfordulónál enyhébb lefolyású pánikrosszullétet észleltek, míg a 14 kontrollszemély közül hasonló rosszullét csak egy esetben fordult elő.