Ideggyógyászati Szemle - 1991;44(02)

Ideggyógyászati Szemle

1991. FEBRUÁR 01.

Myasthenia gravis: Új klinikai forma, pseudocongenitalis myasthenia gravis

DR. SZOBOR Albert, DR. MÁTTYUS Adorján, DR. HERCZEGFALVI Ágnes, DR. KLEIN Magda

A szerzők egy újonnan felismert congenitális myasthenia syndromát ismertetnek, amiben a kezdeti lokális ocularis tünetek a későbbi lefolyás során változnak és a kórkép generalizálódik ... E formát kilenc gyermeken észlelték, négy esetben thymectomia történt jó eredménnyel. A thymus mirigy nagyon aktív volt. A congenitalis myasthenia lefolyásbeli változásának oka még nem ismert.

Ideggyógyászati Szemle

1991. FEBRUÁR 01.

Radionuklid diagnosztika a traumás eredetű liquortéri kórformákban

DR. BORBÉLY Katalin, DR. NYÁRY István, DR. VAJDA János, DR. LÁZÁR László, DR. PÁSZTOR Emil, DR. SCSERBAKOVA Eugénia

A szerzők idegrendszeri sérülések következményeként kialakult liquortéri elváltozások - hydrocephalus, liquorrhoea, cysta, liquordinamaikai zavarok - miatt vizsgált 376 beteg radionuklid ciszterno-myelográfiás vizsgálatának eredményét ismertetik. Hangsúlyozzák a vizsgálat dinamikai jellegéből adódó diagnosztikai értékét. A morfológiai és funkcionális elváltozásokat kimutató módszert megbízhatónak, a terápiás terv megválasztásához egyik alapvető vizsgálati eljárásnak tartják.

Ideggyógyászati Szemle

1991. FEBRUÁR 01.

Myeloszcintigráfia ma

DR. BORBÉLY Katalin, DR. LÁZÁR László, DR. PÁSZTOR Emil, DR. BENOIST György, DR. SCSERBAKOVA Eugénia

A szerzők a myeloszcintigráfia lehetőségeit és helyét tárgyalják a spinalis laesiok diagnosztikájában. A módszert érzékenysége, egyszerűsége és szerény költsége miatt a spinalis térfoglaló folyamatok szűrésében, funkcionális értéke miatt a ciszterno-myelográfia részeként a liquordinamikai viszonyok megítélésében és a különböző eredetű spinalis liquorrhoeák kimutatásában a modern képalkotó eljárások korában is értékesnek tartják.

Ideggyógyászati Szemle

1991. FEBRUÁR 01.

L-triptofán infúzió hatása az alvásra és a neuroendokrin funkcióra emberben

RODENBECK Andrea, DR. HÜTHER Gerhard, DR. RÜTHER Eckhart

Kis dózisú L-triptofán (LTP) iv. adása (challenge test) növeli a plasma prolaktin (PRL) és melatonin (MEL) szintjét és változásokat idéz elő az alvás mintázatában. A hatás függ az alkalmazás időpontjától, az ébrenléti szinttől (vigilancia szint) és az LTP adagjától. Elsődleges hatása valószínüleg az LTP által felszabadított melatoninnak van a neuroendokrin funkcióra és az alvásra hormon-hormon és hormon-transmitter interakciók révén.

Ideggyógyászati Szemle

1991. FEBRUÁR 01.

BESZÁMOLÓ a IX. Nemzetközi Egyes Rost- és Quantitatív EMG tanfolyamról, valamint IV. Nemzetközi Computerizált és Quantitatív EMG Kongresszusról

DR. KÓMÁR József, DR. KISS Gábor

Az eseményen 27 országból közel 100-an vettek részt, Kelet-Európából sajnálatos módon alig féltucatnyian voltak jelen, Magyarországot ketten képviseltük. A találkozó hivatalos nyelve az angol volt. A hazánkban alig ismert egyes rost technika az elektromyographia egyik legfiatalabb, ugyanakkor legdinamikusabban fejlődő része.