Ideggyógyászati Szemle - 1991;44(01)

Ideggyógyászati Szemle

1991. JANUÁR 01.

A delirium tremens aktuális kérdései

DR. KÖRNYEY Edith

A referátum ismerteti a delirium tremens kialakulásában az alkoholfüggőség és megvonás, valamint az egyéb tényezők kiváltó, vagy provokatív szerepét. A pathogenesisben és pathomechanizmusban szerepeltethető faktorok ismertetéséből kitűnik hogy a komplex anyagcserezavarral járó delirium tremens hátterében álló biokémiai és pathophysiológiai elváltozások nem önmagukban, hanem együttesen hozzák létre a fokozott központi idegrendszeri ingerlékenységgel járó állapotot, amelynek legsúlyosabb klinikai megjelenési formája a delirium tremens.

Ideggyógyászati Szemle

1991. JANUÁR 01.

Pszichoterápia és hatásosság

DR. CSORBA János

A tanulmány részletes áttekintés a pszichoterápia hatásosságának és hatékonyságának vizsgálatairól a szakmai irodalom alapján. Fő célja a korszerű kutatások nyomán tudományos tapasztalatok, következtetések, igazságok közlése, melynek alapján a pszichoterápiákról és hatásaikról táplált hazai előítéleteket, szubjektív benyomásokat és a jórészt megalapozatlan preferenciákat korszerű ismeretekkel cserélhetjük fel, továbbá egzaktabb hazai kutatásokat bátoríthatunk.

Ideggyógyászati Szemle

1991. JANUÁR 01.

Human Leukocyta Antigen (szerológiai és DNS) vizsgálatok narcolepsia gyanúja esetében

DR. SZŰCS Anna, DR. GYÓDI Éva, DR. TAKÁCS Katalin, DR. MIGLÉCZI György

A különböző népességek narcolepsiás betegeinek közel 100%-a hordozza az egészségesek között is gyakran előforduló HLA-DR2, DQwl és DW2 antigént; mindnyájukban kimutatható bizonyos DQ-béta és DQ- alfa DNS fragmens is. Ennek ismeretében a narcolepsia diagnózisa immungenetikai szempontból is alátámasztható vagy kizárható.

Ideggyógyászati Szemle

1991. JANUÁR 01.

Rizikófaktorok-e az „A"-típusú személyiségjegyek a cerebrovascularis betegségekben?

MEDE Lilla, DR. FAZEKAS Gábor, DR. FAZEKAS András

Az ischaemiás szívbetegség kialakulásában felmerül az „A"-típusú viselkedés, mint lehetséges rizikófaktor. A szerzők 28-28 ischaemiás cerebrovascularis beteg és kontrollszemély szociológiai és személyiségvizsgálatát végezték el a „Bortner Rating Scale" felhasználásával. Eredményeik alapján elsősorban az 50 év alatti betegek, valamint azok, akiknek legalább egyik szülője érbeteg (biológiai prepozíció), hangsúlyozottabban jellemzik magukat „A"-típusú személyiségjegyekkel. Ezért ennek vizsgálata a cerebrovascularis ischaemiás betegségek rizikófaktorai között indokolt.