Ideggyógyászati Szemle - 1991;44(07)

Ideggyógyászati Szemle

1991. JÚLIUS 01.

A környezetről kialakított kognitív térkép megszerkesztésének hiányosságai agorafóbiás személyeknél

DR. KÁLLAI János, DR. MOLNÁR Péter

A hippocampus szerepének vizsgálata a tanulási mechanizmusok szabályozásában új gondolkodási modelleket kínál az ember kognitív viselkedésének értelmezéséhez is. Jelen beszámoló agorafóbiás egyének kognitív deficitjének megszüntetését célzó figyelmi training kifejlesztésével kapcsolatos, mindennapi élethelyzetekben gyűjtött tapasztalatainkat mutatja be.

Ideggyógyászati Szemle

1991. JÚLIUS 01.

Biológiai markerek vizsgálata krónikus alkoholizmusban: I. Trombocita monoamino oxidáz-B aktivitás és sziálsav tartalom

KÁLMÁN János, RIMANÓCZY Ágnes, SZEKERES György, BODA Krisztina, JANKA Zoltán

Az alkohol dependenciát jellemző biológiai markerek keresése az alkohológiai kutatások fontos irányvonala. A szerzők a témával kapcsolatos korábbi vizsgálatok eredményeit összefoglalva ismertetik, hogy az alkoholista férfiak anamnesztikus adatok, személyiségjegyek, és a vérlemezkék monoamino oxidáz-B (MAO-B) enzim aktivitása alapján két alcsoportra választhatók.

Ideggyógyászati Szemle

1991. JÚLIUS 01.

Biológiai markerek vizsgálata krónikus alkoholizmusban: II

RIMANÓCZY Ágnes, KÁLMÁN János, SZEKERES György, BODA Krisztina, JANKA Zoltán

Krónikus alkoholfogyasztás következtében olyan idegrendszeri elváltozások jönnek létre, melyek részben abból adódnak, hogy az etanol kölcsönhatásba lép a sejtek membránjával és adaptív membrán-abnormalitás alakul ki. A B-adrenerg-receptorok membránhoz kötött sejtfelszíni receptorok, amelyek az etanol némely hatását mediálják az agyban.

Ideggyógyászati Szemle

1991. JÚLIUS 01.

Acusticusan kiváltott agytörzsi válaszok migrénben, Rausedyl provokációt követően

DR. BÁNK József

A szerző 19 (17 nő és 2 férfi, átlagéletkor 36,6±7,4) migrénes beteg acusticusan kiváltott agytörzsi válaszait (BAEP) vizsgálta Rausedyl (2,5 mg rezerpin) -provokációt követően. Előbbi intramuscularis injectiója típusos fejfájást idéz elő migrénesekben. Az eredményeket 35 (25 nő és 10 férfi, átlagéletkor 41 ± 10,4) egészséges egyén válaszával hasonlította össze.

Ideggyógyászati Szemle

1991. JÚLIUS 01.

Traumás eredetű a. meningea media álaneurysma, a dura arteriovénás fistulája és kétszakaszos epiduralis vérzés

DR. KOPNICZKY Zsolt, DR. NAGY Endre, DR. HUSZKA Endre

A szerzők 63 éves férfi esetét ismertetik, akinél falcsonttöréshez társuló kétszakaszos és késői tüneteket okozó epiduralis vérzés hátterében az a. meningea media sérüléséből származó álaneurysmát és dura-fistulát mutattak ki. Irodalmi áttekintés alapján tárgyalják a ritka posttraumás szövődmény létrejöttének lehetséges mechanizmusát, klinikai megjelenési formáit, rámutatnak a kórismézés buktatóira és a gyógykezelés ma ajánlható elveire.

Ideggyógyászati Szemle

1991. JÚLIUS 01.

Kié a pszichoterápia?

DR. BAGDY Emőke

A címben felvetett kérdés valószínűleg elképedést vált ki a művelt szakolvasóban. Mivégre ez a kérdés, gondolhatja joggal, amikor az igénylők szempontjából nyilvánvalóan a pszichikus segítségre szoruló vagy ezért folyamodó pácienseké, klienseké; az alkalmazók oldaláról pedig minden olyan (orvos, pszichológus) szakemberé, aki erre képzett, azaz megfelelő hozzáértéssel rendelkezik.