Ideggyógyászati Szemle - 1991;44(06)

Ideggyógyászati Szemle

1991. JÚNIUS 01.

Neuroimmunológia 1990

DR. GUSEO András

A szerző áttekinti az elmúlt 20 év immunológiai fejlődésének neurológiai vonatkozásait. Vázolja a két terület határán kialakult diszciplína a neuroimmunológia fő megállapításait, majd sorra veszi az idegrendszeri elemek immunmorphológiai funkcionális ismereteit, és összegzi a neuroimmunologiai kórképek patomechanismusára vonatkozó legújabb ismereteket.

Ideggyógyászati Szemle

1991. JÚNIUS 01.

Transcraniális Doppler szonográfiás vizsgálatok aneurysma rupturát követő subarachnoidális vérzésekben

DR. SZABÓ Sándor, DR. RÓZSA László, DR. GOMBI Róza

A transcraniális Doppler-szonográfia a véráramlás-sebesség mérése révén lehetővé tette az aneurysma ruptúrát követő subarachnoideális vérzésekben előforduló vasospasmus noninvazív vizsgálatát, monitorozását. A szerzők 109 subarachnoidális vérzett beteg folyamatos transcraniális Doppler-vizsgálatával szerzett tapasztalataikról számolnak be.

Ideggyógyászati Szemle

1991. JÚNIUS 01.

A monoszimptómás hypochondriás pszichózis egyik megjelenési formájáról, a sajátszag-tébolyról

DR. MARTON Margit, DR. LŐRINCZ Zsuzsanna

A szerzők 7 ritka kórképként interpretált, saját-testbűzüktől szenvedő beteget ismertetnek. Megfigyelésük szerint a betegség nem annyira ritka, mint a pszichiátriai irodalom állítja, mert a betegek nagy része szomatikus specialistákat keres fel panaszaival, és mivel nem hosztilisek, hanem konvencionális magatartásúak, ritkán kerülnek pszichiáterhez. E betegek jelentős hányada jól kezelhető neuroleptikummal.

Ideggyógyászati Szemle

1991. JÚNIUS 01.

11 év óta klinikailag observalt Alexander betegség CT-vel diagnostizált és biopsiaval verificalt esete

DR. PARAICZ Ervin, DR. SLOVIK Felícia

A szerzők 16 éves leánybetege 11 éve áll megfigyelés alatt. Az Alexander-betegség diagnózisa CT-vizsgálat alapján vetődött fel és biopsia verificalta.

Ideggyógyászati Szemle

1991. JÚNIUS 01.

Kisagyi arteriovénás angioma és arteria vertebralis aneurysma együttes előfordulása

DR. TARJÁNYI János, DR. BODOSI Mihály

A szerzők 63 éves nő esetét ismertetik, akinél az ismétlődő lágyagyhártya alatti vérzés hátterében kisagyi angiomát és egyik tápláló arteriája eredésénél, az a. vertebralison aneurysma-szerű tágulatot mutattak ki. Ennek kapcsán taglalják az értorzképződménnyel társult aneurysmakeletkezés lehetséges módozatait, valamint a gyógykezelés néhány speciális kérdését.